Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και επιτάχυνση διεργασιών

Διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι δεν παρεκκλίνει ούτε τρίχα από τη στρατηγική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής», ζητώντας παράλληλα ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, που θα επιτρέψει απορρόφηση λαϊκών αντιδράσεων αλλά και απελευθέρωση κονδυλίων πάλι για τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, προπαγανδίζει υπέρ της «πολιτικής σταθερότητας» και ζητά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Με τα ίδια προτάγματα και υπέρ της ταχύτερης αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς τοποθετούνται με κοινό κείμενό τους στελέχη που θεωρείται ότι κινούνται στον περίγυρό του.

Ο Ευ. Βενιζέλος ερμηνεύει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών ως «ένα μήνυμα που αναδεικνύει την πολιτική σταθερότητα ως βασική προϋπόθεση για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, για την αλλαγή σελίδας που θέλει η ελληνική κοινωνία». Καλεί δε σε «σεβασμό των θεσμών, με κορυφαίο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη (...) δεν έχει στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις ως προς την πορεία της χώρας, ούτε δέχεται μαθήματα και υποδείξεις, γιατί έχει αποδείξει στην πράξη με επώδυνο τρόπο ότι αυτό που λέει το εννοεί. Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να καταλαβαίνουμε στα επιμέρους θέματα ποια είναι κάθε φορά τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Επιπλέον, ο σεβασμός των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και η ανάγκη να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες πρέπει να συνεκτιμάται στους ειδικότερους χειρισμούς μας, εφόσον το στρατηγικό πλαίσιο είναι σταθερό και μάλιστα εξυπηρετείται καλύτερα απ' το να δημιουργούνται περιττές τριβές για άδικες ή μη αποτελεσματικές λεπτομέρειες. Αυτή είναι και η ορθή βάση για τη διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».

Την ίδια στιγμή έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παντελής Καψής, Αθηνά Δρέττα, Θανάσης Χειμωνάς, Κώστας Σπηλιόπουλος) με κείμενο - παρέμβαση μπαίνουν στη συζήτηση για το μέλλον της Ελιάς, για ανάγκη ιδρυτικού συνεδρίου ενός άλλου σχήματος αναδιάταξης του χώρου.

Επαναλαμβάνουν ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα» και ότι «η παρούσα Βουλή μπορεί και οφείλει να εκλέξει ικανό και άξιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αναφέροντας ότι «η συγκρότηση της Ελιάς ήταν ένα πρώτο διστακτικό βήμα» ζητούν «να προχωρήσουμε πιο τολμηρά» για τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη»: «Να οργανώσουμε ένα ιδρυτικό, ανοικτό, προγραμματικό συνέδριο, του συνόλου των δυνάμεων μεταξύ κέντρου και ανανεωτικής αριστεράς στις αρχές του φθινοπώρου (...) Ενός συνεδρίου που θα θέσει το ζήτημα του φορέα και των συμμαχιών σε πολιτική βάση με ξεκάθαρη την πολιτική αυτονομία του χώρου. Δεν έχουμε παντρευτεί τη ΝΔ ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εμφανίζεται για την κεντροαριστερά μετεκλογικά είναι ο ετεροκαθορισμός της, και πιο συγκεκριμένα η υποβάθμισή της σε μικρό εξάρτημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας σαφές ότι θέλουν να αποτελέσουν έναν τρίτο πόλο εξουσίας με σεβαστά ποσοστά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ