Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Διήμερη περιοδεία Τζινπίνγκ Σι στο Πακιστάν

Υπογράφτηκαν 51 «Μνημόνια Κατανόησης», εκ των οποίων τα 31 αφορούν την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, ενεργειακών αγωγών

Από τις ετοιμασίες για την υποδοχή του Κινέζου Προέδρου στο Πακιστάν
Από τις ετοιμασίες για την υποδοχή του Κινέζου Προέδρου στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η δημιουργία «Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν» («Economic Corridor China - Pakistan») βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε χτες στο Πακιστάν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο «Διάδρομος» περιλαμβάνει την προώθηση μονοπωλιακών επενδύσεων συνολικής αξίας - σύμφωνα με το BBC - πάνω από 46 δισ. δολαρίων που αφορούν την κατασκευή οδικών αξόνων, ενεργειακών αγωγών και σιδηροδρομικών δικτύων. Τα νέα έργα αναμένεται να εκτείνονται από την πόλη Γκουαντάρ του Πακιστάν (στην επαρχία Μπαλουχιστάν), μια από τις σημαντικές «εξόδους» προς την Αραβική Θάλασσα αλλά και τον Ινδικό ωκεανό, μέχρι τη βορειοδυτική επαρχία της Κίνας Σιντζιάνγκ, που εξελίσσεται σε κρίσιμο κόμβο σύνδεσης της κινεζικής επικράτειας με Κεντρική Ασία αλλά και Δύση.

Στα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνονται και επενδύσεις στον τομέα της αιολικής, της υδροηλεκτρικής, αλλά και της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Αυγή», οι δύο πλευρές υπέγραψαν χτες, πρώτη μέρα της επίσκεψης Τζινπίνγκ, 51 «Μνημόνια Κατανόησης» από τα οποία τα 30 αφορούσαν το «Διάδρομο».

Ο Πακιστανός υπουργός Ανάπτυξης Αχσάν Ικμπάλ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «η Κίνα και το Πακιστάν χρειάζεται να ευθυγραμμίσουν τις ανησυχίες τους (και) όσον αφορά την ασφάλεια πιο στενά» και συμπλήρωσε: «Η συνεργασία μας στο πεδίο της ασφάλειας και στο πεδίο της οικονομίας δυναμώνουν η μία την άλλη και πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα».

Το κινεζικό «ενδιαφέρον» για το Πακιστάν και την «ανάπτυξή» του εντάσσεται στην προώθηση των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού» και των προσπαθειών διείσδυσης των κινεζικών μονοπωλίων ακόμα βαθύτερα στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και φυσικά της Δύσης, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που οξύνεται με άλλα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται και οι κινεζικές «πρωτοβουλίες» για την εξομάλυνση των σχέσεων του Πακιστάν π.χ. με το Αφγανιστάν, αλλά και κυβερνήσεων της περιοχής (όπως της αφγανικής) με τους «Ταλιμπάν», έτσι ώστε να αποκατασταθεί η «ηρεμία» σε μια περιοχή από την οποία αν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις, μια σειρά επιχειρήσεις προσδοκούν αύξηση των κερδών και της θέσης τους συνολικά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα βομβιστική επίθεση εναντίον Κινέζων σε έργα υποδομών (2021-08-24 00:00:00.0)
Μεγάλες συμφωνίες με Ιταλία αλλά και Γαλλία (2019-03-27 00:00:00.0)
Προωθεί «στέρεη» διείσδυση κεφαλαίων σε όλη την Κεντρική Ασία (2015-02-14 00:00:00.0)
Κινεζικές επενδύσεις και στις Υποδομές (2015-02-11 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη από χτες στην Ινδία (2014-09-18 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ολάντ και ...επιχειρηματιών (2013-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ