Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δεκάδες συλλήψεις σε κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καθώς χιλιάδες πολίτες (ανάμεσά τους πολλοί νέοι) συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας άμεσα μεταρρυθμίσεις και «συμμάζεμα» των οργάνων επιβολής του νόμου.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν και χτες το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όπου χιλιάδες νέοι έκλεισαν αυτοκινητόδρομους, σταμάτησαν τρένα, πραγματοποίησαν πορείες και καθιστικές διαδηλώσεις φωνάζοντας συνθήματα κατά της ατιμώρητης αστυνομικής βίας. Τουλάχιστον 150 συνελήφθησαν για «διατάραξη» της τάξης και «αντίσταση κατά της Αρχής».

Στην άλλη πλευρά των ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δεκάδες αστέρες του μπάσκετ συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας, φορώντας μπλούζες που έγραφαν το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» - την τελευταία φράση του Ερικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού πατέρα πολύτεκνης οικογένειας που ουσιαστικά δολοφονήθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν λευκός αστυνομικός τον ακινητοποίησε με λαβή στραγγαλισμού.

Στο κέντρο του Φοίνιξ πάνω από 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα κεντρικά της αστυνομίας για το θάνατο ενός άλλου άοπλου Αφροαμερικανού από ένα λευκό αστυνομικό στη διάρκεια μεταξύ τους πάλης. Οι διαδηλωτές ζητούν από την αστυνομία να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού που εμπλέκεται στο θανάσιμο τραυματισμό του 34χρονου Ρουμέιν Μπρίσμπον.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, ενώ το ήδη βαρύ κλίμα τροφοδοτείται και από νέο κρούσμα αστυνομικής βίας στη Φλόριντα, όπου χτες τα ξημερώματα καταγράφηκε ο σοβαρός τραυματισμός 28χρονου άοπλου Αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης για απόπειρα κλοπής αυτοκινήτου.

Ο (επίσης Αφροαμερικανός) σερίφης της κομητείας Οραντζ όπου έγινε το περιστατικό ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία μέχρι να διενεργηθεί έρευνα για τις συνθήκες του επεισοδίου, κατά το οποίο (σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες) ο 28χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν, μολονότι άοπλος, πυροβόλησε εναντίον του τρεις φορές λευκός αστυνομικός... Ο 28χρονος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση, σε νοσοκομείο της Φλόριντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ