Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σιγοντάρει τις ανατροπές το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Αποκαλυπτική για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό η τριμηνιαία έκθεση (Απρίλης - Ιούνης)

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης στην ίδια κατεύθυνση που προτείνει και η έκθεση του ΚΕΠΕ, χωρίς όμως να μπαίνει σε αναλυτικές λεπτομέρειες, αναδεικνύει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεση (Απρίλης - Ιούνης). Το Γραφείο αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό σαν λογιστικό ζήτημα, αφού εντάσσει τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» των οικονομικών του κράτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η σημερινή κατάσταση με τη δυσλειτουργία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν εξαρχής είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο ασφαλιστικό καθεστώς και όχι μια σειρά από συστήματα κύριας, επικουρικής και συμπληρωματικής ασφάλισης». Επί της ουσίας, ανοίγει η συζήτηση για ενοποίηση της κύριας και επικουρικής ασφάλισης, στα όρια που προβλέπει ο νόμος για μια σύνταξη - επίδομα που θα εγγυάται το κράτος.

Η έκθεση αρκείται σε διαπιστώσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση τα Ταμεία, απαριθμώντας μεταξύ άλλων την κλοπή των αποθεματικών από κράτος - εργοδότες, την απώλεια εισφορών από μειώσεις μισθών και την ανεργία, τις οφειλές του κράτους από το 1993, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τις εργοδοτικές οφειλές κ.ά.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι «η σημερινή οικονομική κρίση, καθώς και η σύνδεση της Κοινωνικής Ασφάλισης με το κοινωνικό κράτος δεν ευνοεί την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος». Μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι «είναι λογικό να πρέπει να ζητηθούν νέοι πόροι είτε να περικοπούν περισσότερο οι δαπάνες», κινδυνολογώντας ότι «τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις 350.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ από τα Ταμεία στο σύνολό τους (3 δισ. ευρώ)».

Ολοι σε ένα Ταμείο!

Στις αλλαγές που προγραμματίζονται στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης η έκθεση καταγράφει τα παρακάτω αποκαλυπτικά: «Το 2015 προβλέπεται η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα Εθνικό Ταμείο που θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους (συνολικά 11,5 εκατ.). Αρχικά προβλέπεται ενοποίηση των Ταμείων υπό το ΙΚΑ, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του οργανισμού. Επιπλέον, στο ΙΚΑ θα μεταφερθεί και ο ΟΑΕΕ αφού πρώτα ενοποιηθεί με το Ταμείο των νομικών και των μηχανικών. Στη συνέχεια, και ο ΟΓΑ θα μετατραπεί σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Οσο για τις συντάξεις προβλέπεται η χορήγηση από το 2015 της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης εκτός ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε συνδυασμό με την αναλογική. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε και το νέο "ΛΑΦΚΑ", που εγκαινιάζει την κλιμακούμενη εισφορά 3%-10% επί της σύνταξης, που θα τηρείται σε ταμείο αποθεματικού με οικονομική αυτοτέλεια.

Επιπρόσθετα, τα εφάπαξ των Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12%-15%. Οσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων και σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις ως το 2020 με το ποσοστό αναπλήρωσης να περιορίζεται σε 48,5% (σήμερα βρίσκεται μεταξύ 45%-55%)».

Ειδικές εισφορές και φόροι

Στο διά ταύτα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα Ταμεία να γίνουν οικονομικά βιώσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν προς τους πολίτες» και συμπληρώνει ότι «εκτός από την ενοποίηση των Ταμείων, εξίσου σημαντικό είναι η στήριξη της εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας καθώς και η εξεύρεση πόρων, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων».

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προτείνει είναι η ειδική εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ειδικοί φόροι από τυχερά παιχνίδια, ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ένα ποσοστό από τις αποκρατικοποιήσεις, κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος - κοινωνικός ΦΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ