Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά επαναφορά της οθωμανικής γλώσσας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την κατάργηση της οθωμανικής γλώσσας (το 1928, επί Κεμάλ Ατατούρκ) και την αντικατάσταση του αραβικού αλφαβήτου από παραλλαγή του λατινικού καταδίκασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν τάχτηκε υπέρ της διδασκαλίας της οθωμανικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι η κατάργησή της «ισοδυναμούσε με το να κόψουμε τις καρωτίδες μας. Ηταν μια τραγωδία γι' αυτό το έθνος». «Είτε τους αρέσει είτε όχι, η οθωμανική γλώσσα θα διδάσκεται και θα μαθαίνεται σ' αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε απαντώντας σε όσους του ασκούν κριτική.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε πρόταση για την υποχρεωτική διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας καταρχάς στα θρησκευτικά σχολεία και την προαιρετική διδασκαλία της στα υπόλοιπα. Η εφαρμογή της πρότασης προϋποθέτει την έγκρισή της από το υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και προτάσεις για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, την καθιέρωση μαθημάτων «αξιών» στην Προσχολική Αγωγή, την απαγόρευση κάθε μαθήματος που αφορά οινοπνευματώδη ποτά στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Οι σκέψεις για επαναφορά του αραβικού αλφαβήτου σχετίζονται μεταξύ άλλων και με ένα «μεγαλοϊδεατισμό» στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση και ο Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίζει τη λαϊκή συναίνεση στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αναβάθμιση του ρόλου της τουρκικής αστικής τάξης ευρύτερα. Στο ίδιο πλαίσιο, πριν λίγο καιρό είχε ισχυριστεί ότι η αμερικανική ήπειρος είχε ανακαλυφθεί από Τούρκους θαλασσοπόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ