Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Την προσδοκία ότι θα μειωθεί το «χάσμα» στις διαβουλεύσεις που συνεχίζουν ΗΠΑ - Ιαπωνία όσον αφορά την υπογραφή της «Δια-ειρηνικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (ΤPP), εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Ακίρα Αμάρι. Ο Αμάρι έκανε δηλώσεις στο πλαίσιο του νέου γύρου των διμερών επαφών που άρχισαν την Κυριακή. Βασικά «αγκάθια» μεταξύ Ουάσιγκτον - Τόκιο φαίνεται ότι είναι οι φόροι σε προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα, καθώς τα μονοπώλια κάθε πλευράς διαφωνούν με την κατάργηση ρυθμίσεων που σήμερα προστατεύουν τη δική τους θέση στην αγορά.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που παραιτήθηκε το 2012 από την ηγεσία της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας», χαρακτήρισε χτες την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι «εγκληματικό και ολοκληρωτικό καθεστώς», ζητώντας από το λαό να ξεσηκωθεί και να την ανατρέψει με διαρκείς, μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν έδωσε προθεσμία δύο βδομάδων στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ένα μήνα μετά τις εκλογές της 17ης Μάρτη δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει εταίρους, ώστε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας 14χρονος συνελήφθη το Σάββατο στο Μπλάκμπερν της βορειοδυτικής Αγγλίας ως ύποπτος για την προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στην Αυστραλία. Προηγουμένως, η αυστραλιανή αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι συνέλαβε πέντε άνδρες, οι δύο από τους οποίους θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν τη διάπραξη «τρομοκρατικών ενεργειών» στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου της μάχης της Καλλίπολης, στις 25 Απρίλη.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία «REPSOL» ανακοίνωσε χτες πως βρήκε νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία κοντά στην περιοχή Αϊν Αμένας, όπου το Γενάρη του 2013 είχε εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση η «Αλ Κάιντα», με 40 νεκρούς εργάτες εργοστασίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί αξιωματικοί ασφαλείας συνέλαβαν έναν εισβολέα, ενώ σκαρφάλωνε στην περίφραξη του Λευκού Οίκου αργά το βράδυ της Κυριακής. Στις 19 Σεπτέμβρη, ένας διαταραγμένος βετεράνος είχε καταφέρει να διεισδύσει στο Λευκό Οίκο, με ένα μαχαίρι στην τσέπη, αφού πήδηξε πάνω από την περίφραξη και διέσχισε τρέχοντας το γρασίδι.

ΑΜΜΑΝ.-- Ασκήσεις «αναμέτρησης» ικανοτήτων μεταξύ επίλεκτων αντιτρομοκρατικών ομάδων από την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, και άλλες 15 χώρες συμμετέχουν στους στρατιωτικούς συνασπισμούς ΗΠΑ και Σ. Αραβίας σε Ιράκ - Συρία και Υεμένη πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ιορδανία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι αρχές του Λιβάνου παρέλαβαν χτες το πρώτο τμήμα των γαλλικών όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων που αγοράστηκαν με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας και στόχο την αμυντική θωράκιση του λιβανέζικου στρατού στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Το επόμενο μέρος των όπλων, πολεμικών οχημάτων και στρατιωτικών ελικοπτέρων, αναμένεται εντός του επόμενου μήνα.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν βρίσκεται από την Κυριακή στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τους τζιχαντιστές αλλά και την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ΗΠΑ και Αίγυπτος. Την Κυριακή, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε στη θανατική ποινή 22 άτομα που είχαν συλληφθεί τον Ιούλη του 2013 για επίθεση σε αστυνομικό τμήμα έξω από το Κάιρο, ενώ σε νεότερη επίθεση τζιχαντιστών στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά σκοτώθηκαν τρεις στρατιωτικοί.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες με εστιακό βάθος 17 χιλιομέτρων, 75 χλμ. βόρεια των ακτών της Ταϊβάν και νότια της ιαπωνικής νήσου Γιοναγκούνι. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση για τσουνάμι (που τελικά όμως ήρθη) και οι ιαπωνικές αρχές εκκένωσαν ορισμένα σχολεία στα νότια της χώρας. Στην Ταϊπέι, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, ενώ ένα άτομο σκοτώθηκε μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε βραχυκύκλωμα, του οποίου τα αίτια συνδέονται με το σεισμό.

ΡΩΜΗ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα και κάνοντας λόγο για «επιλογή ζωής» δήλωσε ότι θα αναλάβει χρέη πρύτανη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. «Δεν παραιτούμαι από την πολιτική, αλλά από τη Βουλή» πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ