Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Καταγγέλλουν τον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά του νησιού

ΑΒΑΝΑ.--

Στην Αβάνα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η 5η Συνάντηση της Ενωσης των Κρατών της Καραϊβικής (CARICOM) και της Κούβας, όπου επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο πλευρών και διαπιστώθηκε ότι ενισχύεται η συνεργασία και το αμοιβαία επωφελές εμπόριο.

Εκπρόσωποι αυτού του οργανισμού και ο σημερινός πρόεδρός του, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γκάστον Μπράουν, ευχαρίστησαν την Κούβα για την αλληλέγγυα στάση της και τη συμβολή της σε πολλούς τομείς (υγεία, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, αθλητισμό, πολιτισμό). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την προσφορά εκ μέρους της Κούβας υποτροφιών στην Ιατρική, σε μεταπτυχιακές ιατρικές σπουδές, στην προετοιμασία και εκπαίδευση προσωπικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την περίθαλψη ασθενών.

Επίσης ο οργανισμός αυτός, που εκπροσωπεί 15 νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής Θάλασσας, εξέφρασε την κατηγορηματική καταδίκη του για τον «παράλογο» αμερικανικό αποκλεισμό κατά της Κούβας και απαίτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση άρση του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους λεγόμενους εξωεδαφικούς νόμους που συμπεριλαμβάνονται και αφορούν τις σχέσεις άλλων χωρών με τις ΗΠΑ, που υπόκεινται σε κυρώσεις εφόσον επιλέξουν να έχουν σχέσεις και με την Κούβα. Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες, όπως οι συγκεκαλυμμένες δράσεις με χρήση νέας τεχνολογίας και επικοινωνιών για να ανατραπεί η εσωτερική τάξη της Δημοκρατίας της Κούβας ή η συμπερίληψη της Κούβας από τις ΗΠΑ στις χώρες που δήθεν υποστηρίζουν την τρομοκρατία, και απαιτείται να γίνει σεβαστό το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ