Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καραβιές προσφύγων και ξεριζωμένων

Με σαπιοκάραβα προσπαθούν χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στις χώρες οι οποίες και με τις δικές τους επεμβάσεις είναι υπεύθυνες για τον ξεριζωμό τους
Με σαπιοκάραβα προσπαθούν χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στις χώρες οι οποίες και με τις δικές τους επεμβάσεις είναι υπεύθυνες για τον ξεριζωμό τους
Καθημερινό πλέον είναι το φαινόμενο των πλοίων (συνήθως εμπορικά ή στην πραγματικότητα δουλεμπορικά) που φτάνουν με εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, προσπαθώντας να βρουν μια «καλύτερη ζωή» σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Το νέο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς με εμπορικό πλοίο που έφερε το όνομα «Ezadeen», με σημαία Σιέρα Λεόνε, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία. Σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 450 μετανάστες κυρίως από τη Συρία - ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα. Το σκάφος 60 μέτρων βολόδερνε ακυβέρνητο κοντά στις ιταλικές ακτές στην περιοχή της Απουλίας. Οι μηχανές του είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και ένας από τους επιβαίνοντες μπόρεσε να θέσει σε λειτουργία το σύστημα επικοινωνίας και να ενημερώσει το Λιμενικό πως το πλήρωμα «είχε εγκαταλείψει» το πλοίο.

Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή που πήρε τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το πλήρωμα όντως είχε εγκαταλείψει το πλοίο και τελικά το σκάφος θα οδηγηθεί στο λιμάνι του Κρότωνα, στην Καλαβρία.

Πριν από τρεις μέρες το φορτηγό πλοίο «Blye Sky M», με σημαία Μολδαβίας, που μετέφερε 900 μετανάστες από τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου ενώ έπλεε ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ιταλία και τελικά το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό το πήρε υπό τον έλεγχό του και μετέφερε τους μετανάστες στο λιμάνι της Καλλίπολης στη Νότια Ιταλία. Στο περιστατικό αυτό αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον 4 πέθαναν πάνω στο πλοίο, που πήγαινε από την Ιταλία στην Κροατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ