Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ - ΒΟΛΟΣ
Επικίνδυνο πυρομαχικό σε φορτίο σκραπ

Εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους οι εργαζόμενοι από την έλλειψη ελέγχων

Ενεργό βλήμα όλμου, που θα μπορούσε να εκραγεί και να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα, εντοπίστηκε την Πρωτομαγιά σε φορτίο με σκραπ που προοριζόταν για τη Χαλυβουργία του Μάνεση, στο Βόλο.

Ο εντοπισμός του έγινε στον προβλήτα του λιμανιού του Βόλου, από εργάτες της Χαλυβουργίας στη διάρκεια της μεταφόρτωσης του σκραπ από εμπορικό πλοίο (είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ), σε φορτηγά, για να μεταφερθεί στο εργοστάσιο της βιομηχανία στην Β' ΒΙΠΕ. Οι εργάτες ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, πυροτεχνουργός της οποίας παρέλαβε και μετέφερε το βλήμα στο στρατόπεδο της Νέας Ιωνίας για εξουδετέρωση.

Να σημειώσουμε ότι στις 2 Δεκέμβρη 2013 είχε βρεθεί παλιός κάλυκας βλήματος, διαμετρήματος 1,5 μέτρου, σε φορτίο με σκραπ που μετέφερε πλοίο με σημαία Κύπρου και είχε και τότε προορισμό τη Χαλυβουργία στο Βόλο.

Ο εντοπισμός του βλήματος από το Ισραήλ έγινε τυχαία από τους εργαζόμενους , καθώς δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος από τους κρατικούς φορείς στα φορτία με σκραπ που προορίζονται για τη Χαλυβουργία. Ούτε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ούτε το Τελωνείο έχουν αρμοδιότητα ελέγχου για το περιεχόμενο των φορτίων σκραπ που εναποτίθενται στον προβλήτα του λιμανιού. Ο μόνος έλεγχος που διενεργείται είναι από τους εργάτες της Χαλυβουργίας που τα παραλαμβάνουν κι αυτός είναι απλώς οπτικός.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας επισημαίνουν ότι αυτή η παντελής έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου είναι ανεπίτρεπτη και δημιουργεί κινδύνους και για τη ζωή των εργατών.

Οπως τονίζουν, το συγκεκριμένο πυρομαχικό θα μπορούσε να εκραγεί είτε πάνω στο καράβι, είτε την ώρα της μεταφόρτωσης, είτε στους χώρους αποθήκευσης, είτε και στους φούρνους της βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργάτες, αλλά και γενικότερα για την περιοχή. Σημειώνουν, τέλος, ότι μέσα από αυτά τα φορτία που δεν ελέγχονται, μπορεί να μπει στη χώρα μας οτιδήποτε: Από πυρομαχικά και βαρύ οπλισμό, μέχρι ναρκωτικά...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org