Σάββατο 3 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τρεις βδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για να βγει το ΚΚΕ πιο δυνατό στη Βουλή και στο λαό, συνεχίζουν το πολιτικό άνοιγμα όλου του προηγούμενου διαστήματος και προσαρμόζουν με ταχύτητα το σχεδιασμό τους ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το κάλεσμα για ενίσχυση του ΚΚΕ, για Λαϊκή Συμμαχία και οργάνωση του κινήματος για τη συνολική ανατροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ύλη του σημερινού 4σέλιδου «Κομματική Ζωή και Δράση»:

-- Εκδήλωση ΚΟ Αττικής για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ: Κεντρικός σταθμός στη συνολική προεκλογική δουλειά του Κόμματος. Συνέντευξη για τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής στις 11 Γενάρη στο ΣΕΦ.

-- Εκδόσεις Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ: Πολύτιμα «εργαλεία» για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας παρέμβασης.

-- Κομματική δραστηριότητα: Ανταποκρίσεις από κομματικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλία και Στερεά.

-- Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ: Με την πείρα της Εξόρμησης, συνεχίζουμε τη μάχη για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κεντρικός σταθμός στη συνολική προεκλογική δουλειά του Κόμματος

Για τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής στις 11 Γενάρη στο ΣΕΦ μιλά στο «Ρ» η Β. Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ

Icon

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για τα 96 χρόνια από την ίδρυσή του, στις 11 Γενάρη, στις 18.00, στο ΣΕΦ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας της προσδίδουν αντικειμενικά και χαρακτήρα κεντρικού σταθμού στην προεκλογική δραστηριότητα της Οργάνωσης για την ενίσχυση του Κόμματος. Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης και το φόντο μέσα στο οποίο διεξάγεται, μιλά στο «Ριζοσπάστη» η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ.

***

-- Από την πρώτη στιγμή της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, η ΚΟ Αττικής ξεδίπλωσε μια πλούσια πολιτική δράση - παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις. Πλέον, με την προκήρυξη των εκλογών στις 25 Γενάρη, πώς εντάσσεται στην προεκλογική δουλειά της Οργάνωσης η εκδήλωση στο ΣΕΦ στις 11 Γενάρη;

Βαγγελιώ Σεφέρη: Αυτή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση είχε προαποφασιστεί από την Κομματική Οργάνωση Αττικής, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής παρέμβασής μας, τιμώντας τα 96 χρόνια αγώνων του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού.

Το Κόμμα, τα μέλη και οι φίλοι του, όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση λαϊκών αγώνων για τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ και των εκπροσώπων τους. Δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Για τη συγκρότηση Λαϊκής Συμμαχίας, που θα παλεύει για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζόμενων από την κρίση, που θα ανοίγει το δρόμο για την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανακοίνωση των εκλογών στις 25 Γενάρη, αντικειμενικά εντάσσουν και τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στη συνολική προεκλογική δουλειά του Κόμματός μας. Γι' αυτό και παίρνει χαρακτήρα προεκλογικής συγκέντρωσης. Η προεκλογική δουλειά άλλωστε, αν και έχει την αυτοτέλειά της, δεν είναι αποκομμένη από τη συνολική δουλειά που κάνουμε. Ο λαός και μέσα από τις εκλογές χρειάζεται να στείλει μήνυμα ότι αρκετά μάτωσε για τα μονοπώλια, ότι ξεπερνά πλαστά διλήμματα που μπαίνουν από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές τους, ανταγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος στην υλοποίηση των πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου και της ΕΕ, διεκδικώντας το κυβερνητικό χρίσμα από την αστική τάξη.

Αντίθετα, ο λαός μας έχει ανάγκη να βαδίσει στο δικό του δρόμο και αυτόν το δρόμο μπορεί να το σηματοδοτήσει με την αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στις εκλογές.

-- 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Πώς δένει η πείρα από την ιστορική πορεία του Κόμματος, τα συμπεράσματα από τη μελέτη της, με τις μάχες του σήμερα, για την ενίσχυση του ΚΚΕ στο λαό και στη Βουλή;

Β.Σ.: Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, για να εκπληρωθεί η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, να απελευθερώσει τον εαυτό της και όλο τον εργαζόμενο λαό από την αστική τάξη και την εκμετάλλευση.


Δεν υποταχθήκαμε ποτέ στο αστικό κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα ακόμα πιο ώριμα να μπορούμε να κρατάμε αυτήν τη στάση. Απέναντι στις σειρήνες, που μας καλούν να ενσωματωθούμε και εμείς στην αστική διαχείριση με τη συμμετοχή μας σε μια αστική κυβέρνηση δήθεν «αριστερή», «προοδευτική» κλπ., απαντάμε με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στο λαό και στη Βουλή.

Η ελπίδα και η ευτυχία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα για το λαό

-- Το περιεχόμενο της εκδήλωσης, πώς υπηρετεί αυτόν το στόχο;

Β.Σ.: Στην εκδήλωση, εκτός από την κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Η ευτυχία δεν είναι παραμύθι των δυστυχισμένων. Περπατάτε...». Με τον τίτλο της παράστασης θέλουμε να σηματοδοτήσουμε το περιεχόμενο, το βασικό νόημα: Η ελπίδα και η ευτυχία δεν είναι ένα παραμύθι για τους δυστυχισμένους. Μπορούν να γίνουν πραγματικότητα για το λαό.

Μέσα από την παράσταση θέλουμε να αναδειχθεί η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αντοχή του Κόμματός μας αυτά τα 96 χρόνια, όχι απλά με μια ιστορική αναδρομή αλλά δείχνοντας ότι από αυτή την αντοχή εμπνεόμαστε και για το επόμενο διάστημα: Στην πάλη μας μαζί με το λαό για το Σοσιαλισμό. Μπορούμε να πούμε ότι και αυτή η παράσταση εντάσσεται στις διάφορες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεκινούν για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος που συμπυκνώνονται στο σύνθημα: «ΚΚΕ 100 Χρόνια. Με το λαό για το Σοσιαλισμό. Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος». Η παράσταση στηρίζεται στη συμμετοχή 200 συντελεστών. Συμμετέχουν μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και περίπου 100 άτομα στο ρόλο χορού. Συνολικά το έργο είναι ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό δημιούργημα.

-- Τι μέτρα παίρνουν οι Κομματικές Οργανώσεις για την επιτυχία της εκδήλωσης;

Β.Σ.: Ηδη έχει ξεκινήσει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της Αττικής, που περιλαμβάνει τη συζήτηση για την αξία της συμμετοχής στην πρωτοβουλία αυτή, τη γνωστοποίηση με αφίσα, με ενημερωτικό - προπαγανδιστικό υλικό. Είναι έτοιμο το σποτ για την εκδήλωση και έχει «ανέβει» στο portal του Κόμματος «902.gr». Τέλος, τη μέρα της συγκέντρωσης από όλες τις γειτονιές θα αναχωρήσουν πούλμαν που θα μεταφέρουν όσους επιθυμούν στο ΣΕΦ.

Προϋπόθεση για τη λαϊκή αντεπίθεση η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της ΚΟΒ Οινοφύτων
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της ΚΟΒ Οινοφύτων
Την περασμένη Κυριακή, η ΚΟΒ Οινοφύτων πραγματοποίησε εκδήλωση - σύσκεψη με οπαδούς και φίλους του Κόμματος στην περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανάλυση της πολιτικής κατάστασης με βάση τις θέσεις του Κόμματος, η μεταφορά πείρας με βάση τις απόψεις των εργαζομένων της περιοχής και η ανταλλαγή επιχειρημάτων.

Στην εισηγητική ομιλία του Αντώνη Τουλουμάκου, μέλους της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, αποτυπώθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις που κατέληξαν την επόμενη στη δρομολόγηση των βουλευτικών εκλογών. Εξελίξεις που πατάνε στη βάση της ρευστότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, στην προοπτική μιας ορισμένης αναιμικής ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές εξελίξεις συνολικά στην Ευρωζώνη και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Αναδείχθηκε η ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που αντανακλά διαφορετικά μείγματα στη διαχείριση της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής. Τονίστηκε ότι μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα είναι να τεθεί στο επίκεντρο της πάλης η ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το χτίσιμο μιας πανίσχυρης Λαϊκής Συμμαχίας, για να ανοίξει ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό της χώρας μας, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει με το μόχθο του. Προϋπόθεση για τη λαϊκή αντεπίθεση, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.

Μεταφέρθηκε μια ορισμένη πείρα από το σχεδιασμένο άνοιγμα του Κόμματος το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε μεγάλα εργοστάσια όσο και στα χωριά της περιοχής, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ισχυροποίηση των Κομματικών Οργανώσεων εκεί.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη η Οργάνωση από κοινού με τον περίγυρό της να συμβάλλει πρακτικά στην ισχυροποίηση του Κόμματος, τόσο εκλογικά όσο και συνολικά πολιτικά στο χώρο.

Στις διάφορες παρεμβάσεις φίλων και εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και την τοπική διοίκηση, επισημάνθηκε η ανάγκη να δώσουμε επιθετικά και στα γεμάτα την επερχόμενη εκλογική μάχη, κερδίζοντας με την πολιτική του Κόμματος βιομηχανικούς εργάτες και άλλους εργαζόμενους της περιοχής.

Δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή λύση

Ανταποκρίσεις από δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων σε Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Με σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε διάφορες περιοχές της χώρας συνεχίστηκε και τις μέρες των γιορτών η δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ με στόχο να φτάσει παντού το κάλεσμα για ισχυροποίηση του Κόμματος, κόντρα στο αποπροσανατολιστικό σκηνικό που στήνουν οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και τα επιτελεία του συστήματος.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» παρουσιάζουμε ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά - Εύβοια.

Ριζική ανατροπή, όχι άλλη συνταγή στο μαγείρεμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές - ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε περιοχές της Θεσσαλίας, στα πλαίσια της πολύπλευρης προσπάθειας για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων και στον Πυργετό της Λάρισας μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ και σε αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο cafe Βιβλιοθήκη της Καρδίτσας και στον πολυχώρο του δήμου Τρικάλων, ο Θοδωρής Αναπλιώτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας ΣΠ Θεσσαλίας της Οργάνωσης.


Στην ομιλία του στο Ζάρκο, το περασμένο Σάββατο, ο Ρ. Μαρούδας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, ανεξαρτήτως διαχειριστή της αστικής διακυβέρνησης, η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ θα είναι εδώ και θα τη νιώθουν στο πετσί τους τα λαϊκά στρώματα.

«Η νέα ΚΑΠ θα είναι εδώ», σημείωσε, «και θα ξεκληρίζει όλο και πιο πολλούς μικρομεσαίους αγρότες. Η φορολόγηση της αγροτιάς με 13% από το πρώτο ευρώ θα είναι εδώ και θα μας ξεζουμίζει. Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Είτε την ονομάσουν εθνικής σωτηρίας και εθνικού σκοπού είτε την ονομάσουν αριστερή, ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσημο και χαρακτηρισμό, δεν έχει σκοπό να δυσκολέψει τη δράση των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων και των συμφερόντων τους, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών που κατέχουν τον πλούτο και ταυτόχρονα μας ξεζουμίζουν και τον αυγατίζουν και μέσα στην κρίση.

Τα κόμματα της ΕΕ διαγκωνίζονται για το ποια παραλλαγή, ποιο μείγμα της αστικής πολιτικής θα διαχειριστεί την οικονομία των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, αφού κανένα δεν έχει σκοπό να τα θίξει. Ο λαός δε χρειάζεται ανακάτεμα και μαγείρεμα με άλλη συνταγή της αντιλαϊκής πολιτικής, χρειάζεται ριζική ανατροπή της. Ομως ριζικές ανατροπές δε θα έρθουν με αντικατάσταση της σημερινής αντιλαϊκής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με μια άλλη, με κορμό το "νέο" ΠΑΣΟΚ που έχει βαφτιστεί ΣΥΡΙΖΑ».

«Μόνο τα ίδια τα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε, «με τους προσανατολισμένους αγώνες τους, με την ανασύνταξη του κινήματος, με τη συγκρότηση μια ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας μπορούν να βάλουν εμπόδια στη βαρβαρότητα και ν' ανοίξουν δρόμο προοπτικής. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, απαραίτητης προϋπόθεσης για να δείξει ο λαός τη δύναμή του και να νικήσει.

Μόνο το ΚΚΕ στέκεται με συνέπεια, παρά τις δυσκολίες, σταθερός υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων. Και κυρίως μόνο το ΚΚΕ είναι φορέας και εγγυητής του πραγματικού δρόμου διεξόδου που συμφέρει το λαό.

Χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ, που θα παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική λαϊκή λύση. Τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στο τιμόνι της εξουσίας. Μια τέτοια διακυβέρνηση έχει ανάγκη ο λαός, την κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και σ' αυτήν το Κόμμα θα δώσει μαχητικό "παρών"».

Μετά την ομιλία, η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε λαϊκούς και παραδοσιακούς ρυθμούς. Γι' αυτό φρόντισαν η πλειάδα των μουσικών που για ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν τις καλλιτεχνικές «υπηρεσίες» τους ανιδιοτελώς, δίνοντας το έναυσμα για πολύ κέφι και χορό.

Δε γίνεται να είσαι και με το λαό και με το κεφάλαιο

Μιλώντας στην εκδήλωση της Καρδίτσας, ο Θ. Αναπλιώτης ανέδειξε τη στρατηγική σύγκλιση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό «σταθερότητα και έξοδο από το τούνελ, στο ξέφωτο της ανάκαμψης», δηλαδή, στην πραγματικότητα, «διαφωνούν στο μέσο με το οποίο θέλουν να φτάσουν στον κοινό προορισμό τους και μαζί κρύβουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτού του προορισμού».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία θα πρέπει «να σκεφτούν και να σταθμίσουν με ποια πολιτική μπορούν να μπουν εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα και με ποια θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες. Να πονηρευτεί ένας κόσμος, να μείνει μακριά από τη λογική του μικρότερου κακού. Να μην έχει μειωμένες απαιτήσεις και να μη γίνεται συνένοχος, αφού βλέπει ότι αυτός που αυτοαποκαλείται αριστερός, ταυτόχρονα λέει ότι η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ και αναγνωρίζει το χρέος. Θα φέρει το λογαριασμό από τη διαπραγμάτευση και θα τον πληρώσει πάλι η λαϊκή οικογένεια. Εχει αποδειχθεί πλέον ότι και με το λαό και με το κεφάλαιο δεν μπορεί να είσαι».

«Καλούμε το λαό», πρόσθεσε, «να αξιοποιήσει την πείρα του για να μην την πατήσει. Να στηρίξει το ΚΚΕ για να είναι την επόμενη μέρα δυνατό το δικό του κόμμα. Αυτό θα αποτελέσει δύναμη ανάσχεσης, διεκδίκησης και πίεσης. Το αποδείξαμε μετά το 2012 και μάλιστα με μειωμένη εκλογική δύναμη: Δεν το βάλαμε κάτω, κινητοποιήσαμε τον κόσμο, παλέψαμε, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όρους αγωνιστικής αφύπνισης (...) Ενα ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική των αγώνων, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση του λαού. Τη θέλησή του να πάψει να είναι καταδικασμένος σε θεατή του ίδιου έργου με διαφορετικούς θιάσους».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εργαλεία» για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας παρέμβασης

«Κόμμα "Παντός Καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» και «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ». Αυτές οι δύο εκδόσεις της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο χρόνο που μας πέρασε σε αρκετές δεκάδες εκδηλώσεις και συσκέψεις που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ με φίλους και οπαδούς, καθώς και με εργαζόμενους και νέους που προβληματίζονται.

Η θετική πείρα αυτής της συζήτησης επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχιστεί και να επεκταθεί η διακίνηση των συγκεκριμένων εκδόσεων. Αναδείχτηκε το γεγονός ότι βοηθάνε στη σύνδεση της καθημερινής πείρας των εργαζομένων (πολιτικής και από την ίδια την παραγωγή) με τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, η οποία βρίσκεται πέρα και έξω από τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ δεν έχει καμιά φιλοδοξία διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Αντίθετα, επιδιώκει την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε σύγκρουση με κάθε μορφής αστική πολιτική διαχείριση. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να αποκρυσταλλώνονται πολιτικά συμπεράσματα στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία και την ανάγκη κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων.

Η παραπέρα διάδοση και των δύο εκδόσεων συμβάλει στη γονιμοποίηση της συζήτησης με εκατοντάδες εργαζόμενους, όχι μόνο με τη μορφή της βιβλιοπαρουσίασης αλλά και της πολύ μικρής σύσκεψης και της προσωπικής συζήτησης με τον αναγνώστη τους.

Και οι δύο εκδόσεις δίνουν εφόδια ώστε, με προσιτό τρόπο, ο εργαζόμενος που στοιχειωδώς προβληματίζεται για την κατάσταση να δει και τις δικές του ευθύνες για τη δραστηριοποίησή του στις μορφές οργάνωσης του εργατικού κινήματος και στη στήριξη του ΚΚΕ, εκλογική και όχι μόνο. Ως αφετηρία για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Τι είναι και πώς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων


Η έκδοση «Κόμμα "παντός καιρού"» αναδεικνύει τι είναι, πώς πρέπει να κατανοείται ο συσχετισμός δυνάμεων, αναδεικνύει την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ως βασικό παράγοντα για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων αλλά και την αντανάκλαση του συνολικού συσχετισμού των δυνάμεων και της διαπάλης με την κυρίαρχη ιδεολογία στην πείρα των εργαζομένων.

Επίσης η έκδοση «Κόμμα "παντός καιρού"» συμβάλει στο να κατανοήσει ο αναγνώστης ή ο εργαζόμενος με τον οποίο συζητάμε πως το ΚΚΕ παίρνει υπόψη του το επίπεδο συνείδησης της εργατικής τάξης, τις ίδιες τις εξελίξεις, ότι γνωρίζει καλά τι αποτελεί κυρίαρχο ρεύμα στην «κοινή γνώμη», στην αντίληψη της μεγάλης μάζας των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει την ευθύνη του ΚΚΕ, ως πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, να μην εγκλωβίζεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Αυτή η υπόμνηση έχει τη σημασία της και για την προεκλογική περίοδο, στην οποία μπήκαμε και επισήμως, αφού οι πιέσεις προς το ΚΚΕ για υποχώρηση σε στήριξη λύσης αστικής κυβερνητικής διαχείρισης θα ενταθούν. Και αυτή η καλλιεργούμενη πίεση θα έχει τη μορφή ότι δήθεν το ΚΚΕ δεν ακούει «τους πόθους των εργαζομένων» και άλλα παρόμοια.

Και οι δύο εκδόσεις δίνουν ουσιαστικά εφόδια για την κατανόηση του προτάγματος της μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης που πρέπει να δυναμώσει. Συμβάλουν ώστε προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά να μην παγιδεύονται οι εργαζόμενοι σε αυταπάτες περί αριστερής - φιλολαϊκής κυβερνητικής διαχείρισης. Αυτός είναι ουσιαστικός όρος ώστε και το εργατικό κίνημα να μετράει βήματα στη συγκρότησή του, να αυξάνεται ο βαθμός οργάνωσης στα εργατικά συνδικάτα, να συγκροτούνται σωματειακές επιτροπές στους τόπους δουλειάς, δηλαδή οι εργαζόμενοι να συγκροτούν το δικό τους ανάχωμα πάλης και να μην επαφίενται στην αυταπάτη μιας άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού.

Τα συμπεράσματα που οδήγησαν στη σύγχρονη επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ

Από παρουσίαση των δύο εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παρουσίαση των δύο εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Η έκδοση «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ» επιδιώκει να αναδείξει συμπεράσματα από τη μελέτη της πορείας του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, από τη διαμόρφωση και εξέλιξη της στρατηγικής του ΚΚΕ βάσει συμπερασμάτων από την ίδια την Ιστορία, τα οποία αποτυπώθηκαν στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ της περιόδου 1949-1968. Επίσης, αναδεικνύονται συμπεράσματα από την πορεία των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τα οποία αποτυπώθηκαν στις Αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Με λίγα λόγια, όπως καταδεικνύει και ο τίτλος της έκδοσης, δίνεται το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης που οδήγησε στη διαμόρφωση της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ, που αποκρυσταλλώθηκε στο Πρόγραμμα που ψήφισε το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Αποτελεί, λοιπόν, μια έκδοση που, μαζί με τη μελέτη του Προγράμματος του Κόμματος, μπορεί να κάνει κατανοητό για τον καθένα σε τι διαφέρει το ΚΚΕ από όλα τα άλλα κόμματα.

Η έκδοση μπορεί να αξιοποιηθεί για την απάντηση σε πλήθος ερωτημάτων που, αντικειμενικά και καλοπροαίρετα, δημιουργούνται στους εργαζόμενους αλλά και για τη δημιουργία νέων «ερωτημάτων» που γονιμοποιούν την ανάγκη παραπέρα μελέτης. Γι' αυτό άλλωστε η έκδοση περιλαμβάνει ενδεικτική βιβλιογραφία με έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, καθώς και άλλα ιστορικά και πολιτικά έργα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ένας οδηγός μαρξιστικής μόρφωσης.

  • Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη μπορούν να αναζητήσουν και να παραγγείλουν τις εκδόσεις στην ιστοσελίδα της «Σύγχρονης Εποχής» (www.sep.gr), τηλεφωνικά στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του ή στις οργανώσεις του ΚΚΕ.

Φ. Π.

Συνεχίζουμε τη μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ

Εργο του Γ. Βαρλάμου
Εργο του Γ. Βαρλάμου
Με το πανελλαδικό πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ να «αγγίζει» από την περασμένη Δευτέρα το 100% και πολλές Κομματικές Οργανώσεις να έχουν υπερκαλύψει ήδη τους στόχους τους, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν συνέχεια στην οικονομική δουλειά για την ενίσχυση του Κόμματος, μαζί πλέον με τη μάχη της ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 25 Γενάρη.

Η πλούσια πείρα από τη μάχη της εξόρμησης, που δυο μήνες τώρα δίνει το Κόμμα για την οικονομική στήριξή του από το λαό, μπορεί να γίνει οδηγός ώστε ακόμα περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου να κάνουν δική τους υπόθεση την ενίσχυση του ΚΚΕ. Ετσι και αλλιώς η οικονομική δουλειά έχει μόνιμο χαρακτήρα, πόσο μάλλον τώρα μπροστά στη σκληρή πολιτική μάχη των εκλογών.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα - παραδείγματα που καταγράφηκαν στις σελίδες του «Ρ» δεν είναι λίγα το δίμηνο που μας πέρασε, δείχνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες τους, οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, όταν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία, μαζικό και αποφασιστικό άνοιγμα και καλή συζήτηση, ενισχύουν το Κόμμα: Είναι οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος που εντάχθηκαν στη μάχη βοηθώντας να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ ακόμα πιο μακριά, με την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, για παράδειγμα, να μετρά 50% περισσότερους φίλους του Κόμματος στη μάχη σε σχέση με πέρσι. Είναι, π.χ., οι κατά 33% περισσότεροι ενισχυτές σε σχέση με πέρυσι που μέτρησαν οι Τομεακές Οργανώσεις της Αχαΐας. Η καθοριστική προσωπική συμβολή των μελών του Κόμματος, όπως στην Κρήτη, που στις αρχές Δεκέμβρη πάνω από το 60% των κομματικών μελών είχε αφιερώσει τουλάχιστον μια μέρα δουλειάς στο Κόμμα και το ποσό που είχε συγκεντρωθεί από αυτά τα «κόκκινα μεροκάματα» ήταν κατά 25% αυξημένο σε σχέση με το 2013. Είναι οι οπλίτες από διάφορα στρατόπεδα που κατέθεσαν τον πενιχρό μισθό του φαντάρου στο Κόμμα, όπως και τα 688 ευρώ που συγκέντρωσαν σε τέσσερις μέρες μέλη της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής της ΚΝΕ με πλατύ άνοιγμα σε πρακτικάριους, άνεργους υγειονομικούς και πολλά ακόμη παραδείγματα.

Συνεχίζεται η προσπάθεια με όμορφες πρωτοβουλίες

Το κόσμημα που διακινεί η ΤΟ Καλλιτεχνών
Το κόσμημα που διακινεί η ΤΟ Καλλιτεχνών
Παράλληλα, η προσπάθεια για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ εξακολουθεί να συμπληρώνεται από πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως, π.χ., καλαίσθητες εκδόσεις αλλά και καλλιτεχνικά έργα που βοηθούν στο άνοιγμα των οργανώσεων.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη παρουσιάσει (π.χ., τα ημερολόγια μιας σειράς Οργανώσεων για το 2015), ξεχωρίζει το ειδικά σχεδιασμένο κόσμημα που διατίθεται από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής. Πρόκειται για χειροποίητη δημιουργία του γλύπτη Κώστα Ρόθου, σχεδιασμένη ειδικά για την Οικονομική Εξόρμηση.

Επίσης, η πρωτοβουλία της ΚΟΒ Κέντρου Περιστερίου που διακινεί αναμνηστικά - αντίγραφα έργων του κομμουνιστή χαράκτη - ζωγράφου Γιώργη Βαρλάμου, του καλλιτέχνη που με τη διαθήκη του άφησε την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο ΚΚΕ. Με τον τρόπο αυτόν ακόμα περισσότεροι ενίσχυσαν οικονομικά το Κόμμα, τα μέλη της ΚΟΒ απευθύνθηκαν σε αρκετό κόσμο για πρώτη φορά.

Η οικονομική ενίσχυση του Κόμματος είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το ΚΚΕ στηρίζεται από το λαό για να γίνει πιο δυνατό στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Με το κουπόνι μόνιμα στο χέρι, η φωνή του Κόμματος μπορεί να φτάσει σε περισσότερους εργάτες, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες. Αποτελεί έναν ακόμη δείκτη των ακατάλυτων δεσμών που έχει το ΚΚΕ με τους ανθρώπους του μόχθου. Μπροστά στην κάλπη και τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες, η οικονομική στήριξη από το λαό είναι ένα ακόμα μήνυμα πάλης και διεκδίκησης, ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

ΕΠΟΝίτικα κάλαντα στην Αθήνα του 1944

Τα δικά της αγωνιστικά κάλαντα έψαλλε η ΚΝΕ την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε γειτονιές και πλατείες, σπίτια και κεντρικούς δρόμους. Ενα από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα αυτής της πρωτοβουλίας μας ήρθε στο «Ριζοσπάστη» από τον Αλιμο.

Εκεί, ο σ. Κώστας Ξένος, παλαίμαχος ΕΠΟΝίτης, υποδέχτηκε στο σπίτι του τους ΚΝίτες με μια συγκινητική και ενδιαφέρουσα μαρτυρία για τα αγωνιστικά κάλαντα της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, 70 χρόνια πριν, μέσα στη φλόγα των μαχών του Δεκέμβρη του 1944:

«Πλησίασαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 1945», αναφέρει ο Κ. Ξένος, «και ένας έριξε την ιδέα να βγούμε να πούμε τα κάλαντα, να μαζέψουμε γλυκά και βιβλία για να τα πάμε στα νοσοκομεία Δαφνίου και Ελευσίνας που νοσηλεύονταν τραυματίες του ΕΛΑΣ και άμαχοι από τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δε θυμάμαι ποιος έφτιαξε τους στίχους και τους προσάρμοσε στο σκοπό, είχαν όμως επίκαιρο πνεύμα, ταιριαστό στην κατάσταση των ημερών και άρεσαν πολύ».

«Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάναμε με τους τραυματίες στα νοσοκομεία που ανέφερα», προσθέτει και δίνει την ευχή του για το σήμερα: «Οι ΚΝίτες μας, η νέα γενιά κομμουνιστών, να συνεχίσετε τον αγώνα μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού, να μας φτάσετε και να μας ξεπεράσετε!»

Οι στίχοι από αυτά τα αγωνιστικά κάλαντα που έψαλε η ΕΠΟΝ μέσα στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη του 1944, όπως τους συγκράτησε και μας τους παραθέτει ο Κ. Ξένος, έχουν ως εξής:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

Λαοκρατία Λευτεριά

Στη χώρα μας θ' ανθίσει

Και το φασισμό θα σβήσει

***

Αγιος Βασίλης έρχεται

Κι ο βασιλιάς δεν έρχεται

Να μείνει στην Αγγλία

Και ας φτιάξει εκεί δικτατορία

***

Ο Παπανδρέου ο χαλβάς

Λένε πως ντύθηκε τσολιάς

Και ζήτησε απ' το Ράλλη

Τα τσαρούχια του να βάλει

***

Ερχεται ο Σκόμπυ ο τρυφερός

Του Ντούτσε διάδοχος σωστός

Απ' τη Μεγάλη Βρετανία

Μα κωλώνει στα Χαυτεία

***

Κει πέρα βρίσκει τον ΕΛΑΣ

Του λέει «Σκόμπυ δεν περνάς»

Κι αυτός μαζεύει την ουρά του

Οπως μάζευε ο Ντούτσε τα φτερά του.

Η ευχετήρια κάρτα της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια ιδιαίτερη κάρτα στέλνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τις ευχές της για ένα αγωνιστικό 2015. Η ευχετήρια κάρτα αποτελεί αντίγραφο ευχετήριας κάρτας πολιτικού κρατουμένου στις φυλακές Τρικάλων το Δεκέμβρη του 1953. Το εξώφυλλο της κάρτας είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο πολιτικός κρατούμενος, ο οποίος, απευθυνόμενος στην οικογένειά του για να της ευχηθεί για το νέο έτος, γράφει: «Δυο ν' ανθίσουν άνοιξες στη φετινή χρονιά και να καρπίσουν δυο τα καλοκαίρια. Με απριλομάη τριαντάφυλλα και της Ειρήνης παπαρούνες να διπλοπλέξουμε στεφάνια της χαράς. Και με τα στάχυα διπλοθέρισμα και σαν χροντρόσπειρο σιτάρι από τ' αλώνια, απ' των αγώνων το πολύκλωνο δεντρί, μεστό καρπό στη χώρα μας Την Ειρήνη να σοδέψουμε».




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ