Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για νέα ΝΑΤΟική βάση

Σε συστηματική αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδιασμών και αγωνιστική δράση ενάντια στην εμπλοκή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καλεί η ΕΕΔΥΕ

Από την πρόσφατη πορεία Ειρήνης στη Σάμο
Από την πρόσφατη πορεία Ειρήνης στη Σάμο
Αλυσίδα κινητοποιήσεων θα ξεδιπλωθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Πέμπτη 18 Ιούνη, οπότε και οι νησιώτες σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

-- Στη Λέσβο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

-- Στη Λήμνο, στις 8.30 μ.μ., στο Λιμάνι της Μύρινας.

-- Στη Σάμο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

-- Στην Ικαρία, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

-- Στη Ρόδο, οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 19/6, με συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στο Ακταίον.

-- Διάφορες δράσεις θα εξελιχτούν όλη την Πέμπτη, σε Κάλυμνο και Κω.

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, που στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» παραχωρεί τα πάντα: Ενοπλες Δυνάμεις, βάσεις και άλλες στρατιωτικές υποδομές, προσυπογράφει τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κ.ά. Προειδοποιεί, ακόμη, για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, σημειώνοντας: «Εχουμε άλλωστε όλοι εμπειρία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ότι η συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε για τον ελληνικό λαό. Με τη συνεχιζόμενη βαθύτερη εμπλοκή, εντείνεται η επίθεση στην εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα σχέδια της νέας συμφωνίας-μνημόνιο θα φορτώσουν νέα ασήκωτα βάρη πάνω σε αυτά της πενταετίας 2009-2014 στις πλάτες του λαού».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για νέα βάση σε νησί του Αιγαίου με το δέλεαρ της κατασκευής νοσοκομείου, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι «οι λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία κλπ δεν ξεπουλιούνται και δεν υποτάσσονται στα σχέδια για νέες βάσεις στην Ελλάδα κι ενίσχυση των παλιών».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαϊκό κίνημα να μην επιδείξει καμία ολιγωρία. Σημειώνει ότι απαιτείται η συστηματική αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων, ο συντονισμός και η δράση με τους άλλους αγωνιστικούς λαϊκούς φορείς, ώστε να ματαιωθεί η παγίδευση του λαού στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη απευθύνει στο λαό της Λέσβου το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που για λογαριασμό του κεφαλαίου είχαν ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Σ' αυτή τη ρότα», σημειώνει, «συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Αφρικής. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των "τζιχαντιστών" αλλά και της δήθεν "προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών", δίνει γη, θάλασσα και ουρανό στους ιμπεριαλιστές και επιτρέπει να γίνει το Αιγαίο πεδίο μάχης, αφού με τη νέα βάση του ΝΑΤΟ δημιουργείται ένα "τόξο" από Κύπρο, Σούδα και Κάρπαθο, απ' όπου θα μπορούν να ελέγχουν τα πάντα, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα "πύλη εισόδου" στην περιοχή, σύμφωνα με τα αντικρουόμενα μονοπωλιακά τους συμφέροντα».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου:

«Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία καμιάς νέας βάσης, να μη γίνουν τα νησιά του Αιγαίου ορμητήριο για τους μακελάρηδες των λαών. Η ματαίωση των σχεδίων τους να γίνει υπόθεση του λαού.

Απαιτούμε - διεκδικούμε εδώ και τώρα:

-- Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση για ΝΑΤΟική βάση στο Ανατολικό Αιγαίο.

-- Απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από τους πολεμοκάπηλους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

-- Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

-- Να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ