Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Σ' ένα χρόνο και βλέπουμε ο νέος κατώτερος μισθός

Κάθε μέρα και πιο αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας

Ακόμα πιο πίσω και σε βάθος ενός έτους τοποθετεί πλέον το ζήτημα της εφαρμογής του νέου κατώτερου μισθού η κυβέρνηση. Μετά τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Π. Σκουρλέτη, που ξεκαθάριζαν ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά δεν θα γίνει από την κυβέρνηση με νόμο και ότι το ζήτημα επί της ουσίας επαφίεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», αφού πρώτα η κυβέρνηση προβεί σε διευκολυντικές πολιτικές προς τις επιχειρήσεις, χτες ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως ορίζοντα εφαρμογής των αλλαγών στη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού το τέλος του 2015!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 Fm» και στην εκπομπή «Παραφιλολογίες», στην ερώτηση αν θα υπάρξει «άμεση υλοποίηση» του νέου κατώτερου μισθού, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Η πρόθεση είναι να εφαρμοστεί όταν θα είμαστε σε θέση εκ παραλλήλου να υλοποιήσουμε μια σειρά άλλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν.

Το γοργόν και χάριν έχει αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το προσδιορίσω, να σας πω ότι σε ένα, σε δύο, σε τρεις μήνες, μπορεί να είναι και λιγότερο, μπορεί να είναι και περισσότερο. Αν πούμε ότι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας μπορεί να υπολογιστεί στη βάση ενός έτους θεωρώ ότι η πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί εντός του '15»!

Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται μετεκλογικά ότι η κυβέρνηση καμιά πρόθεση δεν είχε να υλοποιήσει άμεσα με νόμο την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, όπως σκόπιμα δημιουργούσε την εντύπωση στους εργαζόμενους προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο. Το αντίθετο συμβαίνει. Βήμα βήμα απαγκιστρώνεται από την προεκλογική της ρητορική και ξεκαθαρίζει αυτό για το οποίο το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» προειδοποιούσαν: Οτι δηλαδή η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη είναι θολή, δεν είναι δεσμευτική και σε κάθε περίπτωση δεν οδηγεί σε νομοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης των 751 ευρώ ως νέου κατώτερου μισθού.

Σήμερα, λοιπόν, γίνεται πιο φανερό τι σήμαινε ο γενικός προεκλογικός τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ «επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ»:

  • Πρώτον, ότι ο κατώτερος μισθός θα είναι υπόθεση που θα προκύψει μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα κάνει είναι να καταργήσει την ΠΥΣ 6/2012 που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά.
  • Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξασφαλίσει ισχυρά «αντίδωρα» στους εργοδότες (όπως φορολογικές διευκολύνσεις, ρύθμιση χρεών κ.λπ.), ώστε να κάνουν αποδεκτή στις διαπραγματεύσεις μια σχετική αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Τρίτον, ότι ο ορίζοντας εφαρμογής τους επεκτείνεται από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι εννοεί πλέον η κυβέρνηση την «άμεση υλοποίηση» της προεκλογικής εξαγγελίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την πάλη τους για κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου(21/9/2018)
Για τις εξελίξεις γύρω από τον κατώτατο μισθό(15/3/2015)
Απορρόφηση των κραδασμών;(17/2/2015)
Ντελάληδες της κυβέρνησης(1/2/2015)
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτερο μισθό;(14/5/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org