Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ/ΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ
Διαδήλωσαν για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Με συμμετοχή εργαζόμενων από πολλές πόλεις η χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων. Στο τέλος του Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις για περίπου 8.500 καθαρίστριες σχολικών κτηρίων, που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργες. Παράλληλα, υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τόσο από σχολικές επιτροπές όσο και από εργολάβους για μήνες.

Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης πήρε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Καθαριστών - Καθαριστριών σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων. Συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία καθαριστών - καθαριστριών από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Αίγιο, το Βόλο, τη Λάρισα και τη Χαλκίδα.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας, η ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Επίσης, συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Πατρέων, Α. Αθανασόπουλος, που μετέφερε το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασαν οι βουλευτές του Κόμματος και μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι έφτασαν στο υπουργείο με πορεία από την πλατεία Κολοκοτρώνη και συνθήματα όπως «Λεφτά για την Παιδεία, για καθαρά σχολεία», «Σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία, να φύγουν οι εργολάβοι από τα σχολεία».

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο υπουργός αρκέστηκε να τους παραπέμψει στην τροπολογία που δίνει παράταση στις άθλιες συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015. Στη συνέχεια, όπως είπε, θα προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, πράγμα που ανοίγει την πόρτα της ανεργίας για πολλές εργαζόμενες που δουλεύουν με Συμβάσεις ακόμα και για δέκα χρόνια, παρά τις υποσχέσεις για ειδική μοριοδότησή τους στο διαγωνισμό.

Ο ίδιος άλλωστε αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως «είναι πολύ πιθανό πολλές από τις υπάρχουσες εργαζόμενες να μη γίνουν μόνιμες», πως «οι αδικίες που έχουν γίνει δε θεραπεύονται» και πως «το μόνο που μπορούμε να διασφαλίσουμε είναι να μη γίνουν αδικίες διαδικαστικές». Κάλεσε μάλιστα τα σωματεία να συζητήσουν για τον τρόπο μοριοδότησης, για να πάρει απάντηση πως τα συνδικάτα που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν πρόκειται να παζαρέψουν ποιοι από τους συναδέλφους τους θα μείνουν στη δουλειά και ποιοι θα πεταχτούν στην ανεργία.

«Δεν υποχωρούμε», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Χρήστος Καλούσης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Λάρισας. Την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και απέρριψε η κυβέρνηση υπενθύμισε ο Χρ. Κατσώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ