Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να μην τους περάσει

Παλιά του τέχνη κόσκινο του ΣΥΡΙΖΑ η καλλιέργεια αυταπατών, ιδιαίτερα τώρα που βάζει πλώρη για τον κυβερνητικό θώκο και τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πριν. Είπε, χτες ο Αλ. Τσίπρας, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, ότι οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα συνιστούν «σημαντική λαϊκή νίκη», επειδή ανοίγουν το δρόμο για εναλλαγή στη διαχείριση, εφόσον αυτή διεκπεραιωθεί καταπώς επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2012, ο Αλ. Τσίπρας ταύτιζε την αλλαγή φρουράς στη διαχείριση, την αντικατάσταση της κυβέρνησης Παπανδρέου με την τρικομματική Παπαδήμου, με «ιστορική ανατροπή» και ρητόρευε με κάθε ευκαιρία για τη μεγάλη νίκη του λαού και του κινήματος, κρύβοντας ότι πραγματικά φιλολαϊκές νίκες προϋποθέτουν κίνημα ισχυρό, χειραφετημένο απ' τα διλήμματα της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων, απεγκλωβισμένο απ' τις διαδικασίες αναδιάταξης του πολιτικού της προσωπικού.

Τέτοιο κίνημα όμως δε θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλουν το λαό στήριγμα στις κυβερνητικές εναλλαγές. Να μην τους περάσει.

Η αγωνία του ΔΝΤ για την ανεργία

«Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα» χαρακτηρίζει την ανεργία των νέων το ΔΝΤ, εμφανιζόμενο να «αγωνιά» συνολικά για την ανεργία, την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτα υψηλή». Και τι προτείνει; Μεταξύ άλλων, τον «περιορισμό της προστασίας» των μόνιμων εργαζομένων και τη «διατήρηση υπό έλεγχο» του κατώτατου μισθού. Δηλαδή να κυριαρχήσει η «ελαστική» και προσωρινή εργασία και οι μισθοί να αναμορφώνονται διαρκώς με βάση τις ανάγκες της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που δημοσιεύτηκε χτες και συνιστά μια «πολυδιάστατη επαναπροσέγγιση» για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ ζητά να διασφαλιστούν εκείνες οι «δεξαμενές» εργαζομένων που θα επιτρέψουν στα μονοπώλια να ανανεώνουν τα φτηνά εργατικά χέρια που χρειάζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Τέτοια «αντιμετώπιση» της ανεργίας θα φέρει η καπιταλιστική ανάκαμψη: Κατάργηση της όποιας σταθερότητας και ασφάλειας υπήρχε για τους εργαζόμενους, απόλυτη «προσαρμογή» των όρων εργασίας στην ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεργοδοτών. Η αγωνία του ΔΝΤ (και της τάξης που εκπροσωπεί) για την ανεργία δεν είναι αγωνία για την εξασφάλιση ψωμιού για όλα τα εργατόσπιτα. Είναι αγωνία για την εξασφάλιση υπερκερδών για τους πλουτοκράτες.

Αποδοτικό για ποιον;

Ενα ολόκληρο δισέλιδο αφιερώνει το χτεσινό «Εθνος», για να διαφημίσει τα λεγόμενα «Voucher» («Επιταγές εισόδου στην Εργασία») ως το αντίδοτο στην ανεργία των νέων από 18 έως 29 ετών. Θριαμβολογεί, μάλιστα, ότι «4 στους 10 παραμένουν στη δουλειά μετά τα "Voucher"». Ο διάολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το ρεπορτάζ καταγράφει ότι πάνω από 126.000 άνεργοι ενδιαφέρθηκαν για τις 35.000 θέσεις «Voucher». Δηλαδή, τα 2/3 όσων ενδιαφέρθηκαν, δεν κατάφεραν να βρουν ούτε μια θέση πεντάμηνης απασχόλησης. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα λέει και ένας «ωφελούμενος» στην εφημερίδα. Αφού εκθειάζει το πρόγραμμα, σημειώνει τα αρνητικά του. Ποια είναι αυτά; «Θεωρώ ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα "Voucher" υποαμείβονται, ενώ η καταβολή τους γίνεται σε μεγαλύτερα των συνηθισμένων χρονικά διαστήματα (...) Επιπλέον, θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα ασφάλισης μέσω προγράμματος "Voucher" με ένσημα». Δηλαδή, ο «ωφελούμενος» προσφέρει τζάμπα εργασία για τον εργοδότη (ο μισθός του καταβάλλεται από το ΕΣΠΑ) και από πάνω πληρώνεται σε τρεις δόσεις (πρώτα πληρωνόταν στο τέλος του προγράμματος!). Ο μισθός του είναι για κλάματα και επιπλέον δουλεύει ανασφάλιστος. Μετά από αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί η εφημερίδα χαρακτηρίζει το πρόγραμμα το «πιο αποδοτικό έως σήμερα», αναφερόμενη προφανώς στα οφέλη που αποκομίζουν οι εργοδότες...

Βρέχει... «ανθρωπιστική κρίση»

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, απηύθυνε πιεστική έκκληση προς τη βρετανική κυβέρνηση ζητώντας της να κάνει περισσότερα στον τομέα της επισιτιστικής αρωγής, μετά από τη δημοσιοποίηση μιας ανησυχητικής έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα. Ο αρχιεπίσκοπος παρενέβη έπειτα από πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από ομάδα βουλευτών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ιλιγγιώδη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επισκέπτονται τα κέντρα διανομής επισιτιστικής αρωγής. Σύμφωνα με το Τράσελ Τραστ, μία από τις σημαντικότερες ενώσεις διαχείρισης τραπεζών τροφίμων, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα αυξήθηκε από 128.697 το 2011/2012 σε 913.138 το 2013/2014.

Αυτά στη Βρετανία. Κι αν πιστέψουμε ισχυρισμούς διαφόρων, μάλλον θα... έβρεξε κι εκεί «ανθρωπιστική κρίση». Ετσι τουλάχιστον λένε όσοι δε θέλουν να πουν στους λαούς την απλή αλήθεια. Οτι με κρίση ή ανάπτυξη, εντός ή εκτός ευρώ, με μνημόνια ή όχι, η στρατηγική του κεφαλαίου - όπως κι αν ονομάζεται αυτή - είναι για τους λαούς η πορεία θυσιών και κατάργησης δικαιωμάτων, υποτίμησης αναγκών. Ελπίδα η οργάνωση και πάλη εναντίον του ως την ανατροπή του. Καθαρά πράγματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ