Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το μικρότερο κακό

Στις προτάσεις που κατέθεσε στην τρόικα η κυβέρνηση (παρουσιάστηκαν αποκλειστικά από την «Καθημερινή» και όχι μόνο δε διαψεύστηκαν, αλλά αναπαράχθηκαν από τα κυβερνητικά site) ανάμεσα στ' άλλα προβλέπεται ότι «από τις αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ προβλέπονται έσοδα 680 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,360 δισ. ευρώ το 2016». Αν αυτό δεν είναι πρόσθετη φοροαφαίμαξη τότε τι είναι; Κι εδώ έχουν ειδικό ενδιαφέρον στοιχεία όπως ότι τα μακαρόνια, μια κατεξοχήν «φτηνή» καθημερινή τροφή, θα φορολογούνται με 23%! Σα να μη φτάνουν αυτά, διαβάζουμε ότι προβλέπεται «αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης με προβλεπόμενα επιπλέον έσοδα 220 εκ. για το 2015 και για το 2016 250 εκ.». Η κυβέρνηση επιβάλλει φόρο αλληλεγγύης είτε για να συγκεντρωθεί χρήμα και να ξεχρεωθεί το χρέος των καπιταλιστών, είτε για να συγκεντρωθεί χρήμα, που, ως κρατική επιδότηση, θα δοθεί στους καπιταλιστές για να κάνουν επενδύσεις.

Ολο αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν μικρότερο κακό, αφού, όπως διατείνεται, οι προτάσεις των δανειστών είναι χειρότερες. Αποδεικνύοντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι η λογική του μικρότερου κακού είναι πάντα το όχημα για να συμβιβαστεί ο λαός με το μεγαλύτερο!

Η «καραμέλα» με τα «λάθη»

Η ελληνική κυβέρνηση δε θα επαναλάβει τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, επανέλαβε στη χτεσινή ενημέρωση συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάμεσα σε άλλα που είπε για να ενισχύσει την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού στην οποία επιδίδεται εδώ και μέρες η κυβέρνηση, για να σερβίρει κατάλληλα τα νέα οδυνηρά μέτρα που ετοιμάζονται.

Η «καραμέλα» των «λαθών που έγιναν» και δεν υπάρχει πρόθεση «να γίνουν ξανά», τους είναι πολύ χρήσιμη. «Ξεπλένεται» η στρατηγική του κεφαλαίου ως κάτι που δεν ήταν απλά η κατάλληλη απόφαση και όχι ως συνειδητή και σχεδιασμένη αντιλαϊκή επίθεση. Η προσοχή του λαού στρέφεται στο αν μια κυβέρνηση έκανε ή όχι «λάθη».

Ομως, η επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς του εργαζόμενου λαού δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα λαθών ούτε συνέπεια κάποιου είδους κακής συνταγής. Ηταν και θα συνεχίσει να είναι προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να περάσουν στην ανάκαμψη έχοντας εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας. Τέτοια «λάθη» μπορούν να εντοπίζουν μόνο εκπρόσωποι των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου, κρίνοντας πόσο οι εκάστοτε κυβερνώντες εξυπηρετούν τις προτεραιότητες που θέτουν και ανάλογα να ψάχνουν για άλλους πολιτικούς υπηρέτες.

Ξανά;

Ξανακυκλοφορεί στο διαδίκτυο «ανώνυμο» κάλεσμα στο λαό να διαδηλώσει στηρίζοντας τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το έργο γνωστό, το ζήσαμε και το Φλεβάρη του 2015 που θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στην επέκταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου με την συμφωνία στις 20 Φλεβάρη. Σήμερα, καλείται να διαδηλώσει υπέρ ποιου πράγματος; Υπέρ των ανατροπών που έχουν ήδη συμβεί στη ζωή του και τις οποίες αυτή η κυβέρνηση νομιμοποιεί; Υπέρ νέων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στις 47 σελίδες που κατέθεσε η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα; Υπέρ των επιπλέον μέτρων που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο; Υπέρ της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, της αύξησης του ΦΠΑ, της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, των ιδιωτικοποιήσεων;

Ο λαός καλείται, για άλλη μια φορά, να γίνει ντεκόρ μιας αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, να πιαστεί, για άλλη μια φορά, στη φάκα. Κάλεσμα που πρέπει να απορρίψει.

Ανείπωτη πρόκληση

Η είδηση, όπως μεταδόθηκε από τα Πρακτορεία, έχει ως εξής: «Τα "Ελληνικά Πετρέλαια" βραβεύτηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά στην υψηλότερη κατηγορία PLATINUM, για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, μέσω του Δείκτη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (...) Ο δείκτης CR Index (...) είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη συγκριτική αξιολόγηση των εταιρειών (...) σε τέσσερις επιμέρους τομείς: Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργαζόμενοι και Αγορά. "Η συμμετοχή μας στην αξιολόγηση μέσω του δείκτη CR Index είναι σημαντική για τον Ομιλο, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε την πρόοδό μας, να εντοπίζουμε τις περιοχές που επιδέχονται βελτίωσης και να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε τομείς μέγιστης επίδρασης. Η διάκριση αυτή είναι μια ακόμα πολύ ξεχωριστή αναγνώριση για τον Ομιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και έρχεται ως αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών ετών σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (των ΕΛΠΕ)». Σχεδόν ένα μήνα μετά το μακελειό στα ΕΛΠΕ, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργάτες, ο όμιλος βραβεύεται για τις επιδόσεις του στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και μάλιστα σε τομείς που αφορούν την πολιτική του για τους εργαζόμενους. Η πρόκληση είναι ανείπωτη...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org