Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11793

«Στον αέρα», χωρίς προγραμματική σύμβαση τα Κέντρα Πρόληψης

ΣΕΛ.  15
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επανέφεραν προτάσεις ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών

ΣΕΛ.  19

Ριζική αντίθεση στις απολύσεις στο Δημόσιο

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαθεσιμότητες, την αξιολόγηση και τις καταργήσεις οργανισμών στο Δημόσιο.

Το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ χτες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας παρενέβη η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει δύο τροπολογίες για να μπει στοπ στις διαθεσιμότητες, ανατρέποντας ουσιαστικά τη λογική του νομοσχεδίου, και για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων για χρέη τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Μέχρι χτες, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχε τοποθετηθεί για τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ.

  • Απεργία και συγκεντρώσεις χτες στο Δημόσιο. Νέα 48ωρη την ερχόμενη βδομάδα. Σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις καλεί το ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανακύκλωση της ανεργίας

Περίπου 50.000 άνεργοι απασχολούνται σήμερα στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», διάρκειας πέντε μηνών και με μισθό μέχρι 490 ευρώ. Αλλες 90.000 τέτοιες βραχυπρόθεσμες και κακοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση τη διετία 2014 - 2015.

«Ανταγωνιστικά» προς τα σχέδια αυτά, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και το αμερικανικό Levy Economics Institute, εκπόνησαν μελέτη με την οποία προτείνουν στο κράτος να προσλάβει με 11μηνες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου 550.000 ανέργους, τους οποίους θα αμείβει με τον κατώτατο μισθό (490 καθαρά) για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες που παρέχει το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό, προβλέπουν κατακόρυφη μείωση της ανεργίας και εξασφάλιση της πολυπόθητης ανάπτυξης!

Η εμπειρία από την εφαρμογή τέτοιων και άλλων προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πήραν μέρος επέστρεψαν στην ανεργία μετά από την ολοκλήρωση του πεντάμηνου, περιμένοντας το επόμενο πρόγραμμα. Υπάρχει άλλωστε πείρα από την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων σε όλη την ΕΕ. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε κατηγορία υπηρεσιών του κράτους που αφορούν εργατικές - λαϊκές ανάγκες και στελεχώνονται με εργαζομένους με τέτοιες σχέσεις.

Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων δημιουργώντας μια ατελείωτη στρατιά από μισοάνεργους όχι μόνο για την κρίση, αλλά και για τη φάση της ανάκαμψης στην οποία προβλέπουν διατήρηση μεγάλου ποσοστού ανεργίας.

Τέτοια προγράμματα χρησιμοποιούνται, επίσης, για να συμπιεστούν συνολικά οι μισθοί στο Δημόσιο, να ισοπεδωθούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και το κράτος να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα για άμεσες και έμμεσες παροχές στο κεφάλαιο. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι σε θέσεις δημόσιων υπαλλήλων, που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, το κράτος προσέλαβε ανέργους με τα πεντάμηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Το καπιταλιστικό κράτος διαμορφώνει προϋποθέσεις για τη «διαχείριση» και όχι αντιμετώπιση της ανεργίας, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, μια μεγάλη δεξαμενή με πάμφθηνη εργατική δύναμη για να πιέσει μεροκάματα και εργατικά δικαιώματα. Ολο αυτό το παρουσιάζει ως διέξοδο στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που ψάχνουν για ένα μεροκάματο.

Αυτό το στόχο, με άλλον τρόπο, υπηρετεί και η πρόταση της ΓΣΕΕ και του «Levy Economics Institute», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στενές σχέσεις. Τοποθετούμενος στην παρουσίαση του προγράμματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε «θετική» την «κεντρική του ιδέα» και δήλωσε ότι είναι δευτερεύον, αν οι απασχολούμενοι θα αμείβονται με τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού.

Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί επίσημα υπέρ αυτών των προγραμμάτων, ως «συμπληρωματικών» στην ανάσχεση της ανεργίας, ενώ δηλώνει υπέρμαχος και του «κοινωνικού τομέα» της οικονομίας, όπου στοχεύουν τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, με ευρωπαϊκό μάλιστα χρήμα.

Για την ιστορία, οι προτάσεις της ΓΣΕΕ και του «Ινστιτούτου Levy» δεν είναι τίποτα καινούργιο. Προγράμματα όπως αυτά - σύμφωνα με τους ίδιους - έχουν εφαρμοστεί ενδεικτικά στις παρακάτω χώρες: Στη Χιλή του Πινοσέτ (απορροφούσαν το 13% του εργατικού δυναμικού), στις ΗΠΑ την περίοδο του «New Deal», στη Σουηδία από το 1938 μέχρι το 1970, στη Γαλλία του Σιράκ από το 2005 και πάει λέγοντας... Πρόκειται, δηλαδή, για προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας σε φάση ανάπτυξης και κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης.


Eurokinissi

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς σε Γηροκομείο και Προσφυγικά

Το Γηροκομείο είναι ένα πολύτιμο φιλέτο γης σε σχεδιασμούς αξιοποίησης δημόσιας και δημοτικής περιουσίας που ξετυλίγονται στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Η ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας δεν είναι τυχαία. Οι αγώνες που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια στα δημοτικά συμβούλια μαζί με τους κατοίκους για ανάπλαση των Προσφυγικών από το Δημόσιο και το Δήμο είναι η απάντηση στην όψιμη ευαισθητοποίηση που ακούγεται. Οχι στην εκποίηση των Προσφυγικών.


ΣΕΛ.  7


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές προετοιμασίες και παζάρια σε εξέλιξη

ΣΕΛ.  17
ΝΕΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ - 18 ΕΤΩΝ
Αμεσα να «τρέξουν» όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες

ΣΕΛ.  24
Στην τελική φάση ο Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός της ΚΝΕ

ΣΕΛ.  15
Το Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική του ΠΑΜΕ

Το ερχόμενο Σάββατο, 15 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, στο κτίριο Τοσίτσα (Πατησίων), θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Το θέμα της συνεδρίασης θα είναι η πορεία ανασύνταξης του κινήματος. Θα συμμετάσχουν συνδικαλιστικά στελέχη από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, από συνδικάτα, από αγωνιστικά ψηφοδέλτια που δίνουν κάθε μέρα μάχες, που οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης.


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org