Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11799

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα μετά το ματωμένο πλεόνασμα

ΣΕΛ.  9
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΚΕΝΑΠ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης

ΣΕΛ.  3

Απεργία στις 9 Απρίλη Ολοι στη μάχη χωρίς καθυστέρηση

Κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου

MotionTeam

Το κάλεσμα επισημαίνει ότι τα νέα αντιλαϊκά «διαρθρωτικά» μέτρα όπως η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση επιδομάτων, το «ειδικό μισθολογικό καθεστώς» για τους ανέργους κ.ά. αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ΕΕ, η τρόικα και η κυβέρνηση είναι εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Σημειώνεται ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι καμιά πρωτοτυπία της τρόικας, είναι σταθερός στόχος της εργοδοσίας πολύ πριν από την κρίση και θα συνεχιστούν και στη φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Το πλαίσιο πάλης περιλαμβάνει αιτήματα όπως η κατάργηση του νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, να μπει φρένο στην απελευθέρωση απολύσεων, να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, ν' αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας κ.ά.

Δεν πρέπει να περάσει ούτε η εργοδοτική τρομοκρατία, ούτε η αποδιοργανωτική παρέμβαση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που αυτήν την περίοδο διαπραγματεύεται με τους βιομηχάνους μισθούς εξαθλίωσης.


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα πατήσει πάνω σε ισοπεδωμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει για το κεφάλαιο. O «Ριζοσπάστης» έχει γράψει επανειλημμένα πως αυτά τα μέτρα που παίρνονται σήμερα και αφορούν τις λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» εμπεριέχονται στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ «ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», όπως εύστοχα παρατηρεί άρθρο χτεσινής αστικής εφημερίδας.

Στο βασικό τους πυρήνα τα μέτρα αυτά αφορούν «απελευθερώσεις αγορών», δηλαδή διαμόρφωση συνθηκών για νέα πεδία δράσης του κεφαλαίου (βλέπε: ιδιωτικοποιήσεις, αγορές φαρμάκων, γάλακτος κ.λπ.) και μέτρα περαιτέρω χτυπήματος εργατικών δικαιωμάτων και μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης (3ετίες, απελευθέρωση απολύσεων κ.λπ.). Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης - θωράκισης της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, σε συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού.

Μέτρα που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη δράση του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος. Θυμίζουμε ότι γι' αυτά τα μέτρα γινόταν συστηματική κριτική στις αστικές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και αργότερα της ΝΔ ότι δεν υλοποιούνται με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που πρέπει, ότι καθυστερούν, τόσο από παράγοντες της ΕΕ όσο και από εκπροσώπους του αστικού Τύπου.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι βασικές αστικές αναλύσεις επεσήμαιναν ότι αλλιώς θα μπορούσε το κεφάλαιο να αντιμετωπίσει την κρίση - εις βάρος βεβαίως της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων - εάν αυτά τα μέτρα είχαν υλοποιηθεί πιο πριν.

Είναι καθαρό ότι έχουμε «μπει» στο σκληρό πυρήνα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτές τις συνθήκες, η αντιπαράθεση για την «επεκτατική ή περιοριστική πολιτική», σε σχέση με τη δόση της λιτότητας, αντικειμενικά ξεφτίζει.

Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει ότι αυτός ο δρόμος της βαρβαρότητας είναι ο δρόμος που θα σώσει το λαό, ο δρόμος που θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη και ανακούφιση, ελάφρυνση των βαρών κ.λπ. Ομως, η αλήθεια είναι ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται σήμερα αφορούν πιο βαθιές και μακρόχρονες επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν φέρει μέχρι σήμερα οι περικοπές, τα χαράτσια, υπονομεύοντας τις μελλοντικές γενιές των εργαζομένων. Γι' αυτό, άλλωστε, συνοδεύονται και από πολιτικές «κοινωνικής συνοχής» διαχείρισης της διευρυμένης εργασιακής ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας με «ψίχουλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί απέναντι στο «μύθο της κυβέρνησης» να στήσει τη δικιά του κριτική. Οτι είναι πλαστά τα στοιχεία της «επιτυχίας» που παρουσιάζει η κυβέρνηση, ότι δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι, ότι θα έρθει ένα νέο μνημόνιο κ.λπ. Η κριτική του στην κυβέρνηση γίνεται μέσα στο γήπεδο της στρατηγικής του κεφαλαίου, με βάση τα κριτήρια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με δεδομένο το στόχο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Προσπαθεί να αποδείξει ότι πρόκειται για πολιτική που είναι αντιλαϊκή επειδή είναι αναποτελεσματική! Γι' αυτό η κριτική του είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική όσον αφορά τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αποδεικνύοντας ότι δυο καρπούζια δε χωράνε στην ίδια μασχάλη. Με τα περί «νέου μνημονίου» προσπαθεί στην πραγματικότητα να συγκαλύψει ότι η πολιτική αυτή δεν εφευρέθηκε την περίοδο της κρίσης, αφορά δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, δεσμεύσεις της ΕΕ που αφορούν και τη δική του πολιτική.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι το ζήτημα για το λαό, τους εργαζόμενους είναι εάν θα ψάχνουν μάταια λύσεις μέσα στο δοκιμασμένο και αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δρόμο του κεφαλαίου ή θα διαλέξουν άλλο δρόμο χωρίς τις δεσμεύσεις του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και της ΕΕ. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να σταθούν μπροστά στις κάλπες του Μάη.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση για Υγεία - συντάξεις στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Υγείας για την Υγεία και τις συντάξεις διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων.


ΣΕΛ.  14


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διαμαρτυρία για τη μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε αθλητικές Ομοσπονδίες, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.


ΣΕΛ.  24
Υποκρισία και παζάρια ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με Ρωσία για την Κριμαία

ΣΕΛ.  16  -  17,   24
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΟΦΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Απρίλη

ΣΕΛ.  12
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Από τη δράση των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  4  -  7


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org