Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Σταυρόλεξο» η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Στο χτεσινό ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας (NAC) στις Βρυξέλλες, θίχτηκαν, μεταξύ των άλλων, θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αφού το ζήτημα της «ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνας» (IESD) έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας των τουρκικών αντιρρήσεων. Αλλά ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την αμερικανο-βρετανική πρωτοβουλία για εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζοντας με έμφαση ότι «δε θ' ασχοληθώ εγώ μ' ό,τι λέει ο καθένας (...)», ενώ γινόταν γνωστό στις Βρυξέλλες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απέρριπτε από την Αθήνα επίσημη βρετανική «συμβιβαστική» πρόταση για τουρκική, ad hoc, συμμετοχή σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των οποίων η ΕΕ δεν θα προσφεύγει στα μέσα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου επανέλαβε και στο χτεσινό NAC τις τουρκικές απαιτήσεις για αποφασιστικό ρόλο της Αγκυρας στις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Αντιφατική συμπεριφορά της Αθήνας

Οι «αντιθέσεις» που ενδέχεται να υπάρχουν εντός της αμερικανικής ηγεσίας έχουν ταλαιπωρήσει τις σχέσεις της κυβέρνησης Μπους με τους Ευρωπαίους «συμμάχους». Σύμφωνα με την Μ. Ολμπράιτ, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες σε συνεργασία «και δεν μπορούν να επιτρέψουν προώθηση ιδεών περί του ότι ο ένας μπορεί να κάνει χωρίς τον άλλον, αν θέλουμε να διανύσουμε με ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Το ζήτημα της ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μασκαρεμένο ως «ευρωπαϊκή ασφάλεια», έχει περιπλακεί μετά την εξαφάνιση του «σοβιετικού εχθρού» και τη λήξη του «ψυχρού πολέμου», που κατοχύρωνε, σύμφωνα με ένα ΝΑΤΟικό ρηθέν, «τις ΗΠΑ εντός, τη Γερμανία υπό και τη Ρωσία εκτός». Αλλά κοινά συμφέροντα δε σημαίνει και κοινά οφέλη. Η αμερικανική περιπλοκή έχει αντίκτυπο και στα ευρωπαϊκά συνεταιράκια, τόσο τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» όσο και τους «δορυφόρους». Η αντιφατική συμπεριφορά της Αθήνας, όσον αφορά το πολιτικό και στρατιωτικό «μέλλον της ΕΕ», είναι γεγονός.

Κατά τη χτεσινή μέρα, ο μεν Α. Τσοχατζόπουλος αρνιόταν επίμονα στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει αμερικανο-βρετανική πρωτοβουλία ένταξης της Τουρκίας με «ειδική ρύθμιση» στο IESD (σχέσεις ΕΕ με ΝΑΤΟ), ο δε ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα προέβαινε σε διάβημα προς τη Βρετανία, αποδεχόμενος την ύπαρξη της «πρωτοβουλίας» και εκφράζοντας επίσημα τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας διέψευσε τους πάντες χτες στις Βρυξέλλες: Σύσσωμο τον ευρωπαϊκό Τύπο που εδώ και μια βδομάδα κάνει λόγο για «συμβιβασμό», ενόψει της οριστικής άρσης των τουρκικών αντιρρήσεων στο IESD, το στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα που δήλωνε την περασμένη Τρίτη ότι «θα βρεθεί λύση μέσα στην εβδομάδα», τις ανησυχίες σύσσωμης της ελληνικής αντιπολίτευσης που εκφράζει φόβους για επικίνδυνα παιχνίδια πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού.


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ