Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επίσημη επίσκεψη από χτες στην Ινδία

Προσγειώθηκε στην πολιτεία Γκουτζαράτ, που θεωρείται «πρότυπο» προσέλκυσης επενδυτών

Ο Ινδός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Σι Τζινπίνγκ και τη σύζυγό του
Ο Ινδός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Σι Τζινπίνγκ και τη σύζυγό του
ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΤ.--

Τριήμερη επίσημη περιοδεία στην Ινδία ξεκίνησε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από 100 στελέχη επιχειρήσεων και επιλέγοντας να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της πολιτείας Γκουτζαράτ, την πολιτεία που θεωρείται ότι διαθέτει ένα νομικό πλαίσιο - πρότυπο για την προσέλκυση επενδυτών. Πρόκειται για την πολιτεία όπου ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ήταν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης για χρόνια. Μία από τις «καινοτομίες» που έχει λανσάρει είναι η ίδρυση «έξυπνων πόλεων», ουσιαστικά μεγάλων εκτάσεων όπου συγκεντρώνονται επιχειρήσεις και εξασφαλίζουν ευνοϊκές συνθήκες, όπως φτηνότερη Ενέργεια, δίκτυα μεταφοράς κ.τ.λ.

Ελάχιστες μόλις ώρες μετά την άφιξη του Τζινπίνγκ, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τρία σύμφωνα, μεταξύ των οποίων - όπως ανέφεραν οι «Τάιμς της Ινδίας» - ένα που αφορά την κατασκευή βιομηχανικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή. Αναλυτικά ρεπορτάζ στον ινδικό και κινεζικό Τύπο σημειώνουν ότι το Πεκίνο ενδιαφέρεται να επενδύσει ειδικά σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, τα Τρόφιμα, η Κλωστοϋφαντουργία κ.τ.λ.

Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδιδε ότι αναμένεται να υπογραφούν συνολικά 20 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

Η επιλογή του Τζινπίνγκ να ξεκινήσει από το Γκουτζαράτ συνδέθηκε από πολλούς με τα επενδυτικά σχέδια που η Κίνα συμπυκνώνει με τον κωδικό «Δρόμοι του Μεταξιού». Πρόκειται για εμπορικούς και ενεργειακούς «δρόμους» - κατ' αντιστοιχία των αρχαίων διαδρομών που διένυαν έμποροι μεταξύ Ανατολής και Δύσης - κατά μήκος των οποίων ήδη ξεφυτρώνουν ή ενισχύονται μια σειρά επιχειρήσεις σε δεκάδες κλάδους.

Χτες, ο Τζινπίνγκ είχε ολιγόωρη συνάντηση με τον Μόντι, ο οποίος επρόκειτο να παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Κίνας.

Αν και η Ινδία συνδέεται με την Κίνα με σχέσεις συνεργασίας (π.χ. και οι δύο συμμετέχουν στους BRICS) δεν έχει πάψει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός και σε θέματα εδαφικών διεκδικήσεων. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε προχτές ότι πριν από μια βδομάδα σημειώθηκε νέο «επεισόδιο» στα μεταξύ τους σύνορα, όταν Κινέζοι στρατιώτες προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο και εμποδίστηκαν από Ινδούς. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «ελπίζουμε πως και οι δυο πλευρές μπορούν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή των συνόρων και να δημιουργήσουν καλή ατμόσφαιρα και συνθήκες για την ανάπτυξη των σχέσεων».

Προχτές, ο Τζινπίνγκ βρέθηκε στη Σρι Λάνκα, όπου μεταξύ άλλων υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή λιμανιού. Τόσο η Σρι Λάνκα όσο και οι Μαλδίβες (που επισκέφτηκε τη Δευτέρα) αποτελούν πολύ σημαντικά περάσματα για την περιοχή. Η επίσκεψή του ήταν η πρώτη Κινέζου ηγέτη μετά από δεκάδες χρόνια (42 για τις Μαλδίβες).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ