Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους τσακίζει το εμπάργκο στη Ρωσία

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην υπογραφή εκ μέρους της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της απόφασης της ΕΕ για συνέχιση μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, εξέφρασαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας, που πήραν μέρος στη μαζική σύσκεψη την οποία οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι η νέα συγκυβέρνηση στηρίζει τις αντιαγροτικές επιλογές και αποφάσεις της ΕΕ και, ταυτόχρονα, συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος των αγροτών, όπως αποδεικνύεται και από τη στάση του νέου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, ενώ στην αρχή «καταδίκασε», στα λόγια, τη συνέχιση του εμπάργκο, αμέσως μετά την ψήφισε.

Αυτή η απόφαση της ΕΕ - είπε - θα πλήξει ιδιαίτερα τους παραγωγούς πράσινων μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή της Αγιάς, ενώ βαριά πλήγματα θα δεχτούν και οι παραγωγοί ροδάκινων, νεκταρινιών, αχλαδιών κι άλλων αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών τους κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη ανταλλάχτηκαν σκέψεις για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα κι αποτελεσματικότερα η διεκδίκηση αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών και του αιτήματος για άρση της απόφασης της ΕΕ για εμπάργκο στη Ρωσία. Αποφασίστηκε, ακόμα, να ζητηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της νέας συγκυβέρνησης για να τεθούν το πρόβλημα και οι αγροτικές διεκδικήσεις. Στην επικοινωνία που είχε ο Ρ. Μαρούδας με το αρμόδιο υπουργείο, του ειπώθηκε ότι «δεν είναι ακόμα ενήμεροι και έτοιμοι» και σε δέκα μέρες θα απαντήσουν για το πότε θα κλειστεί ραντεβού...

Στην Καρδίτσα

Την απόφαση να κινηθεί στην ίδια γραμμή πάλης, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, έλαβε, στη συνεδρίασή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στη συνεδρίαση αναδείχτηκαν τα επικαιροποιημένα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, που αφορούν στην αποκατάσταση των νέων απωλειών που δέχτηκε το αγροτικό εισόδημα, καθώς και στην κατάργηση των νέων αντιαγροτικών μέτρων που επιβλήθηκαν (φόρος 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και νέοι αποκλεισμοί φτωχών αγροτών από τις ενισχύσεις κ.ά.).

Η Ομοσπονδία προτείνει να συνεδριάσει, μέσα στο Φλεβάρη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να καθορίσει το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο διεκδικήσεων, ενώ συζήτησε για τον φετινό γιορτασμό του Κιλελέρ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org