Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινές αντιδράσεις στην αίτηση ένταξης των Παλαιστινίων στο Δικαστήριο της Χάγης

Με διαδήλωση με κεριά γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά οι Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα με την ευκαιρία και της 50ής επετείου της ίδρυσης της «Φατάχ»
Με διαδήλωση με κεριά γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά οι Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα με την ευκαιρία και της 50ής επετείου της ίδρυσης της «Φατάχ»
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μεταφέροντας την τρομοκρατία, τη βία και την αλαζονεία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαίτησε χτες από το ΔΠΔ να απορρίψει την πρωτοχρονιάτικη αίτηση των Παλαιστινίων να ενταχθούν σε αυτό, με τον ισχυρισμό ότι το αίτημα αυτό δεν προέρχεται από ένα κράτος, αλλά μια «οντότητα», η οποία συνδέεται, τάχα, με... «τρομοκρατική» οργάνωση!

«Αναμένουμε από το ΔΠΔ ότι θα απορρίψει το υποκριτικό αίτημα που υπέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν είναι κράτος, αλλά μια οντότητα που σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση "Χαμάς", η οποία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Νετανιάχου, σε σχετική ανακοίνωση προς το δικαστήριο της Χάγης, η οποία εξεδόθη μετά τη συνάντηση που είχε με συνεργάτες του στο υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ για να συζητήσουν την αντίδραση της κυβέρνησης στο αίτημα των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο ΔΠΔ.

Ωστόσο, ένα 48ωρο νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε υποστηρίξει πως είναι οι Παλαιστίνιοι αυτοί οι οποίοι έχουν περισσότερο να «φοβούνται» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κι όχι το Ισραήλ, με «επιχείρημα» το γεγονός πως η Παλαιστινιακή Αρχή συγκρότησε κυβέρνηση με τη «Χαμάς», «μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική και η οποία, όπως και το "Ισλαμικό Κράτος", διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε έντονα πολωτικό κλίμα ενόψει των καλπών που θα στηθούν στο Ισραήλ στις 17 Μάρτη. Την Τετάρτη ο Νετανιάχου πήρε την υποστήριξη του 75% των εκλεκτόρων του κόμματός του, «Λικούντ», ώστε να ηγηθεί της παράταξης στις εκλογές την άνοιξη. Χτες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ τον κατηγόρησε για μία ακόμη φορά για διαφθορά αλλά και απόπειρα εξαγοράς ψήφων, επαναλαμβάνοντας ότι απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα επειδή κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως διασπάθισε 76.000.000 δολάρια δίνοντάς τα για ψηφοθηρικούς λόγους σε ακροδεξιούς εποίκους στη Δυτική Οχθη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφασίστηκε μετά την απόρριψη του αραβικού σχεδίου που είχε κατατεθεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μεταξύ άλλων στόχο το σταδιακό τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη σε μία τριετία.

Καταστροφή χιλιάδων ελαιοδέντρων από εποίκους

Τέλος, χτες, σημειώθηκε μία ακόμη βάρβαρη επίθεση δεκάδων Εβραίων εποίκων στην παλαιστινιακή αγροτική περιοχή Αλ Σαχράρ της κεντρικής Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων δενδρυλλίων ελιάς.

Η επίθεση των εποίκων, που έγινε βεβαίως με την πλήρη κάλυψη του ισραηλινού στρατού, πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή που είχε δεντροφυτευτεί στα μέσα Δεκέμβρη στη μνήμη Παλαιστίνιου υπουργού που είχε δολοφονηθεί από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στις 10 Δεκέμβρη στη διάρκεια ειρηνικής δεντροφύτευσης.

Οι έποικοι κατέστρεψαν με λύσσα τα περισσότερα από τα 8.000 δενδρύλλια ελιάς σε μία προσπάθεια να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη γη τους και να την κατασχέσουν μετατρέποντάς την σε ένα νέο εποικισμό. Ωστόσο, ο Τζαμίλ αλ Μπαργούτι, πρόεδρος της «Αντιστασιακής Επιτροπής κατά του Τείχους και των Εποικισμών», διαβεβαίωσε ότι η περιοχή θα δεντροφυτευτεί ξανά και ότι οι Παλαιστίνιοι θα διεκδικήσουν το δίκιο τους, εντείνοντας τον ειρηνικό τους αγώνα κατά των κατοχικών αρχών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org