Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11797

Πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη στον ιδιωτικό τομέα

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας


ΣΕΛ.  11
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Η συμφωνία δε διασφαλίζει ούτε τα ναυπηγεία ούτε τους εργαζόμενους

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή εκδήλωση για την πρόταση του Κόμματος για λιμάνια - ναυπηγεία


ΣΕΛ.  9

Υποταγή στα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού;

Μεγάλη συγκέντρωση της ΤΟ Α' Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σπόρτιγκ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο που θα ανακουφίσει το λαό, είναι ψεύτικες, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν διαμορφωθεί τέτοιοι μηχανισμοί σε επίπεδο ΕΕ, με επιτήρηση χωρών και επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που έκανε μέχρι σήμερα η τρόικα.

Το δίλημμα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται το «ή Μνημόνια ή Ευρώπη των λαών» όχι μόνο δεν στέκει, αλλά είναι και παραπλανητικό, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από δυνάμεις που είναι υπέρ της ΕΕ. Η ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας, δεν μπορεί να γίνει Ευρώπη των λαών. Ακόμη και αν αυτά τα μνημόνια δεν ονομάζονται έτσι, αλλά αποκτήσουν στην πορεία άλλο όνομα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική που δεν θα πάει αλλού από εκεί που δόθηκε και για το σκοπό που δόθηκε. Δε θα τη βρει την ψήφο στο ΚΚΕ ο λαός απέναντί του. Είναι η μόνη που δε μεταλλάσσεται, η μόνη που μένει στο λαό, πάει για την ενίσχυση του αγώνα, του κινήματος.

  • Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε επιφυλακή παντού!

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν ή δρομολογούν ανατροπές, όπως:

  • Παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016, που θα διευρύνει την τρύπα στα έσοδα των Ταμείων κατά 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μείωση των τριετιών, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε διά νόμου το 2012, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους. Μάλιστα, το ξήλωμα των τριετιών γίνεται με την επίκληση της προστασίας των μακροχρόνια ανέργων (!), για τους οποίους ομολογούν κυνικά ότι πρέπει να γίνουν φτηνότεροι, αν θέλουν να αναζητήσουν δουλειά, ανταγωνιστικά προς τους νέους εργαζόμενους, που δεν έχουν κατοχυρώσει τριετίες. Κυβέρνηση και τρόικα δρομολογούν ρύθμιση με την οποία η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα προβλέπει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Εχει ήδη αποφασιστεί και πλέον αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή.
  • Στο τραπέζι παραμένει η αυστηροποίηση του πλαισίου για την κήρυξη απεργίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η νομοθέτηση του «λοκ άουτ» για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν να κάνουν κυρίως με τη «δημοσιονομική προσαρμογή», που υποτίθεται πως είναι ο βασικός στόχος των μνημονίων. Αλλά για αναδιαρθρώσεις στην εργασία. Στόχος τους, να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και η λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος με ανταποδοτικά - ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επιπλέον, η περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχει στόχο να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς, ενώ η απελευθέρωση των απολύσεων υπηρετεί την ανάγκη μεγάλων επιχειρήσεων να προχωρούν ανεμπόδιστα σε εσωτερική αναδιάρθρωση, εξαγορές, λουκέτα και μεταφορά κεφαλαίων σε άλλες δραστηριότητες, με κριτήριο το ποσοστό κέρδους.

Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα που πάρθηκαν στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, δεν είναι «έμπνευση» της τρόικας. Είναι διαχρονική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Σε συνθήκες κρίσης οι απαιτήσεις αυτές εντάθηκαν, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να ανακληθούν στη φάση της ανάκαμψης. Αντίθετα, θα πολλαπλασιαστούν, στο όνομα του να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και να μην ξανακυλήσει τάχα η οικονομία σε κρίση. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι όταν για πρώτη φορά «έβαλαν χέρι» στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυτό έγινε με επίκληση του στόχου της ανάπτυξης, να μεγαλώσει η πίτα που... δήθεν θα μοιραζόταν!

Επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι γκιλοτίνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να δοθεί απάντηση και να είναι ακαριαία. Να σημάνει συναγερμός παντού. Να τεθούν σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσει η δράση για την ανασύνταξη του κινήματος. Να το πληρώσουν και στην κάλπη τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, που παρουσιάζουν σαν μονόδρομο την Ευρωένωση των μονοπωλίων, ή καλλιεργούν αυταπάτες ότι η λυκοσυμμαχία μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Με ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες του Μάη.


Ξεκινάει αύριο η 48ωρη απεργία στο Δημόσιο

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, Τετάρτη και Πέμπτη

Απεργούν αύριο και την Πέμπτη 20 Μάρτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στις διαθεσιμότητες, στην αξιολόγηση, στις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν και τις δυο μέρες της απεργίας σε συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες πόλεις.


ΣΕΛ.  11


Τραυματίστηκε εργάτης από έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ

ΣΕΛ.  14
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της το Σάββατο

ΣΕΛ.  12  -  13
ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Με λιγότερους γιατρούς όποτε κι αν λειτουργήσουν

Δυο μέρες πριν από την επαναλειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι οι 330 μονάδες του Οργανισμού, όποτε κι αν λειτουργήσουν, θα έχουν λιγότερο προσωπικό και θα προσφέρουν πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων.


ΣΕΛ.  15
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συντριπτικό «ναι» στην Κριμαία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

ΣΕΛ.  17


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org