Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χωρο - ταξικός σχεδιασμός

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν υπήρχε θεσμοθετημένος κανένας χωροταξικός σχεδιασμός. Κανένας; Οχι βέβαια. Υπήρχε ο - άτυπος μεν, πλην όμως ιστάμενος υπεράνω όλων των νόμων και γι' αυτό εφαρμοστέος μέχρι κεραίας -«χωροταξικός σχεδιασμός» που υπαγόρευαν τα διάφορα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ή καθόριζαν οι πελατειακές σχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Τα πάντα ήταν ανοιχτά σ' αυτού του τύπου τη χωροταξία, προκειμένου να βολεύει μερικούς μεγαλοσχήμονες και να αφήνει περιθώρια να αποκομίζουν κάποια οφέλη - να «γλείφουν κανένα κοκαλάκι», κατά το κοινώς λεγόμενο - και κάποιοι ακόμη παρατρεχάμενοι. «Ετσι χωρίς... πρόγραμμα», παγιώθηκε η στρεβλή ανάπτυξη στη χώρα μας, δημιουργήθηκαν οι πόλεις - τέρατα, ανδρώθηκαν οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκχερσώθηκαν ή κάηκαν τα δάση της, ερημώθηκε η ύπαιθρος.

Χρειαζόταν, επομένως, να μπει επιτέλους «το μαχαίρι στο κόκαλο» μέσω της θεσμοθέτησης ενός εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού που θα προβλέπει τους γενικούς κανόνες που θα διέπουν στο εξής την οικιστική, βιομηχανική, τουριστική, γεωργική ανάπτυξη της χώρας, η οποία στη συνέχεια θα εξειδικεύεται με τα επιμέρους χωροταξικά σχέδια των περιφερειών και με τα πολεοδομικά σχέδια των οικισμών.

Με την έννοια, όμως, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί και ένα γενικό μπούσουλα για την ανάπτυξη, ανακύπτουν αβίαστα τα ακόλουθα βασικά ερωτήματα: Χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον; Για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλου του λαού και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ή για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων που βλέπουν ότι η μέχρι τώρα «άναρχη» κατάσταση που επικρατεί άρχισε να εξαντλεί τα όριά της;

Η κυβέρνηση με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που ενέκρινε προχτές το Υπουργικό Συμβούλιο ως Σχέδιο Διαλόγου, επέλεξε το δεύτερο σκέλος της προαναφερόμενης απάντησης. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού από την εισαγωγή ακόμη του κειμένου αναφέρεται απροκάλυπτα ότι αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται στις προδιαγραφές που ασφυκτικά θέτουν για τη χώρα μας οι στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς όφελος φυσικά των πολυεθνικών, αλλά και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και προτάσσονται τα έργα υποδομής, ενώ επιδιώκεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και για συγκεκριμένες χρήσεις, προς όφελος της ολιγαρχίας. Και έτσι εντείνεται το ξεπούλημα του περιβάλλοντος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα το περιβόητο χωροταξικό σχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση προδιαγράφει: Την ολοκλήρωση των οδικών και άλλων αξόνων επικοινωνίας με το εξωτερικό. Την τακτοποίηση των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Τη διαφοροποίηση του τρόπου ανάπτυξης των περιφερειών κατατάσσοντάς τες σε κατηγορίες με ειδίκευση, όπως τουριστική, αγροτική κλπ. Τη μετατροπή της Αττικής και Θεσσαλονίκης σε Μητροπολιτικά Κέντρα και ανάδειξή τους σε επιχειρηματικά, τεχνολογικά και διαμετακομιστικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας.

Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να τεθούν νέοι κανόνες του παιχνιδιού και, προπάντων, να γίνει η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια που ειδικεύονται στο περίφημο «real estate» και στην ιδιωτική πολεοδόμηση. (Κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στο Χρηματιστήριο και μάζεψαν οι λίγοι όλο το ρευστό των μικροκαταθετών). Και ως μέσον γι' αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν η σταδιακή απαγόρευση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, η κατάργηση των παρεκκλίσεων κλπ. Τις συνέπειες, βέβαια, ενός τέτοιου ταξικού σχεδιασμού θα τις πληρώσουμε όλοι. Θα τους αφήσουμε;


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνει κι άλλο «χώρο» στην κερδοφορία του κεφαλαίου(2016-12-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-09-01 00:00:00.0)
Χωροταξία για κερδοσκόπους!(2007-04-24 00:00:00.0)
Νέες εξαγγελίες για το χωροταξικό σχεδιασμό(2002-05-14 00:00:00.0)
Παραδίνεται στην κερδοσκοπική δράση(1999-09-02 00:00:00.0)
Προστασία του περιβάλλοντος τέλος!(1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ