Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
Φονικός σεισμός

Σκηνικό καταστροφής: Η πτώση ενός γερανού από το σεισμό στην Ταϊπέι κόστισε τις ζωές 5 εργατών

Associated Press

Σκηνικό καταστροφής: Η πτώση ενός γερανού από το σεισμό στην Ταϊπέι κόστισε τις ζωές 5 εργατών
ΤΑΪΠΕΪ.-

Οι σεισμολόγοι στην Ταϊβάν προειδοποιούσαν χτες τους κατοίκους της νήσου ότι επίκεινται ισχυροί μετασεισμοί, μετά από μια ισχυρότατη δόνηση την Κυριακή που κόστισε τις ζωές πέντε εργατών και τους τραυματισμούς τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, έχουν καταγραφεί περίπου 350 μετασεισμοί στην ακολουθία μετά τη δόνηση των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 βαθμών. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στους μετασεισμούς, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Οι 5 εργάτες - δύο χειριστές ενός γερανού και τρεις εργαζόμενοι σε οικοδομή - σκοτώθηκαν όταν το μηχάνημα έπεσε από μεγάλο ύψος (τον 60ό όροφο), αφού την ώρα του σεισμού οι εκλιπόντες είχαν την ατυχία να εργάζονται σε οικοδομή. Περίπου άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό στο υπό κατασκευή κτίριο, που, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το υψηλότερο στη χώρα, με πάνω από 100 ορόφους, και θα στεγάσει το Οικονομικό Κέντρο της Ταϊπέι. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκινούν έρευνα για το περιστατικό.

Στην Ταϊπέι υπήρξαν επίσης μεγάλες ζημιές σε κτίρια που υπέστησαν ρωγμές, ενώ διαρροές υγραερίου προκάλεσαν μικρές φωτιές, χωρίς πάντως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Και αυτό παρά το ότι τα περισσότερα κτίσματα στη νήσο είναι κατασκευασμένα με αντισεισμικές προδιαγραφές, αφού οι κάτοικοι της χώρας έχουν συνηθίσει να ζουν με τους σεισμούς - περίπου 7.500 καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή.

Το χειρότερο επεισόδιο ήταν η κατάρρευση ενός πενταώροφου κτίσματος στην κεντρική Ταϊπέι, με πέντε ανθρώπους να παγιδεύονται στα συντρίμμια, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τρία κτίρια κατέρρευσαν.

Ο χειρότερος σεισμός της πρόσφατης ιστορίας της Ταϊβάν έχει καταγραφεί στις 21 Σεπτέμβρη του 1999, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 2.400 άνθρωποι και 100.000 έμειναν άστεγοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ