Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειό από ρουκέτα του στρατού σε γάμο

Ο αφγανικός λαός «απελευθερώνεται» ...ακόμη
Ο αφγανικός λαός «απελευθερώνεται» ...ακόμη
ΣΑΝΓΚΙΝ.--

Μια ρουκέτα, που φαίνεται να εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, έπεσε την Τετάρτη στο χώρο μιας γαμήλιας δεξίωσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 και τραυματίζοντας ακόμα 45 άτομα. Οπως αναφέρουν τοπικές αρχές, τα πυρά προέρχονταν από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, με πιο πιθανή την εκδοχή η ρουκέτα να έφυγε από τις δυνάμεις του αφγανικού στρατού.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες εισήχθησαν στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης στη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των αμάχων θυμάτων στο Αφγανιστάν έχει φτάσει σε νέα υψηλά το 2014, με περίπου 10.000 νεκρούς ή τραυματίες άμαχους.

Την ίδια ώρα, οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, που έκαναν τη δήθεν ανθρωπιστική επέμβασή τους το 2001, αναπροσαρμόζουν την τακτική τους, με προμετωπίδα τη λεγόμενη αποχώρηση που υποτίθεται ότι ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή. Στην πραγματικότητα, στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν το 2015 επίσημα συνολικά περίπου 17.000 ξένοι στρατιωτικοί με την «ομπρέλα» της λεγόμενης νέας ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Αποφασιστική υποστήριξη», που εμφανίζεται να έχει ως αποστολή της την «εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν». Σε αυτή συμμετέχουν κατά πλειοψηφία Αμερικανοί στρατιώτες αλλά και από άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας.

Οπως και πριν 14 χρόνια έτσι και σήμερα, ο λόγος της επέμβασης ήταν ο έλεγχος μιας περιοχής γεωστρατηγικά σημαντικής και με τεράστιο φυσικό πλούτο, που προκαλεί το ενδιαφέρον ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και των μονοπωλιακών τους ομίλων. Πέρα από τους ΝΑΤΟικούς προστάτες, που φαίνεται να είναι αυτοί που αποτελούν την κύρια επιλογή της άρχουσας τάξης του Αφγανιστάν, και η Ρωσία και η Κίνα, με τους λεγόμενους «δρόμους του μεταξιού», εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org