Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με το πρόσχημα των «τζιχαντιστών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το παιχνίδι τακτικής των Αμερικανών ιμπεριαλιστών συνεχίζεται αξιοποιώντας το νέο πρόσχημα των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ, που οι ίδιοι ενίσχυσαν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποβάθμισε την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του από τα μέσα Ιούλη στο Ιράκ, λέγοντας ότι «δεν έχουν αποστολή μάχης». Ο Ομπάμα μιλώντας στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CENTCOM), στην Τάμπα της Φλόριντα, είπε ότι «η παρέμβαση θα είναι με αεροπορικές επιδρομές». Η δήλωση έρχεται μια μέρα μετά την αντίστοιχη του επιτελάρχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, για «πιθανή επιστροφή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, αν αποτύχει η αντιμετώπισή τους με άλλον τρόπο». Να σημειωθεί πως κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο στρατηγός μιλούσε υποθετικά». Πάντως, με όλη αυτή την τακτική είναι φανερό ότι γίνεται προετοιμασία. Οι σχεδιασμοί νέων επεμβάσεων με τον λεγόμενο συντονισμό ενός διεθνούς συνασπισμού όπου η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζει ότι συμμετέχουν 40 χώρες, είναι φανερό ότι περιλαμβάνουν τα πάντα, που οι ιμπεριαλιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή.

Χτες επίσης το γύρο του διαδικτύου έκανε νέο βίντεο «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους», με σκηνοθεσία που θύμιζε Χόλιγουντ. Το βίντεο-τρέιλερ, διάρκειας 52 δευτερολέπτων, τιτλοφορείται «Φλόγες Πολέμου» και δείχνει «τζιχαντιστές» να ανατινάζουν τανκς, να τραυματίζουν και να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο από ομιλία του Προέδρου Ομπάμα που διαβεβαίωνε πως δεν θα επιστρέψουν στο Ιράκ αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις. Το βίντεο κλείνει με τη φράση -απειλή: «Οι μάχες μόλις άρχισαν».

Νωρίτερα, επιδρομές της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας αναφέρθηκε πως προκάλεσαν το θάνατο «άνω των 50» «τζιχαντιστών» στην πόλη Ντουλούιγε (80 χλμ. από τη Βαγδάτη). Μεταξύ των θυμάτων φέρεται πως είναι και ένας διοικητής του ΙΚ που εμπλέκεται στην εκτέλεση εκατοντάδων Ιρακινών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στο στρατόπεδο Σπάιχερ κοντά στην Τικρίτ τον Ιούνη, λίγες μέρες αφού ξεκίνησε η μεγάλη προέλαση των ισλαμιστών μισθοφόρων στο βόρειο Ιράκ...

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου, Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, εξέφρασε την υποστήριξη της Βουλής στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΙΚ από τις ξένες δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στο συνασπισμό που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα πως οι όποιες επιδρομές «θα είναι ακριβείς ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και οι καταστροφές στις υποδομές».

Προετοιμασίες «τζιχαντιστών» στη Συρία

Σε αυτό το κλίμα, χτεσινά ρεπορτάζ των αραβικών δικτύων «Αλ Αραμπίγια» και «Αλ Τζαζίρα» και του πρακτορείου «Ρόιτερς» κατέγραφαν τις προσπάθειες των «τζιχαντιστών» στο προπύργιό τους στη συριακή πόλη Ράκα (450 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού) να αποσύρουν σημαντικό εξοπλισμό και δυνάμεις σε υπόγεια τούνελ και μυστικές αποθήκες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι «τζιχαντιστές» εκκένωσαν κτίρια που χρησιμοποιούσαν παλιά ως διοικητήρια και ότι μετέφεραν τις οικογένειές τους και υψηλόβαθμα στελέχη τους εκτός πόλης, για να μη βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ