Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 12012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα διλήμματά τους δεν αφορούν το λαό που θα συνεχίσει να ματώνει

Παράταση δύο μηνών στο μνημόνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ. Εναρξη της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  9

Ανάπτυξη της ταξικής πάλης, λαϊκή συμμαχία, ισχυρό ΚΚΕ παντού

Η μόνη λύση για το λαό

  • Την ώρα που στη Βουλή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αξιωματική αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνταν για το ποιος έχει τους 180 και ποιος τους 120, για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, που προϋποθέτει ο λαός να συνεχίσει να πτωχεύει, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν για άλλη μια φορά πως δε θα ζήσουν με ψίχουλα!
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η λύση είναι μία: Ανάπτυξη της ταξικής πάλης, λαϊκή συμμαχία, ισχυρό ΚΚΕ παντού».

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να «ξεθολώσει» το τοπίο

«Θα είναι 180», «θα είναι 121», «μήπως είναι 177 και 118»; «Είναι αποστάτες», «πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές ή αργότερα»; «Θα παραταθεί ή όχι το μνημόνιο»; Και το αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι συνεχίζεται, θολώνοντας το τοπίο.

Βεβαίως, όλα αυτά τα ερωτήματα για το αστικό πολιτικό σύστημα και τα στελέχη του έχουν ουσία, γιατί αφορούν διεργασίες και ανακατατάξεις που συντελούνται στο εσωτερικό του με στόχο την αναμόρφωσή του, τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών που θα διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση.

Είναι, όμως, αποπροσανατολιστικά για το λαό, που καλείται στη γωνιά του, στον καναπέ του να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις τρομοκρατημένος για την «πολιτική αστάθεια», ή αυτοαπατώμενος ότι η κυβερνητική εναλλαγή κάτι θετικό θα φέρει γι' αυτόν, όταν είναι δεδομένο ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι εδώ είτε παραταθεί είτε όχι το μνημόνιο.

Στο υπόβαθρο, όμως, όλης αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκεται η από κοινού στήριξη ενός δρόμου ανάπτυξης φύσει αντιλαϊκού, που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, υποβαθμισμένες ανάγκες, ζωή με ψίχουλα, μισο-ανεργία και μισο-εργασία για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτός είναι ο δρόμος του κεφαλαίου, της ΕΕ, δρόμος χίλιες φορές περπατημένος και σε φάση ανόδου της οικονομίας, και σε φάση κρίσης, και σε φάση ανάκαμψης.

Το ζητούμενο των αντιπαραθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα είναι το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο. Αν πρέπει να συνεχιστεί η σημερινή διαχείριση με παραλλαγές ή αν θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα, με ποια μέσα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λαϊκή - εργατική συναίνεση κ.ά. Αυτά, άλλωστε, είναι τα ζητήματα, στα οποία δίνουν, τόσο συγκυβέρνηση όσο και αξιωματική αντιπολίτευση, εξετάσεις στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και στους συμμάχους τους σε ΕΕ και ΗΠΑ, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του αυτόν το ρόλο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ούτε με την απάθεια, το συμβιβασμό την αναμονή λύσεων από τα πάνω, ούτε βεβαίως με το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε ρόλο κομπάρσου στο έργο που λέγεται «ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση».

Απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, στα συνδικάτα τους, στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, μαζικοποιώντας τους, δυναμώνοντας την ταξική κατεύθυνση, τον προσανατολισμό συνολικής αντιπαράθεσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου και όχι με τις διαχειριστικές εκδοχές της. Απάντηση μπορεί να δοθεί με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενδυνάμωση της συμμαχίας εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, των ΕΒΕ και των αγροτών σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Απάντηση μπορεί να δοθεί με εργατικό - λαϊκό κίνημα πραγματική αντιπολίτευση σε κεφάλαιο, μονοπώλια, κυβερνήσεις τους, ΕΕ, ανοίγοντας ταυτόχρονα την προοπτική να γίνει ο ίδιος ο λαός εξουσία και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Αυτός είναι μονόδρομος για το λαό. Τα ζητήματα που αφορούν το πώς θα οργανώσει την αντεπίθεσή του πρέπει να τον απασχολήσουν και όχι τα διάφορα παιχνίδια που παίζονται μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Σε αυτόν το δρόμο το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα χρειάζονται γερό, ισχυρό ΚΚΕ παντού!


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο η ολονύχτια παναττική διαμαρτυρία

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Ηράκλειο

Σε ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχωρούν αύριο, Τετάρτη, από τις 6 μ.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Την κινητοποίηση θα πλαισιώνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


ΣΕΛ.  13


ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΟΝΙΜΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ
Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, «δημοσιονομικής συμμόρφωσης»

ΣΕΛ.  9
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη Ζώνη από χτες η κάλπη

ΣΕΛ.  12
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εργασίες του

ΣΕΛ.  3
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος του εργατικού - λαϊκού παράγοντα

Την ίδια ώρα, που χιλιάδες διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, καθώς και οι άλλοι βουλευτές του Κόμματος, μέσα στο Κοινοβούλιο, αποκάλυπταν την πραγματική ουσία της αντιπαράθεσης συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής.


ΣΕΛ.  6   -   8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ