Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής

Κατατέθηκε στη Βουλή και αρχίζει αύριο Πέμπτη η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο, για τη θωράκιση της εφοπλιστικής κερδοφορίας, καταργούνται οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία αυτής της κατηγορίας, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η υποχρεωτική ασφάλιση των ναυτεργατών στο ΝΑΤ.

Αμεσες συνέπειες θα είναι η αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, η παραπέρα υπονόμευση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συνολικά η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται άρθρο το οποίο προβλέπει τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» σε περίοδο απεργίας των ναυτεργατών, με το οποίο καταργείται στην πράξη το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία, ανοίγοντας το δρόμο συνολικά για όλους τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής ως 24 μέτρα, ο κυβερνήτης υπάγεται στον ΟΑΕΕ, δηλαδή «ασφάλιση με μπλοκάκι»! Για την ίδια κατηγορία, επιτρέπεται η εκναύλωση σκαφών αναψυχής χωρίς να υπηρετεί πλοίαρχος και πλήρωμα.
  • Οι κυβερνήτες στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που φέρουν ελληνική σημαία ή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να λαμβάνουν άδεια απόπλου από τη Λιμενική Αρχή ή να δηλώνουν αντίστοιχα κατάπλου. Οσον αφορά τη σύνθεση του πληρώματος, την καθορίζει ο ιδιώτης. Δηλαδή, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία με εργαζόμενους πολλαπλών καθηκόντων.
  • Για τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη που εκτελούν μονοήμερες κρουαζιέρες, προβλέπεται ότι καταργείται το πιστοποιητικό ελληνομάθειας και η ασφάλιση των ναυτικών γι' αυτά που φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ! Στις «ειδικές διατάξεις», τα τουριστικά πλοία όλων των κατηγοριών απαλλάσσονται από ΦΠΑ, δασμούς, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων κ.ά., ενώ θεσπίζεται και απεργοσπαστικό πλοίο ασφαλείας.

Τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα καλούν σε σύσκεψη στις 26/3 στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Το νομοσχέδιο καταγγέλλει η ΠΝΟ, η διοίκηση της οποίας συνεδρίασε με αίτημα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org