Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διατίμηση στις παραλίες

Διατίμηση θα εφαρμοστεί για τα προϊόντα (νερό, καφές, τοστ, σάντουιτς) που πωλούνται στις δημοτικές και κρατικές πλαζ, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος. Βέβαια, εξήγησε πως αυτή η διατίμηση θα ισχύσει για όσες παραλίες λειτουργούν με εισιτήριο από κρατικές αρχές, όπως οι δήμοι.

Θυμίζουμε απλά ότι αυτή τη στιγμή, οι παραλίες που λειτουργούν από τους δήμους με εισιτήριο είναι ελάχιστες, αφού οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει σε παραχώρηση των δημοτικών παραλιών σε ιδιώτες, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος ως μίσθωμα. Με δεδομένες και τις περικοπές στα οικονομικά των δήμων, το φαινόμενο της παραχώρησης της εκμετάλλευσης αιγιαλού και παραλιών σε επιχειρηματίες εντείνεται όλο και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η περίφημη διατίμηση που εξήγγειλε ο υφυπουργός είναι κενό γράμμα. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να απολαύσει ένα καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα.

Πρόσφατα, ο «Ριζοσπάστης» με έρευνα που είχε δημοσιεύσει είχε αναδείξει αυτό το θέμα, αλλά και την πραγματική ουσία, που είναι η εμπορευματοποίηση της γης, του αιγιαλού, της παραλίας, που την εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες στερώντας από το λαό τις διακοπές, την αναψυχή και την καλοκαιρινή διασκέδαση.

Είναι θέμα επιλογής

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του ΚΚΕ που ανέφερε ότι «οι παρεμβάσεις και η συζήτηση για τα "κόκκινα δάνεια", τόσο της κυβέρνησης όσο και των ΕΕ - ΔΝΤ, στοχεύουν στην ισχυροποίηση των τραπεζικών ομίλων, στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας γης και ακινήτων». Εμφανίζεται τώρα ο υπουργός των Οικονομικών να δηλώνει: «Οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μένουν στο σπίτι τους για κάποιο διάστημα». Δε φτάνει δηλαδή που οι τράπεζες θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων, θα εμφανιστούν και φιλάνθρωπες, αφού θα τους επιτρέπουν να μένουν «για κάποιο διάστημα» με ενοίκιο στα δικά τους σπίτια. Ισχύει ακέραιη η θέση του ΚΚΕ ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα, ενώ μεγάλο μέρος υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών δε θα απαλλαχτεί από το βραχνά του τραπεζικού δανεισμού.

Καθώς δεν είναι δυνατόν και η πίτα - σπίτι να μείνει ακέραιη και ο σκύλος - τράπεζα να είναι χορτάτος, οι προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια», που από το 2012 έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, γενικότερα των λαϊκών νοικοκυριών, είναι αιτήματα πρώτης γραμμής για το λαϊκό κίνημα.

Θέαμα με το αζημίωτο ο υγρός τάφος...

Σα να μη χάθηκαν στο κουφάρι του 32 άτομα, όταν το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» βούλιαξε στις 13 Γενάρη 2012 στο νησί Τζίλιο και σα να μην παρέμεινε δυο σχεδόν χρόνια στην περιοχή, με 100 τόνους καύσιμα στα ντεπόζιτά του, αυξάνοντας τους κινδύνους για διευρυμένη περιβαλλοντική ρύπανση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε το Σάββατο με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταφοράς του κατεστραμμένου πλοίου στο λιμάνι της Γένοβα, προκειμένου να διαλυθεί: «Η επιχείρηση ανάκτησης του "Concordia" δεν ήταν εύκολη. Η Ιταλία την πραγματοποίησε, μια Ιταλία που - όταν προσπαθεί - είναι ικανή να κάνει τα πάντα, ακόμα και να μας εκπλήξει». Πέρα από τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει η κυβέρνηση από την ολοκλήρωση της ανέλκυσης και μεταφοράς του κρουαζιερόπλοιου, δεν έλειψε και η προσπάθεια να μετατραπεί η όλη διαδικασία σε θέαμα με το αζημίωτο: Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης που θέλησαν να δουν την είσοδο στο λιμάνι της Γένοβας από τον ιστορικό φάρο του λιμανιού, «Λαντέρνα», κατέβαλαν το ποσό των 5 ευρώ...

Γνωστό το κόλπο

Γράφει η «Ημερησία» (25/7/2014): «Ισως πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα έως το 2020 θα χρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κονδύλια 40 δισ. ευρώ: Είκοσι δισ. από το ΕΣΠΑ και είκοσι μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής! Πρόκειται για το μεγαλύτερο "κανάλι" διασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων τα επόμενα πέντε - έξι χρόνια, που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση αυτού του πακτωλού με συγκεκριμένα προγράμματα και αυστηρό έλεγχο, έτσι ώστε τα κονδύλια να κατευθύνονται πραγματικά για το σκοπό που δεσμεύονται». Θέλει η χρηματοδότηση της ΕΕ να δοθεί ολόκληρη στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά βάζει μπροστά το ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις για τους αγρότες που αφορά και λαϊκά προβλήματα (π.χ. χρηματοδότηση παιδικών σταθμών κ.ά.). Γνωστό το κόλπο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής.

1901 Ξεκινά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1919 Γεννιέται ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.

1925 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1934 Η κυβέρνηση απαγορεύει το Πανελλαδικό Αντιφασιστικό Αντιπολεμικό Συνέδριο των Νέων.

1938 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν σε σοβιετικό έδαφος και συντρίβονται από τον Κόκκινο Στρατό κοντά στη λίμνη Χασάν.

1941 Συνέρχεται στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματοβιοτεχνών.

1968 Δέκα άτομα σκοτώνονται σε νέες συγκρούσεις στην Πόλη του Μεξικού, όπου για την καταστολή των διαδηλώσεων χρησιμοποιούνται μπαζούκας, τεθωρακισμένα και αλεξιπτωτιστές.

1973 Διεξάγεται το δημοψήφισμα της χούντας για το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και τη δήθεν καθιέρωση της Προεδρικής Δημοκρατίας). Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το καθεστώς ήταν: «ΝΑΙ» 78,4% και «ΟΧΙ» 21,6%.

1974 Δημοσιεύεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η πολιτική μεταβολή και η πάλη για δημοκρατία και πρόοδο», στην οποία τονιζόταν μεταξύ άλλων: «Η ασίγαστη αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, η έντονη λαϊκή αντίδραση στο χουντικό πραξικόπημα - προδοσία σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και η αντίσταση του κυπριακού λαού, η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο ύστερα από την επέμβαση της χούντας, η διεθνής απομόνωση της τελευταίας, όλα αυτά όξυναν στο έπακρο την κρίση του τυραννικού καθεστώτος, οδήγησαν τη δικτατορία σε κατάσταση αδιεξόδου.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, πραγματοποιήθηκε συμφωνία ανάμεσα στη χούντα, στους Αμερικανούς και τους άλλους κύριους εταίρους του ΝΑΤΟ καθώς και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, με βάση την οποία αποσύρεται από το προσκήνιο η χούντα και έρχεται πολιτική κυβέρνηση. Η αλλαγή αποτελεί προσπάθεια αναπροσαρμογής της πολιτικής των Αμερικανών και των άλλων κύριων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις νέες εθνικές και διεθνείς συνθήκες και αποβλέπει στην εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης, στη ματαίωση μιας ριζικής δημοκρατικής μεταβολής, στη διατήρηση των στρατηγικών θέσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο».

1975 Η Αγκυρα κηρύσσει άκυρη τη Συμφωνία του 1969, θέτει υπό τον έλεγχό της όλες τις αμερικανικές βάσεις και απειλεί να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ενωση, αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας.

1975 Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας, πάνω από 3.000 διαβουλεύσεις και η υπογραφή 40 τόνων επίσημων εγγράφων, προτού καταστεί δυνατή η συνάθροιση των εκπροσώπων των 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, των 7 χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των 13 ουδέτερων κρατών.

1979 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Μαρκούζε («Σχολή της Φραγκφούρτης»).

1994 Καταδικάζεται σε φυλάκιση οκτώμισι χρόνων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, αφού κρίθηκε ένοχος για απάτες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org