Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προβάλλουν και υποβάλλουν στο λαό τη λογική του «μικρότερου κακού»

Eurokinissi

Με το αφήγημα της ανυποχώρητης απ' τις «κόκκινες γραμμές» κυβέρνησης, στελέχη της και του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν νερό στο «μύλο» του λαϊκού αποπροσανατολισμού και «ξορκίζουν» προπαγανδιστικά τις προτάσεις των δανειστών, παρουσιάζοντας μια συμφωνία με «σοβαρές παραχωρήσεις», δηλαδή σοβαρά αντιλαϊκά μέτρα, σαν το ...«μη χείρον βέλτιστον». Την ίδια ώρα, προτρέπουν το λαό να εκφράσει τη στήριξή του ακόμα και με διαδηλώσεις στην κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται τους όρους σφαγής των δικαιωμάτων που του απέμειναν. Ολως ...τυχαίως, την ίδια ώρα, διακινείται μέσω Facebook κάλεσμα σε συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τις επόμενες μέρες, στο κέντρο της Αθήνας.

Στο όνομα του λαού, εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο, φέρεται να αποκήρυξε τις εκλογές, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε, για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείρισή τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, μια συμφωνία με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πάνω σ' αυτά που ήδη υπάρχουν, λέγοντας ότι «αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός, θα σηκώσουμε το βάρος... Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο "όχι" και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία»!

Εκλαϊκεύοντας τη γραμμή αυτή, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, υποστήριξε («Στο Κόκκινο», «Ημερησία»): «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη σκληρότητα των δανειστών» (...) «από τη δική μας πλευρά έχουν κατατεθεί όλες οι δυνατές προτάσεις. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνουμε μια εμμονή πάνω σε σκληρά μέτρα λιτότητας. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία, η οποία θα αναπαράγει ό,τι συνέβαινε μέχρι χτες, με σκληρά μέτρα λιτότητας που βυθίζουν περισσότερο στην ύφεση».

Ο ίδιος προσδιόρισε οτι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία «οικονομικά βιώσιμη, θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θα διευθετεί το ζήτημα του χρέους και θα δίνει ένα επενδυτικό σχέδιο».

«Η συμφωνία θα πρέπει να βγάζει τη χώρα από την ύφεση και να τη βάζει στο δρόμο της ανάπτυξης (...) Το βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η ελάφρυνση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να στρέψει πόρους σε επενδύσεις, στοχεύοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση», ανέφερε πιο συγκεκριμένα.

Μια τέτοια συμφωνία ζήτησε ο Τ. Κορωνάκης απ' το λαό να στηρίξει, «βγαίνοντας μπροστά».

Ζητούν από το λαό στήριξη στη συμφωνία υπέρ του κεφαλαίου

Απ' την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν αποχωρεί και δεν υποχωρεί», υπέδειξε κι αυτός τους μισθούς και τις συντάξεις σαν τα σημεία που σηματοδοτούν την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις άλλες «πόρτες», μέσω των οποίων μπορεί να λεηλατηθεί το ισχνό λαϊκό εισόδημα. Εστίασε, με τη σειρά του, στα χαμηλά πλεονάσματα, στο χρέος και στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής πορείας, μέτρα που απαντάνε στην ανάγκη του κεφαλαίου να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών του.

Γύρω απ' αυτά αξίωσε κι αυτός «να εκφραστεί ένα ισχυρό κοινωνικό και εθνικό μέτωπο στην Ελλάδα». Ενα μέτωπο, δηλαδή, που θα υψώσει τη σημαία του κεφαλαίου και των αξιώσεών του, στο οποίο καλούν το λαό να πάρει θέση, όταν ομολογούν ότι διαπραγματεύονται πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άρθρο του Μ. Γλέζου, το οποίο αναπαράγει στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γ. Μηλιός, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με το περιεχόμενό του, όπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά απ' τον Αλ. Τσίπρα να «σταματήσει τον ατέρμονα διάλογο» και «να συναντήσει το λαό στις πλατείες»! Ζητώντας δηλαδή για αλλη μια φορά απο το λαό να γίνει ντεκόρ μιας αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης.

  • Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Στ. Θεοδωράκη, με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και με τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Το μεσημέρι, εξάλλου, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εγγύηση» για το κεφάλαιο και από τη θέση της αντιπολίτευσης(27/7/2019)
Υπερασπίζοντας το δικό του μνημόνιο(10/9/2015)
Διεργασίες για το «χρύσωμα» του «χαπιού» στο λαό(4/6/2015)
Με «ακάλυπτες επιταγές» θέλουν να εξαγοράσουν την ανοχή του λαού(21/5/2015)
Πάει «περίπατο» και η 13η σύνταξη...(21/5/2015)
Διαπραγματευτές και εξεταζόμενοι...(4/9/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org