Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κάποτε και σήμερα

Αν αναρωτιέστε, πάντως, γιατί οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται Πέμπτη και όχι Κυριακή, σας μεταφέρουμε -χωρίς να παίρνουμε όρκο για την ορθότητά της- την εξήγηση, που κι εμείς ακούσαμε από εκπομπή του BBC.

Οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται παραδοσιακά την Πέμπτη, ως αποτέλεσμα των προϋποθέσεων για περισσότερο αδιάβλητες εκλογές, που είχε βάλει κάποτε το Εργατικό Κόμμα. Για παράδειγμα, το Εργατικό Κόμμα απέρριπτε την Κυριακή, ως μέρα των εκλογών, επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ιερωμένων ήταν με το Συντηρητικό Κόμμα και φοβούνταν, ότι θα επηρέαζαν τους ψηφοφόρους. Οσους, τουλάχιστον, πήγαιναν στην εκκλησία και άκουγαν το κήρυγμα, πριν πάνε να ψηφίσουν. Αλλά και για την Παρασκευή, αντιδρούσαν οι Εργατικοί. Κι αυτό, γιατί ήταν η μέρα, που οι Βρετανοί εργαζόμενοι πληρώνονταν και πήγαιναν να πιουν την παραδοσιακή τους μπίρα. Φοβόντουσαν, λοιπόν, οι Εργατικοί, ότι οι εργοδότες -κατά κανόνα οπαδοί του Συντηρητικού Κόμματος- θα επηρέαζαν τους εργαζόμενους ψηφοφόρους.

Αυτά, βέβαια, κάποτε. Από τότε έμεινε μεν η Πέμπτη, ως ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά το Εργατικό Κόμμα είναι μόνο κατ' όνομα εργατικό, αφού στηρίζεται ολόπλευρα από τη βρετανική ολιγαρχία, και αυτή υπηρετεί με την πολιτική του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ