Χτες ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και των άρθρων του «τρομονόμου» και κατά την ψήφισή τους στο τέλος της συνεδρίασης δεν υπήρχαν στην αίθουσα παρά μόνο δέκα βουλευτές και των δύο κομμάτων.
Η χτεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκη, ο οποίος όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά δήλωσε ότι η πολιτική και η διαδικαστική πρακτική που ακολουθήθηκε για την ψήφιση του «τρομονόμου» κινείται «εκτός της ψήφου εμπιστοσύνης που έχω δώσει» στην κυβέρνηση.
Με προκλητικό τρόπο ανέλαβε και χτες την υπεράσπιση του «τρομονόμου» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι δε θεωρεί καθόλου σκληρό τον «τρομονόμο», αλλά αντίθετα νομοθέτημα που διασφαλίζει και προστατεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Επανέλαβε την ικανοποίησή του που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συμφώνησαν με τον «τρομονόμο», λέγοντας ότι μία τέτοια στάση είναι «προς τιμήν του Κοινοβουλίου» και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απουσία ομιλητών του ΠΑΣΟΚ που θα στήριζαν το νομοσχέδιο, είπε ότι είναι φυσικό να μιλάνε μόνο όσοι διαφωνούν ή ασκούν κριτική. Ικανοποιητική βρήκε και την παρουσία των βουλευτών με το επιχείρημα ότι υπήρξαν και νομοσχέδια που ψηφίστηκαν με πολύ λιγότερους παρόντες στην αίθουσα.
Το ίδιο επιχείρημα επιστράτευσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι άσχετα από τον αριθμό των βουλευτών το νομοσχέδιο το στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και το ότι ψηφίζεται αποτελεί πρόοδο. Υποστήριξε δε ότι κατά όσων ζητούν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας ασκείται όχι μόνο ψυχολογική τρομοκρατία, αλλά και φυσική τρομοκρατία και ζήτησε να υπάρξουν αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία των ανώνυμων μαρτύρων και η ταυτότητά τους να αποκαλύπτεται μόνο με απόφαση του δικαστηρίου.
Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και που δείχνουν τη σαθρότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι θιασώτες του.