Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Διαπραγματεύσεις και αναμονή...

ΛΙΜΑ.-

Μόνο με διάλογο θα λυθεί το θέμα των ομήρων στην ιαπωνική πρεσβεία στο Περού, διαβεβαίωσε ο Περουβιανός Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο. Οι 140 εναπομείναντες όμηροι διανύουν, πλέον, την 6η ημέρα ομηρίας τους, και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η σταδιακή απελευθέρωση της πλειοψηφίας των ομήρων ενίσχυσε τη θέση των ακροαριστερών μαχητών του κινήματος Τουπάκ Αμαρού.

Η χρήση βίας έχει αποκλειστεί ως μέθοδος απελευθέρωσης των 140 ομήρων, που κρατούν οι αντάρτες του Τουπάκ Αμαρού, δήλωσε σαφώς ο Περουβιανός Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση θα εκτονωθεί μέσα από το διάλογο, έστω και αν χρειαστεί αρκετός χρόνος. Χτες, αντάρτες και όμηροι παρακολούθησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αξιωματούχων του Ερυθρού Σταυρού, που παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, που τέλεσε ο, επίσης όμηρος, πατήρ Χουάν Χούλιο Ουίτζ. Τη Δευτέρα, ο Ερυθρός Σταυρός προμήθευσε στους ομήρους καθαρά ρούχα και φαγητό, όπως κάθε μέρα, ενώ συνέχισε να διαπραγματεύεται με την περουβιανή κυβέρνηση την επανασύνδεση της ιαπωνικής πρεσβείας, με το τρεχούμενο νερό και το ρεύμα. Τουλάχιστον, χτες, επί 45 λεπτά η ιαπωνική πρεσβεία είχε και νερό και ρεύμα, ώστε να καθαριστούν στοιχειωδώς όλοι οι χώροι κράτησης των ομήρων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του περί διαλόγου, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το θεμελιώδες αίτημα των ανταρτών του Κινήματος Τουπάκ Αμαρού για απελευθέρωση, περίπου, 300 συμμαχητών τους από τις περουβιανές φυλακές. Από την πλευρά τους, οι καταληψίες της ιαπωνικής πρεσβείας φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη συμπάθεια και το σεβασμό των ομήρων τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πολλών από τους 225 ομήρους, που αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή το βράδυ, οι οποίοι τόνιζαν ότι η ομηρία τους κύλησε με πολιτικές συζητήσεις και ότι οι ακροαριστεροί αντάρτες τους φέρθηκαν με ιδιαίτερο σεβασμό και με καλούς τρόπους, κάτι που πρέπει να γίνει γνωστό, έστω και αν, όπως είπαν, δε συμφωνούν με τη μέθοδο που επέλεξαν. Αλλωστε, δεν έλειψαν οι όμηροι που αγκαλιάστηκαν θερμά με τους αντάρτες εγκαταλείποντας την ιαπωνική πρεσβεία.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση της πλειοψηφίας των ομήρων έχει ενισχύσει τη θέση των ανταρτών, οι οποίοι διαπραγματεύονται με μεγαλύτερη ισχύ. Σύμφωνα, πάντα, με αυτήν την άποψη, οι μαχητές του Τουπάκ Αμαρού μπορούν, πλέον, να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των 140 ατόμων, που έχουν παραμείνει στην ιαπωνική πρεσβεία, και να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο αυτό ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις τους, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν όταν οι όμηροι ξεπερνούσαν τους 500 ανθρώπους. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους εναπομείναντες 140 ομήρους είναι οι πρεσβευτές της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, της Βολιβίας, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Ουρουγουάης, είναι πολλοί Περουβιανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο Πέντρο Φουτζιμόρι, αδελφός του Προέδρου, και πολλοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι της ιαπωνικής πρεσβείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ