Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τα κέρδη ο «καβγάς»

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα καλά κρατούν. Μόνο που στην ατζέντα έχουν μπει ζητήματα που δεν αφορούν κυρίως τη, λεγόμενη, «δημοσιονομική σταθερότητα». Για παράδειγμα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δε θα «ενισχύσουν» τα κρατικά ταμεία αλλά την απελευθέρωση της αγοράς, με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ. Ούτε οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να δυσκολέψει τα μέγιστα τις εργατικές, απεργιακές κινητοποιήσεις, θα φέρουν χρήμα. Από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» το έχουμε γράψει και ξαναγράψει πολλές φορές. Τα μνημόνια ήταν και είναι μοχλός για αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, αυξάνοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο στόχος της «ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου» απαιτεί ευνοϊκότερες συνθήκες για καπιταλιστικές επενδύσεις και συνθήκες υποταγής των εργαζομένων, γι' αυτό μπαίνει η απεργία στο στόχαστρο. Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ.

Τα συμφέροντα των αστών...

Σε δήλωσή του ο Αλ. Αλαβάνος είπε: «Αντί να προεδρεύει βουβή η ελληνική κυβέρνηση και να γίνεται συνένοχη στην ψυχροπολεμική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στην κρίση στην Ουκρανία, θα έπρεπε τουλάχιστον να σκέφτεται στοιχειωδώς τα συμφέροντα της χώρας μας (...) η επιβολή κυρώσεων από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα επηρεάσει όλους τους τομείς των οικονομικών σχέσεων Δύσης και Ανατολής. Και τον τουρισμό, που ενδιαφέρει ζωτικά την Ελλάδα (...) Εχουμε μια ανατίμηση του ευρώ απέναντι στο ρούβλι κατά 28%, πράγμα εξαιρετικά δυσμενές σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες εκτός ευρώ. Ηδη, πριν καν ανακοινωθούν οι δυτικές κυρώσεις, η Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρόδου, ανακοίνωσε ότι, ενώ με βάση τις προκρατήσεις, περίμεναν 25% αύξηση, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ήδη στο 10%». Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού εννοεί, γι' αυτά νοιάζεται...

... και τα «παιχνίδια» με τους ανταγωνισμούς

... Ταυτόχρονα μιλά και για πολιτική εκμετάλλευσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών λέγοντας: «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαφοροποιηθεί από την επιθετική και επεκτατική πολιτική της γερμανικής, γαλλικής και των άλλων κυβερνήσεων (...) Μια Ελλάδα φιλική σε μια υπό απομόνωση από τη Δύση Ρωσία, θα μπορούσε να αντισταθμίσει ορισμένους από τους παραπάνω αρνητικούς παράγοντες. Βαθύτερα όμως, η νομισματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αναγκαία, για να καθορίζει αυτή τους νομισματικούς όρους του τουρισμού και του διεθνούς εμπορίου και να μην πληρώνει τα σπασμένα, όχι μόνο από τις πολιτικές του σκληρού ευρώ αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μόνο που και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ουκρανίας αυτά έκανε και τη «νύφη την πληρώνει» ο λαός της.

Δούλεμα με «ήξεις-αφήξεις»

«Οταν λέτε ότι οι υπογραφές της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου πριν τις εκλογές δε σας δεσμεύουν αν τυχόν γίνετε κυβέρνηση, σε τι αναφέρεστε κ. Πρόεδρε; Τι σας ανησυχεί;», ρωτά ο δημοσιογράφος της «Real Νews», 16/3/2014, τον Αλ. Τσίπρα που απαντά: «Για μας η περιορισμένη δημοκρατία του μνημονίου που έχουν επιβάλει δεν ισχύει. Δε θα δεχτούμε θεσμικά τετελεσμένα, περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Το ίδιο ισχύει και για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας». Στις 14/3/2014 στην «Αυγή» έγραφαν: «Τώρα προβάλλεται η αξίωση η αντικοινωνική ανατροπή να καταστεί ισχυρότερη με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταστεί δυσκολότερο το ξήλωμα των νεοφιλελεύθερων μέτρων όταν έρθει η Αριστερά στην κυβέρνηση». Ετσι, από τη μια, δε δέχονται τετελεσμένα, από την άλλη λένε ότι πολλά δεν μπορούν να τα αλλάξουν, άρα δεσμεύονται. Μιλούν για ανεξαρτησία αλλά εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αποδεχόμενοι και εφαρμόζοντες τις Συνθήκες της που εκχωρούν δικαιώματα στην ΕΕ. Τέλος, για τις εκποιήσεις, διαβάζοντάς το κάποιος θα νομίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Στην ίδια όμως συνέντευξη στη «Real news» ο Αλ. Τσίπρας λέει: «Δε συμφωνούμε με τη γενική εκποίηση όσο-όσο, που διαπράττει η κυβέρνηση Σαμαρά (...) Αυτή δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι κακοποίηση». Και σε άλλο σημείο είπε ότι δεν είναι «κρατιστής». Δηλαδή, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Εγνοιες...

«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πλήττεται από τους υψηλούς έμμεσους φόρους και το κόστος Ενέργειας και επιδεινώνεται επίσης και εξαιτίας (i) της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, (ii) του υψηλού κόστους χρήματος (οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα πραγματικά επιτόκια από αυτά των επιχειρήσεων άλλων χωρών της Ευρώπης), (iii) συνεχούς μείωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη βελτίωση της ποιότητας...» Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα του ΣΕΒ ή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αλλά χάσατε αν νομίζετε πως μόνο τα επιχειρηματικά επιτελεία κάνουν τέτοιες διαπιστώσεις. Γιατί όλα τα παραπάνω προβάλλονται αγωνιωδώς από non paper του ΣΥΡΙΖΑ, ως αιχμές που καθυστερούν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και ως κριτική στην κυβέρνηση που δε φροντίζει να λύσει αυτά τα ζητήματα μένοντας μόνο στη μισθολογική μείωση. Αλλά και ως εκδούλευση στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι αν γίνει κυβέρνηση θα φροντίσει πιο αποτελεσματικά από τη σημερινή κυβέρνηση την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία, με τίτλο «Εξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ»(«La sortie des usines Lumire»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1914 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Καναδός μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα

1914 Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία (μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου). Ακολούθως, οι ΗΠΑ δε μετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ), από την οποία θα συνεχίσουν να απέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

1944 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πρώην σύμμαχό τους Ουγγαρία και την καταλαμβάνουν. Αιτία υπήρξε η προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης του Μίκλος Χόρτι με τους Συμμάχους (πλην της Σοβιετικής Ενωσης), με την προοπτική αλλαγής στρατοπέδου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας στην Ουγγαρία.

1964 Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία και την Ιταλία.

1970 Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ, αντίστοιχα.

Επανόρθωση

Στη στήλη «Σαν σήμερα» 1/3/2014 για το μακελειό της Μακρονήσου το 1948, από παραδρομή γράψαμε μόνο τα συμβάντα της προηγούμενης μέρας 29 Φλεβάρη. Μας το υπενθύμισε ο σ. Μαυρομμάτης Παύλος και τον ευχαριστούμε για τη διόρθωση. Τι έγινε στις 1/3/1948; Πραγματοποιήθηκε νέο δολοφονικό πογκρόμ: Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη και δεσμοφύλακες της Μακρονήσου βάλλουν κατά των κρατουμένων. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών! Ο γιατρός του Α' τάγματος, Λ. Γεωργιλάκος, πολλά χρόνια αργότερα, βεβαίωσε ότι ο ίδιος πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού. Ο καπετάνιος του καϊκιού Μ. Βρονταμίτης, πριν πεθάνει, σε μαρτυρία του, κάνει λόγο για 350 νεκρούς που τους μετέφερε με δρομολόγια μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερονήσι Σαν Τζιόρτζιο, όπου «παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org