Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Εκσυγχρονίζεται η αποθήκευση τακτικών πυρηνικών όπλων

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τακτικά πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη με την προοπτική να περιοριστεί ο αριθμός τους σε 200 βόμβες, οι οποίες θα "συγκροτήσουν" μία μικρή "υπο-στρατηγική" δύναμη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ, οι ΝΑΤΟικοί διοικητές εξετάζουν τώρα το ξαναμοίρασμα των όπλων σε περιοχές που θεωρείται ότι απειλούνται περισσότερο από επιθέσεις χωρών με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Η Ελλάδα και η Τουρκία καταγράφονται από τους ΝΑΤΟικούς διοικητές ως πιθανοί μελλοντικοί "στόχοι" τέτοιων επιθέσεων. Οσον αφορά τις ΝΑΤΟικές χώρες που έχουν αεροσκάφη κατάλληλα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), αυτές εντέλλονται στο μέλλον να συντηρήσουν από μία ειδικά εκπαιδευμένη και έτοιμη μονάδα για την εξαπόλυση επίθεσης με πυρηνικά όπλα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι τα μόνα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη είναι οι πυρηνικές βόμβες Β - 61, οι οποίες μεταφέρονται σε μαχητικά τύπου F - 111, F - 13 και F - 16. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα...

Η ιδέα της φύλαξης των τακτικών πυρηνικών όπλων σε υπόγειες αποθήκες πρωτοσυζητήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και άρχισε να υλοποιείται μετά το 1987, οπότε άρχισαν να κατασκευάζονται οι ειδικές αποθήκες, σε κάθε μία από τις οποίες φυλάσσεται και μία τουλάχιστον πυρηνική βόμβα τύπου Β - 61.

Το ΝΑΤΟ σχεδίασε να φτιάξει 437 αποθήκες τακτικών πυρηνικών όπλων σε 26 τοποθεσίες, αλλά μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη Σοβιετική Ενωση ο αριθμός των αποθηκών αυτών περιορίστηκε σε 208. Οι νέες ειδικές αποθήκες, που θα βρίσκονται σε αεροπορικές βάσεις στάθμευσης αεροσκαφών F - 111, F - 13 και F - 16, θεωρείται ότι έχουν λιγότερες δαπάνες όσον αφορά στη φύλαξη πυρηνικών όπλων, καθώς τα πυρηνικά όπλα δε χρειάζεται πλέον να βρίσκονται και να φρουρούνται σε ξεχωριστή τοποθεσία. Επιτρέπουν επίσης τη φόρτωση αυτών των όπλων στα πολεμικά αεροσκάφη βραχυπρόθεσμα και με μυστικό τρόπο.

Ποιες είναι οι νέες αποθήκες φύλαξης τακτικών πυρηνικών όπλων;

Πληροφορίες από έναν όμιλο ανεξάρτητων αναλυτών, που φέρει την ονομασία "Βρετανοαμερικανικό Συμβούλιο Πληροφοριών Ασφαλείας",υποστηρίζουν ότι οι νέες "αποθήκες" πυρηνικών όπλων βρίσκονται κάτω από το έδαφος των θολωτών στεγάστρων στάθμευσης των ειδικών αεροσκαφών μεταφοράς τους. Είναι εξοπλισμένες με ειδικούς αισθητήρες, κάμερες ασφάλειας και κονσόλες ελέγχου εξοπλισμού των αεροσκαφών με τακτικά πυρηνικά όπλα, με το σύστημα της τηλεκίνησης. Η μόνη αμερικανική βάση στη Βρετανία με τέτοιες ειδικές αποθήκες είναι εκείνη της ΡΑΦ στο Λέικενχιθ, όπου υπάρχουν τριάντα τέτοιοι ειδικοί αποθηκευτικοί χώροι. Υπάρχουν, επίσης, 24 αποθήκες στη βάση της ΡΑΦ στο Μάρχαμ. Η ΡΑΦ θα έχει αποθηκευμένα τα τακτικά πυρηνικά όπλα που περιγράψαμε παραπάνω μέχρι το 1998, οπότε θα τα αντικαταστήσει με βλήματα μονών πυρηνικών κεφαλών, τύπου "Τράιντεντ".

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης τέτοιων όπλων με έναν αριθμό 101 ειδικών υπόγειων θολωτών αποθηκών. Αποθήκες τέτοιου είδους δε βρίσκονται μόνο στη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στις αμερικανικές βάσεις στο Αβιάνο της Ιταλίας. Η κατασκευή τους έχει ολοκληρωθεί και τώρα το ενδιαφέρον για το φτιάξιμο αποθηκών τέτοιου είδους εντοπίζεται στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η περιοχή, σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς διοικητές, που θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής στο μέλλον.

Η εξ ανατολών απειλή επίθεσης κατά δυτικοευρωπαϊκών χωρών θεωρείται πλέον ουσιαστικά "ανύπαρκτη"... Δε συμβαίνει, όμως (σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους), το ίδιο σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Η Νοτιοανατολική Πτέρυγα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εκτιμάται ότι, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, απειλείται ή θα απειληθεί στο μέλλον από χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη. Πηγές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν αποκλείουν την πιθανότητα χώρες της Μέσης Ανατολής να εξαπολύσουν επιθέσεις με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα σε βάρος αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο αριθμός των ειδικών "αποθηκών" που σχεδιάστηκε να φτιαχτεί σε ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πιθανόν να είναι μικρότερος από εκείνον του 1987, οπότε 11 σχεδιάστηκαν στη βάση του Αραξου, άλλες 30 στο Ιντσιρλίκ και άλλες 12 σε βάσεις του Μουρτούντ και Μπαλικεσίρ της Ανατολικής Τουρκίας.

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ