Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αντιδρά σε αμερικανική έκθεση για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Πολυσέλιδη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβητεί τις κινεζικές αξιώσεις

Από κινεζικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου και η στρατιωτική «κινητικότητα» συμπληρώνει τις αξιώσεις των μονοπωλίων.
Από κινεζικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου και η στρατιωτική «κινητικότητα» συμπληρώνει τις αξιώσεις των μονοπωλίων.
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη διαμαρτυρία του Πεκίνου για έκθεση που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

«Το ντοκουμέντο αγνοεί βασικά γεγονότα και αρχές διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Χονγκ κατά τη χτεσινή ενημέρωση συντακτών, για το κείμενο με τίτλο «Ορια στις θάλασσες - Κίνα: Θαλάσσιες αξιώσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Ο Κινέζος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ παραβίασαν τη δέσμευσή τους να μην τοποθετηθούν και να μην πάρουν το μέρος κανενός στο ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Μια τέτοια κίνηση είναι αντιπαραγωγική για τη διευθέτηση των διαφωνιών στην περιοχή και για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν». Καλούμε τις ΗΠΑ «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, να μιλούν και να ενεργούν με προσοχή, να επιθεωρούν και να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ένα δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Η 24σέλιδη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στις κινεζικές διεκδικήσεις στην περιοχή (που είναι γνωστές από την αποτύπωσή τους με εννιά διακεκομμένες γραμμές - «dashed-line» - στους χάρτες) και υποστηρίζει ότι «η Κίνα δεν έχει διευκρινίσει μέσω νομοθεσίας, διακήρυξης ή άλλης επίσημης δήλωσης τη νομική βάση ή φύση των αξιώσεων που συνδέονται με το χάρτη των "διακεκομμένων γραμμών"».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η περιοχή που διεκδικεί η Κίνα έχει συνολικά έκταση 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αντιστοιχεί στο 22% της συνολικής κινεζικής επικράτειας. Παραθέτει διεκδικήσεις που έχουν στην περιοχή και άλλες χώρες και μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Η Κίνα δεν έχει διευκρινίσει τις θαλάσσιες αξιώσεις της ... με έναν τρόπο συνεπή με το διεθνές δίκαιο. Οι νόμοι, οι διακηρύξεις, οι επίσημες πράξεις και οι επίσημες δηλώσεις παρουσιάζουν αντικρουόμενα στοιχεία αναφορικά με τη φύση και το εύρος των κινεζικών διεκδικήσεων».

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι μια περιοχή γεμάτη φυσικό πλούτο (αρκετά ανεξερεύνητα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τεράστια μερίδια στην παγκόσμια αλιεία), με κρίσιμη γεωγραφική θέση για το εμπόριο και ειδικά τη διακίνηση ενεργειακών πόρων. Οι διεκδικήσεις της Κίνας δεν είναι καθόλου τυχαίες, όπως καθόλου τυχαίο δεν είναι και το «ενδιαφέρον» της Ουάσινγκτον που συστηματικά επιδιώκει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες στην περιοχή, ως αντίβαρο στην κινεζική ανέλιξη και ως «πάτημα» για μια ζώνη που έχει και ευρύτερη γεωστρατηγική σημασία.

Στην ίδια περιοχή αξιώσεις εγείρουν και χώρες όπως οι Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες κτλ. Μάλιστα οι τελευταίες προσέφυγαν πρόσφατα σε διεθνές δικαστήριο και έχει δοθεί προθεσμία στην Κίνα να τοποθετηθεί σχετικά μέχρι τις 15 Δεκέμβρη. Ωστόσο το Πεκίνο αρνείται τη διεθνή διαιτησία και υποστηρίζει ότι επιδιώκει την επίλυση τέτοιων διαφορών μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ