Τρίτη 21 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Με διπλάσιες από πέρυσι δυνάμεις

ΜΑΝΙΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τη συμμετοχή διπλάσιων - σε σχέση με πέρυσι - δυνάμεων ξεκίνησαν φέτος οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων που φέρουν τον κωδικό «Μπαλικατάν». Αυτή τη φορά, παίρνουν μέρος 6.600 Αμερικανοί, 5.000 Φιλιππινέζοι αλλά και 61 Αυστραλοί, σύμφωνα και με το χτεσινό ρεπορτάζ της «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ», η οποία υπενθύμισε πως η άσκηση πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά τη συμφωνία που οι δύο χώρες υπέγραψαν, ενισχύοντας τις δυνατότητες της Ουάσιγκτον να «αξιοποιεί» τις στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων.

Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων δήλωσε ότι στόχος της 31ης επανάληψης της άσκησης «Μπαλικατάν» είναι να ενισχύσει τη «διαλειτουργικότητα» για συνδυασμένες επιχειρήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ, Αυστραλίας και Φιλιππίνων, αλλά και για αποστολές σε τομείς όπως η «Εσωτερική Ασφάλεια» και οι «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με την οποία η αυξημένη αμερικανική συμμετοχή στην άσκηση «Μπαλικατάν» είναι μέρος της στρατηγικής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να ενισχύσουν την «εμπλοκή» τους στην περιοχή του Ειρηνικού.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι «όλα τα εμπλεκόμενα (στην άσκηση) μέρη θα κάνουν περισσότερα για την προώθηση της ασφάλειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ