Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11904

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το Κυπριακό δε λύνεται ούτε με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», ούτε με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  3
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι «κόντρες» στις πλάτες των λαών

ΣΕΛ.  15

Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

Εντονη είναι η ανησυχία σε χιλιάδες εργατικές οικογένειες που δε γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν τα παιδιά τους να έχουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς και εάν θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκα τροφεία. Στις 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία αιτήσεων για τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.

Tο ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, προβάλλοντας τις εξής διεκδικήσεις:

  • Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών - Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι και δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Κατάργηση των τροφείων. Κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξελίξεις στο Κυπριακό

Από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά τη λεγόμενη κοινή ανακοίνωση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, φέτος το Φλεβάρη, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτό που προωθείται είναι μια λεγόμενη επίλυση που θα προσαρμοστεί στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ιδιαίτερα στο φόντο της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, ο λεγόμενος άξονας Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, με την ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι ένα στοιχείο που δείχνει την επιδίωξη που υπάρχει. Με βάση, λοιπόν, το νέο σχέδιο «τύπου Ανάν» που προωθείται, με τα δύο «συνιστώντα κράτη», είναι φανερό ότι επιχειρείται η ντε φάκτο διχοτόμηση και η αναβάθμιση του ρόλου του ψευδοκράτους. Από εκεί προκύπτουν και η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα των πολιτικών εκπροσώπων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, και το αυξημένο ενδιαφέρον δυνάμεων, ιδίως των ΗΠΑ, που όλοι πλέον διαπιστώνουν καθημερινά.

Το Κυπριακό είναι άλλη μια κλασική περίπτωση διεθνούς ζητήματος, αφού πρόκειται για ζήτημα εισβολής και κατοχής του 37% του νησιού από ξένη δύναμη, που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ των λαϊκών δυνάμεων εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και οργανισμών. Διαψεύδονται και διάφοροι αστοί και οπορτουνιστές που έσπερναν αυταπάτες ότι ο κυπριακός λαός με την ένταξη στην ΕΕ δήθεν θα ωφελούνταν και θα λυνόταν και η «εθνική υπόθεση». Ακριβώς το αντίθετο συνέβη.

Αποδεικνύεται ότι τα λαϊκά κινήματα δεν μπορούν να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με «παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς» οργανισμούς του καπιταλισμού, αλλά μόνο με πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε κράτος, με πάλη για έξοδο από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις καπιταλιστικές διακρατικές ενώσεις. Είναι χίμαιρα να πιστεύουν οι εργαζόμενοι ότι με διαβουλεύσεις ή, πολύ περισσότερο, με μια κυβερνητική εναλλαγή, εντός όμως των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, είναι δυνατόν να αποτραπούν οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι, να επιλυθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Και το Κυπριακό είναι μια περίπτωση από την οποία οι εργαζόμενοι, τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη στάση που κρατάει κάθε κόμμα. Η αντίθεση στα νέα σχέδια που στηρίζουν ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι ένα το κρατούμενο. Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε και χτες, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, θα συνεχίσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες. Η αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους όλης της Κύπρου έχει συνέπεια και διάρκεια γιατί συνδυάζεται με την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση της πάλης για όλους τους λαούς, γιατί το ΚΚΕ χαράζει το δρόμο για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με το λαό στην εξουσία, κάτοχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών που μπαίνουν στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο η εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης

Στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Εύα Χριστοδούλου», στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω

  • Καλούν το ΠΑΜΕ και οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου, Τύπου και Χάρτου, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενοι όλης της Αττικής να δώσουν το αγωνιστικό «παρών».
  • Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα γκισέ των ισραηλινών αερογραμμών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΣΕΛ.  13


ΛΙΒΥΗ
Νέα τροφή στα «σενάρια» για διαμελισμό;

ΣΕΛ.  14
«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Κατατέθηκε, με στόχο την ικανοποίηση απαιτήσεων του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  5
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Να διαγραφεί το χρέος για νοσηλεία νεογνού στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Κινητοποίηση σήμερα στο νοσοκομείο, στις 11 π.μ.


ΣΕΛ.  11
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάργηση του πλαφόν και κάθε συμμετοχής στα φάρμακα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ξανά και ξανά από την τσέπη τους πολλά περισσότερα, τόσο για φάρμακα, όσο και για επιπλέον επισκέψεις στους γιατρούς. Πραγματική ανακούφιση για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων μπορεί να δώσουν μόνο η οριστική κατάργηση του μέτρου και η πλήρης και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς περικοπές, πλαφόν και συμμετοχή.


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org