Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτάσεις αναθεώρησης που κάνουν πιο εχθρικό το κράτος απέναντι στο λαό

Ανακοίνωση για τις προτάσεις της ΝΔ σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως τις δημοσιοποίησε προχτές ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Προτάσεις που θωρακίζουν την εξουσία του αστικού κράτους ενάντια στο λαό, ταυτόχρονα ενισχύουν τη δράση και κερδοφορία του κεφαλαίου. Διόλου τυχαία, ο ΣΕΒ παρεμβαίνει στην όλη διαδικασία, ζητώντας και άλλες προσαρμογές στη θεσμική λειτουργία της αστικής εξουσίας, ώστε να διευκολύνεται παραπέρα η δράση των μονοπωλίων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που γίνονται στο όνομα της διαφάνειας και της δήθεν ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας, έχουν στόχο να κάνουν το σάπιο αστικό κράτος ακόμη πιο εχθρικό ενάντια στο λαό και τα συμφέροντά του. Επιδιώκεται η δημιουργία θεσμών και η στελέχωσή τους με πρόσωπα, τα οποία με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ικανότητα θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική. Ταυτόχρονα, υπηρετείται η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και η ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή του στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αυτόν το στόχο υπηρετούν η ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού, η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δράση και την κερδοφορία του κεφαλαίου στους τομείς της Παιδείας, Υγείας και αλλού. Να παρακάμψουν εκείνες τις διατάξεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και έβαζαν κάποιους περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος υπηρετούν η ανοικτή παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ενίσχυση της καταστολής για την αντιμετώπιση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που παρουσίασε πριν έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άμεση εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας, συγκαλυμμένων με μέτρα της λεγόμενης "άμεσης δημοκρατίας", τα οποία συμπεριλαμβάνει και η ΝΔ για να "χρυσώσει" τις νέες αντιδραστικές αλλαγές.

Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός που θα έχει στην ιδιοκτησία του και θα αξιοποιεί τον πλούτο που παράγει, με τα δικά του όργανα λαϊκής διακυβέρνησης - εξουσίας, στα πλαίσια μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, που θα κινείται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συμμαχίας θα συμβάλλει να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή».

Εντολές βιομηχάνων

Ο ΣΕΒ, με επιστολή του στον Σαμαρά, ζητά «ριζική αλλαγή» του άρθρου 106, προσαρμογή του στα όσα προβλέπει το διαβόητο Σύνταγμα της Ευρώπης.

Χαρακτηρίζοντας το 106 «αναχρονισμό», λέει ότι «δε συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, ούτε με την κρατούσα φιλοσοφία και πρακτική της ιδιωτικής οικονομίας: Οι διατάξεις του σχετικά με τον "προγραμματισμό" της οικονομικής πολιτικής από το Κράτος και ιδίως με τα περί "εξαγορών των επιχειρήσεων και της αναγκαστικής συμμετοχής του Κράτους σε αυτές", δε συνάδουν ούτε με το ευρύτερα προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματός μας, ούτε με τη λειτουργία της ανοιχτής οικονομίας (...) στο ίδιο άρθρο, η πεμπτουσία της οικονομικής ελευθερίας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, μνημονεύεται μόνο περιστασιακά». Ο ΣΕΒ ζητά το 106 να αντικατασταθεί με άλλο, «το οποίο να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ