Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαψεύδεται η αποστολή εγγράφου από την Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες περί δήθεν εγγράφου που απέστειλε στην Κύπρο η Αθήνα σε σχέση με την αμερικανική θέση στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον στη Λευκωσία ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τουρκικές απειλές.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της κανένα τέτοιο ελληνικό έγγραφο και κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ούτε καν θίχτηκε τέτοιο θέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης προειδοποίησε τον κ. ντε Σότο με παραίτηση από τη θέση του συνομιλητή στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος με τον κ. ντε Σότο και περιορίστηκε να πει πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι ενήμερα για το πώς ενήργησε ο Πρόεδρος.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ύπαρξη εγγράφου της Αθήνας για τα λεχθέντα μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. ντε Σότο και τη συνομιλία Πάουελ - Κασουλίδη, είπε πως «η κυβέρνηση δε γνωρίζει τέτοιο έγγραφο», προσθέτοντας πως δε θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο έγγραφο «διότι ο κ. Πάουελ ούτε καν έθιξε τέτοιο θέμα στον κ. Κασουλίδη, ούτε υπαινιγμός έγινε».

Το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι και η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στο πνεύμα της επαναλαμβανόμενης τακτικής του Κόφι Ανάν των ίσων αποστάσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ο Κόφι Ανάν αποφεύγει να αποδώσει ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, γεγονός, όπως υποστηρίζει, που εξυπηρετεί το τουρκικό σενάριο για «πάγωμα» των συνομιλιών, ώστε να συμπέσουν χρονικά με τη λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη.

Υπό το φως της επαναλαμβανόμενης τακτικής Ανάν αλλά και των απειλών της Αγκυρας και του Ντενκτάς σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, το ΔΗΚΟ επαναφέρει εισήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου να ζητηθεί επίσημα από τον Κόφι Ανάν είτε να συγκαλέσει, πολύ πριν από το Σεπτέμβρη, νέο γύρο συνομιλιών, είτε να εκθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πλευρά που εμποδίζει ή αρνείται τη σύγκληση νέου γύρου συνομιλιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ΔΗΚΟ εισηγείται η Κυπριακή Δημοκρατία είτε απευθείας, είτε μέσω χώρας - μέλους, να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιληφθεί του θέματος και να δώσει σχετική εντολή στο Γενικό Γραμματέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ