Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας

Η Κ. Γεροπαναγιώτη
Η Κ. Γεροπαναγιώτη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Παπανδρέου, στην Πάτρα, η εκδήλωση των ΚΟ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το στέλεχος του ΚΚΕ και νέος δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Στην ομιλία της η Κ. Γεροπαναγιώτη ανέφερε γεγονότα εκείνης της περιόδου λέγοντας: «Η σημερινή επέτειος φέρνει μνήμες. Οσοι έζησαν εκείνα τα μαύρα χρόνια θυμούνται την πρώτη μέρα επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας τις μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων, κομμουνιστών. Στην Πάτρα μετατράπηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το γήπεδο της Παναχαϊκής και τα σχολικά συγκροτήματα στου Γλαράκη, το 26ο Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Σοφία, στη Δροσιά απέναντι από το Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας". Στον περίβολο και τις ταράτσες των σχολικών συγκροτημάτων στήσανε πολυβόλα και στη συνέχεια, όσοι "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις" οδηγήθηκαν στις εξορίες και τις φυλακές.

Η εφημερίδα "Πελοπόννησος" αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο το Σάββατο 22 Απρίλη 1967: "Αι Ενοπλοι Δυνάμεις ανέλαβαν χθες την διακυβέρνησιν". Και συνεχίζει στην 1η σελίδα: "Προσηλωμένη εις την ειρήνην και ελευθερίαν η αποστολή της νέας κυβερνήσεως", καταλήγοντας "Να αποτρέψη τον διχασμόν και να εξαγάγη την χώραν από το τελευταίον αδιέξοδον". Και την Κυριακή 23 Απρίλη 1967 κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: "Αναίμακτος η επέμβασις του στρατού, εις όλην την χώραν απόλυτος τάξις"».

Αποψη της εκδήλωσης για την πτώση της χούντας
Αποψη της εκδήλωσης για την πτώση της χούντας
Στη συνέχεια της ομιλίας έγινε λόγος για τις εξελίξεις αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που ακολούθησαν την πτώση της χούντας και το ρόλο που έπαιξαν σε αυτές τα νέα τότε αστικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην ενσωμάτωση και την καταστολή του λαϊκού παράγοντα. Συγκεκριμένα, η ομιλήτρια ανέφερε: «Ο εκσυγχρονισμός αφορούσε και τα ίδια τα αστικά κόμματα. Στη θέση της ΕΡΕ - που είχαν αποκαλέσει αμαρτωλή - ήρθε η ΝΔ. Το κόμμα της Ενωσης Κέντρου (ΕΚ), που είχε παρακμάσει και για το λόγο ότι η ΝΔ την επικάλυψε ιδεολογικά και πολιτικά, γρήγορα απορροφήθηκε, ένα σημαντικό τμήμα της στη ΝΔ και το μεγαλύτερο στους κόλπους του νέου σχήματος, του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, νέα μεσαία στρώματα συνέτειναν να αποκτήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος μαζική βάση. Ετσι, το προδικτατορικό δίπολο (ΕΡΕ - ΕΚ) αντικαταστάθηκε με το νέο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στη διαχρονική ανάγκη το ΚΚΕ να είναι ισχυρό, λέγοντας:

«Ενα από τα διδάγματα της περιόδου είναι η ανάγκη για το λαό να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ. Αυτό δεν αφορά μόνο το ίδιο το Κόμμα, αφορά εξ αντικειμένου και τα πιο πρωτοποριακά τμήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας της, των λαϊκών στρωμάτων.

Μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους είναι η συσπείρωση και η λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία. Μόνο τότε θα λειτουργήσει η ουσιαστική δημοκρατία για τη λαϊκή πλειοψηφία, γιατί τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στην κοινωνία, θα λειτουργούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το καπιταλιστικό κέρδος.

Μέσα στις συνθήκες του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του εργατικού - λαϊκού ελέγχου, οι βουλευτές που θα εκλέγονται από την παραγωγική μονάδα θα είναι εργαζόμενοι, δεν θα έχουν ιδιαίτερες αμοιβές, θα είναι ανακλητοί από τους εκλογείς τους, δηλαδή θα είναι υπηρέτες του λαού και όχι δυνάστες του.

Γι' αυτόν το λόγο κρίσιμο ζήτημα στις σημερινές συνθήκες είναι να γίνουν βήματα στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε τέτοια κατεύθυνση που θα ανοίξουν το δρόμο γι' αυτήν την προοπτική».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org