Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΓΣΕΕ για τη ΔΕΗ

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Η επιστολή είναι μνημείο υποκρισίας. Υπηρετεί αντικειμενικά τον αποπροσανατολισμό των εργαζόμενων από τα πραγματικά αίτια που έφεραν τις σημερινές εξελίξεις στη ΔΕΗ, οι οποίες δεν έπεσαν από τον ουρανό αλλά αποτελούν κορύφωσης της στρατηγικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Το γεγονός εξάλλου ότι η επιστολή συνυπογράφεται από τον πρόεδρο (ΠΑΣΚΕ) και το γενικό γραμματέα (ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, οι οποίοι κατά τα άλλα χτες αντάλλασσαν κατηγορίες, με αφορμή την απόφαση για απεργία στις 9 Απρίλη, επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δυνάμεις καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού.

Γράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ:

  • «Η ΓΣΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα και προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη διαφωνία της στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών οργανισμών». Κοροϊδία στο τετράγωνο για τους εργαζόμενους. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησαν με τον πρώτο νόμο της απελευθέρωσης, τον 2773/99, που προέβλεπε τη μετατροπή της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρεία. Τότε, το σύνθημα και της ΓΣΕΕ ήταν «καμιά μετοχή στους ιδιώτες», για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. Σήμερα, από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ, το 49% ανήκει σε ιδιώτες. Περίπου το 36% των μετοχών ανήκει σε διεθνή επενδυτικά σχήματα, κυρίως αμερικανικά.
  • «Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής Ενέργειας εκθέτει την κοινωνία σε πολλαπλούς και μη αναστρέψιμους κινδύνους από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής». Τώρα θυμήθηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού; Δεν έχει ακούσει τίποτα για τα 350.000 νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα; Για τις απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια της «δημόσιας» κατά τα άλλα ΔΕΗ, μεταξύ άλλων για να κονομάνε οι παραγωγοί Ενέργειας από τις λεγόμενες «εναλλακτικές πηγές»; Τα ξέρουν αυτά οι εργατοπατέρες αλλά σφυρίζουν αδιάφορα και την ίδια ώρα συντάσσονται με τους βιομηχάνους, που διεκδικούν φτηνότερο ρεύμα για τι επιχειρήσεις τους. Αλλωστε, η ΓΣΕΕ ομολογεί κυνικά την ανησυχία της ότι με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «εξουδετερώνεται η πολιτική ενίσχυσης (...) της εγχώριας βιομηχανίας με την υπαναχώρηση από τη μέχρι σήμερα υποχρέωση της ΔΕΗ για παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια βιομηχανιών υψηλής τάσης». Κινδυνεύουν δηλαδή τα προνόμια που απολαμβάνει μερίδα των μεγαλοκαπιταλιστών από το κράτος.
  • «Εκτίθενται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ (...) ώστε (...) να λεηλατηθούν τα δικαιώματά τους, εργασιακά και ιδιοκτησιακά επί της ΔΕΗ». Είναι πρόκληση να μιλάει η ΓΣΕΕ για τα εργασιακά δικαιώματα στη ΔΕΗ και αλλού. Η εργολαβοποίηση τομέων της παραγωγής, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θεσμοθετήθηκαν και με τη δική της συμβολή, επιδεινώνοντας τους όρους με τους οποίους βγάζουν το μεροκάματο χιλιάδες εργάτες.
  • «Η Ελλάδα δεν έχει έλλειμμα συμμόρφωσης στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αγορά Ενέργειας (...)». Αυτό κι αν είναι επιχείρημα! Ομολογούν ότι ο καημός τους, πάνω απ' όλα, είναι να εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ, δηλαδή η στρατηγική της. Δε λέει η ΓΣΕΕ ότι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας γίνεται με κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες διαμόρφωσαν για λογαριασμό των μονοπωλίων οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές. Επί της ουσίας, λέει στους εργαζόμενους να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην ΕΕ για να βρουν σωτηρία. Τους λέει να βάλουν τα χέρια τους για να βγάλουν μόνοι τα μάτια τους...

Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org