Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ανοίγουν ξανά συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων

Αφορμή για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων ήρθε να δώσει - κατά την πάγια τακτική του «λαγού» - ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, με πρόταση που κατέθεσε προχτές στη Βουλή σε μορφή νομοσχεδίου. Η πρόταση - νομοσχέδιο του Κεφαλογιάννη κινείται στο πλαίσιο της πρόθεσης που έχει εκφράσει η κυβέρνηση να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Η πρόταση νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση κάθε πηγής εσόδων των πολιτικών κομμάτων χρηματικής αξίας άνω των 500 ευρώ (άρθρο 3). Προβλέπεται επίσης ότι όσοι ενισχύουν με ποσό άνω των 500 ευρώ υποχρεούνται να το αναφέρουν στη φορολογική τους δήλωση - το ποσό εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα αυτού που ενισχύει.

Μόνο οι χρηματικές εισφορές κάτω των 500 ευρώ νοούνται ως «ανώνυμες ιδιωτικές εισφορές», οι οποίες ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου της ιδιωτικής χρηματοδότησης κάθε κόμματος.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την ανησυχία του ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποσκοπούν στο να διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου των κομμάτων από το αστικό κράτος, σε συνθήκες μάλιστα που επιχειρείται η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Ανάλογες προτάσεις άλλωστε περιλαμβάνονται και σε θέσεις παλιών και νεοεμφανιζόμενων πολιτικών δυνάμεων. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραδώσει στο αστικό κράτος τα ονόματα των μελών του, αλλά και εκείνων των εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, ανθρώπων του λαού που το ενισχύουν και δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί η προσφορά τους στο Κόμμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org