Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΜΠΙΑ
Για «συνωμοσία» μιλάει ο «πρόεδρος»

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.--

Ο «πρόεδρος» της Γκάμπια, Γιαχία Τζαμέ, που κατέλαβε την εξουσία τη δεκαετία του '90 με στρατιωτικό πραξικόπημα, κυβερνώντας τυραννικά προς όφελος των μονοπωλίων ένα λαό των περίπου 2.000.000 κατοίκων, διέψευσε χτες ότι έγινε την Τρίτη απόπειρα πραξικοπήματος ανατροπής της κυβέρνησής του από πρώην υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού. Κατηγόρησε αντίθετα ως υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος «τρομοκράτες» και αντιφρονούντες «αποστάτες» της Δυτικοαφρικανικής χώρας σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία.

«Επρόκειτο για επίθεση ομάδας τρομοκρατών, η οποία υποστηρίζεται από δυνάμεις τις οποίες δε θα ήθελα να κατονομάσω... Από αποστάτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο», υποστήριξε ο Τζαμέ σε τηλεοπτικό εθνικό διάγγελμά του με αφορμή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα όπλα των επίδοξων πραξικοπηματιών «έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ». Ο Τζαμέ πρόσθεσε πως διενεργείται έρευνα της αστυνομίας, μεταξύ άλλων, και σε έναν υπολογιστή που κατασχέθηκε για να αποκωδικοποιηθούν «μηνύματα και πληροφορίες» της ομάδας που επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «ουδεμία συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της Γκάμπια», γιατί, όπως υποστήριξε, ο στρατός «παραμένει αληθινά πιστός» στην κυβέρνηση.

Η επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Μπανζούλ, πρωτεύουσα αυτής της μικρής Δυτικοαφρικανικής χώρας, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι φέρεται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, με επικεφαλής τον πρώην στρατιωτικό αξιωματικό Λαμίν Σανέ.

Με πρόσχημα τις επιχειρήσεις κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών, δεκάδες πολίτες και στρατιωτικοί αξιωματικοί συνελήφθησαν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org