Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11795

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία

ΣΕΛ.  3
Σήμερα η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  12  -  13

Ομολογούν νέα αντιλαϊκά σχέδια

Με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων

Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι νέοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί βρίσκονται στα σκαριά από την κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των μισθών, κατάργηση των επιδομάτων, χτύπημα εκ νέου του δικαιώματος στην απεργία.

Αυτά επιβεβαίωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης.

ΚΚΕ: Είναι αδιάφορο αν τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ θα εφαρμόζονται μέσα από «μνημόνια» και «τρόικες» ή μέσα από τους μηχανισμούς επιτήρησης της ΕΕ και ένα πιθανό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως προτείνεται από το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι καταδίκη των κομμάτων της ΕΕ, οργάνωση της πάλης, με λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ. Να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ουκρανία διδάσκει

H κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής στρατιωτικο-διπλωματικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σκληρής γεωστρατηγικής διαπάλης με απρόσμενες διαστάσεις. ΗΠΑ - ΕΕ, από τη μια, και καπιταλιστική Ρωσία, από την άλλη, συγκρούονται ανεξαρτήτως προσχημάτων που χρησιμοποιούνται. Η σύγκρουση αυτή επισπεύσθηκε με την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ, με μπροστάρηδες τη Γερμανία και την Πολωνία, που έσπευσαν να συνδράμουν τη μερίδα της αστικής τάξης που συνέδεε τα συμφέροντά της με το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, ενώ σφήνα μπήκαν και οι ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωστρατηγικών συμφερόντων σε ανταγωνισμό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την ΕΕ. Η προσπάθεια δημιουργίας σφαιρών επιρροής, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αφορά επίσης μια σειρά πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι στα ρεπορτάζ του προηγούμενου διαστήματος καταγράφεται προγραμματισμός επισκέψεων από αντιπροσωπείες ορισμένων από αυτά τα κράτη στις ΗΠΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η ΝΑΤΟική λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, που σταδιακά προχωράει στα σύνορα της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας και που η ΕΕ ζήτησε πριν από μερικές μέρες την ενεργοποίησή της.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας, μιας χώρας «ενεργειακού κόμβου», αποδεικνύει αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή, ότι μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των διεθνών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συμμαχιών, τα λεγόμενα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» αποτελούν κόλαση και όχι ευλογία για τους λαούς. Θυμίζουμε ότι τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας διαφημίζει και η αστική τάξη, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή μέσα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Και εξηγούμαστε: Στην Ουκρανία με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών δημιουργήθηκε μια νέα αστική αντιδραστική κυβέρνηση με ισχυρή παρουσία και φασιστών, απογόνων των συνεργατών των ναζί, πολέμιων του σοσιαλισμού, που ανέτρεψε έναν άλλο αστό πολιτικό, τον Β. Γιανουκόβιτς, ο οποίος επιδίωξε να παζαρέψει και με τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Η παρουσία αυτών των δυνάμεων στη νέα αστική κυβέρνηση προκάλεσε την εύλογη ανησυχία τμημάτων του πληθυσμού της Ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου πλειοψηφεί το ρωσόφωνο στοιχείο, που έχει βαθιές αντιφασιστικές παραδόσεις, αισθήματα που αξιοποιεί η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία για τα δικά της σχέδια.

Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αβέβαιη. Δεν είναι λίγοι οι αστοί αναλυτές, που σημειώνουν ότι η κατάσταση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα προεόρτια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το επιχείρημα ότι η αλληλοσύνδεση και αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών είναι τέτοια που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εκδήλωση μιας πιο γενικευμένης σύρραξης δεν ευσταθεί. Ανάλογα τέτοιες απόψεις είχαν διατυπωθεί ακριβώς στις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που θεωρούσαν ότι η διαπλοκή της οικονομίας της Γερμανίας και της Αγγλίας είναι τέτοια ώστε μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους θα θεωρούνταν τρέλα. Κοροϊδεύουν, λοιπόν, όσοι δε βλέπουν ότι το διπλωματικό παζάρι μπορεί να εξασφαλίσει μόνο προσωρινές συμφωνίες και συμβιβασμούς πολλές φορές εύθραυστους, ότι η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η αλλαγή συσχετισμών δύναμης είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

Χρειάζεται, λοιπόν, επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τους λαούς για τις εξελίξεις.


Eurokinissi

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Γολγοθάς κάθε μέρα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Με ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες και συγγενείς τους συνομίλησαν χτες το πρωί στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην οδό Πειραιώς εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Το σημαντικότερο ζήτημα που έθεταν ήταν η μεγάλη «σφαγή» των ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, με στόχο την απαλλαγή του κράτους από την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδομάτων και άλλων ελαφρύνσεων για ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.


ΣΕΛ.  14


Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία

ΣΕΛ.  6
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Μεθοδεύουν νομιμοποίηση και μονιμοποίηση των μισθών πείνας

ΣΕΛ.  4
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα

ΣΕΛ.  16
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

ΣΕΛ.  17
Συνδικαλιστές των συνταξιούχων καλούν σε στήριξη του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  8
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Διαρθρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη

ΣΕΛ.  24
Αύριο Κυριακή η συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης της Α' Αθήνας του ΚΚΕ στο Σπόρτιγκ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα χαιρετίσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Πέρρος.


ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org