Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διατίμηση στις παραλίες

Διατίμηση θα εφαρμοστεί για τα προϊόντα (νερό, καφές, τοστ, σάντουιτς) που πωλούνται στις δημοτικές και κρατικές πλαζ, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτος. Βέβαια, εξήγησε πως αυτή η διατίμηση θα ισχύσει για όσες παραλίες λειτουργούν με εισιτήριο από κρατικές αρχές, όπως οι δήμοι.

Θυμίζουμε απλά ότι αυτή τη στιγμή, οι παραλίες που λειτουργούν από τους δήμους με εισιτήριο είναι ελάχιστες, αφού οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει σε παραχώρηση των δημοτικών παραλιών σε ιδιώτες, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος ως μίσθωμα. Με δεδομένες και τις περικοπές στα οικονομικά των δήμων, το φαινόμενο της παραχώρησης της εκμετάλλευσης αιγιαλού και παραλιών σε επιχειρηματίες εντείνεται όλο και περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η περίφημη διατίμηση που εξήγγειλε ο υφυπουργός είναι κενό γράμμα. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για να απολαύσει ένα καλοκαιρινό μπάνιο στη θάλασσα.

Πρόσφατα, ο «Ριζοσπάστης» με έρευνα που είχε δημοσιεύσει είχε αναδείξει αυτό το θέμα, αλλά και την πραγματική ουσία, που είναι η εμπορευματοποίηση της γης, του αιγιαλού, της παραλίας, που την εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες στερώντας από το λαό τις διακοπές, την αναψυχή και την καλοκαιρινή διασκέδαση.

Είναι θέμα επιλογής

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του ΚΚΕ που ανέφερε ότι «οι παρεμβάσεις και η συζήτηση για τα "κόκκινα δάνεια", τόσο της κυβέρνησης όσο και των ΕΕ - ΔΝΤ, στοχεύουν στην ισχυροποίηση των τραπεζικών ομίλων, στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας γης και ακινήτων». Εμφανίζεται τώρα ο υπουργός των Οικονομικών να δηλώνει: «Οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μένουν στο σπίτι τους για κάποιο διάστημα». Δε φτάνει δηλαδή που οι τράπεζες θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων, θα εμφανιστούν και φιλάνθρωπες, αφού θα τους επιτρέπουν να μένουν «για κάποιο διάστημα» με ενοίκιο στα δικά τους σπίτια. Ισχύει ακέραιη η θέση του ΚΚΕ ότι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα, ενώ μεγάλο μέρος υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών δε θα απαλλαχτεί από το βραχνά του τραπεζικού δανεισμού.

Καθώς δεν είναι δυνατόν και η πίτα - σπίτι να μείνει ακέραιη και ο σκύλος - τράπεζα να είναι χορτάτος, οι προτάσεις για τα «κόκκινα δάνεια», που από το 2012 έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, γενικότερα των λαϊκών νοικοκυριών, είναι αιτήματα πρώτης γραμμής για το λαϊκό κίνημα.

Θέαμα με το αζημίωτο ο υγρός τάφος...

Σα να μη χάθηκαν στο κουφάρι του 32 άτομα, όταν το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» βούλιαξε στις 13 Γενάρη 2012 στο νησί Τζίλιο και σα να μην παρέμεινε δυο σχεδόν χρόνια στην περιοχή, με 100 τόνους καύσιμα στα ντεπόζιτά του, αυξάνοντας τους κινδύνους για διευρυμένη περιβαλλοντική ρύπανση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε το Σάββατο με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταφοράς του κατεστραμμένου πλοίου στο λιμάνι της Γένοβα, προκειμένου να διαλυθεί: «Η επιχείρηση ανάκτησης του "Concordia" δεν ήταν εύκολη. Η Ιταλία την πραγματοποίησε, μια Ιταλία που - όταν προσπαθεί - είναι ικανή να κάνει τα πάντα, ακόμα και να μας εκπλήξει». Πέρα από τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει η κυβέρνηση από την ολοκλήρωση της ανέλκυσης και μεταφοράς του κρουαζιερόπλοιου, δεν έλειψε και η προσπάθεια να μετατραπεί η όλη διαδικασία σε θέαμα με το αζημίωτο: Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης που θέλησαν να δουν την είσοδο στο λιμάνι της Γένοβας από τον ιστορικό φάρο του λιμανιού, «Λαντέρνα», κατέβαλαν το ποσό των 5 ευρώ...

Γνωστό το κόλπο

Γράφει η «Ημερησία» (25/7/2014): «Ισως πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα έως το 2020 θα χρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κονδύλια 40 δισ. ευρώ: Είκοσι δισ. από το ΕΣΠΑ και είκοσι μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής! Πρόκειται για το μεγαλύτερο "κανάλι" διασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων τα επόμενα πέντε - έξι χρόνια, που μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση αυτού του πακτωλού με συγκεκριμένα προγράμματα και αυστηρό έλεγχο, έτσι ώστε τα κονδύλια να κατευθύνονται πραγματικά για το σκοπό που δεσμεύονται». Θέλει η χρηματοδότηση της ΕΕ να δοθεί ολόκληρη στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά βάζει μπροστά το ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις για τους αγρότες που αφορά και λαϊκά προβλήματα (π.χ. χρηματοδότηση παιδικών σταθμών κ.ά.). Γνωστό το κόλπο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org