Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης δίνει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας

Σε εκδήλωση στη Χαλκίδα για την προστασία των ανέργων και την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Την πόλη της Χαλκίδας επισκέφτηκε χτες ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Το μεσημέρι, πραγματοποίησε περιοδεία στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, ενώ το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τη διεύθυνση της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση στη σχολή, τα προβλήματα που υπάρχουν και να παραθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα καθώς και για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Το απόγευμα, στην ομιλία του στη συγκέντρωση με θέμα: «Το πρόβλημα της ανεργίας και η πάλη για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την προστασία των ανέργων», ο Γ. Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί σας αξιοποιώντας την πείρα που συγκεντρώσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Το ΚΚΕ στήριξε την πάλη σας, ήταν μαζί σας στις απεργίες και τις άλλες κινητοποιήσεις, αντιτάχθηκε στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στην καταστολή. Υποστήριξε το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων, κατέθεσε προτάσεις νόμου, έκανε πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή, στις κυβερνήσεις, στα υπουργεία. Ασκησε και ασκεί πίεση, ενημερώνει συστηματικά τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η επιλογή που αντιστοιχεί στα εργατικά συμφέροντα. Θα ενισχύσει, θα δώσει δύναμη στον κοινό μας αγώνα. Με νέες δυνάμεις στους Δήμους, στην Περιφέρεια, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στα Συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, θα οργανώσουμε πολύμορφα και πιο αποτελεσματικά την πάλη μας.

Μην εμπιστεύεστε κανέναν επίδοξο σωτήρα, διαχειριστή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Κάθε ένας διαχειριστής είτε λέγεται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ακούει σε άλλο όνομα, είναι δεσμευμένος να διαφυλάξει την εξουσία των μονοπωλίων, έχει αποδεχτεί ότι η πλουτοκρατία θα έχει στα χέρια της τα οικονομικά εργαλεία, τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, έχει δεσμευτεί στις συνθήκες, στις αποφάσεις, στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στρέφεται κατά των λαών.

Γεμάτη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, στην εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ανεργία
Γεμάτη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, στην εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ανεργία
Στη βάση αυτή δεν υπάρχει περίπτωση για φιλολαϊκή πολιτική, οι διαχειριστές του συστήματος κοροϊδεύουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Τι είπε ο κ. Τσίπρας για τα κλειστά εργοστάσια και τους ανέργους της Εύβοιας; Αμόλησε αερολογίες και παραμονές εκλογών μπορεί να τις επαναλάβει. Είπε να αναζητήσουν οι εργάτες "οάσεις" στον καπιταλισμό, να αναλάβουν τη διαχείριση των εργοστασίων μέσα σ' αυτό το εχθρικό περιβάλλον, να κολυμπήσουν στον ωκεανό του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, να αναλάβουν ευθύνες που οδηγούν σε μεγάλες περιπέτειες».

«Υπάρχει», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, «μια σκόπιμη προσπάθεια εξεύρεσης υποκατάστατων για να βγει αλώβητο το καπιταλιστικό σύστημα, η πλουτοκρατία και η ΕΕ και αυτό επιβάλλεται να πονηρέψει τους εργαζόμενους, τους ανέργους. Οι ιδιοκτήτες, οι καπιταλιστές της ΑΓΕΤ - LAFARGE, της ΣΕΛΜΑΝ, της ΝΕΟΣΕΤ, της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και των άλλων εργοστασίων καθορίζουν την πορεία τους με κριτήριο τα δικά τους ταξικά συμφέροντα, το μέγιστο κέρδος».

«Το πρόβλημα είναι γενικότερο», υπογράμμισε, «και η κατεύθυνση της πάλης είναι ανάγκη να στραφεί στην κατάργηση των αιτιών που το προκαλούν, να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση του αγώνα. Ακόμα και στην περίπτωση ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας, οι θέσεις εργασίας θα είναι μετρημένες, η τεχνολογική προσαρμογή θα χρησιμοποιείται για τη μείωση των εργατικών χεριών, θα οργιάζει η εντατικοποίηση της δουλειάς. Η ανεργία θα συνυπάρχει με τη μερική και προσωρινή απασχόληση, με τις 5μηνες συμβάσεις της ανασφάλιστης "κοινωφελούς εργασίας", με 490 ευρώ μισθό, θα συνυπάρχει με τα "συμβόλαια μηδέν", με εργαζόμενους σκλάβους, χωρίς δικαιώματα. Ολα αυτά τα χρόνια εφαρμόζονται δεκάδες προγράμματα υποαπασχόλησης, κατάρτισης, μαθητείας, έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις αλλά το πρόβλημα οξύνεται, ανακυκλώνεται η ανεργία, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Πρωταγωνιστές σε αυτή την κατάσταση είναι η Περιφέρεια και οι Δήμοι».

«Απέναντι σ' αυτήν την άθλια κατάσταση, το ΚΚΕ αντιπαραθέτει τη δική του πολιτική πρόταση, πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης της χώρας», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος και υπογράμμισε: «Μέσα στις δυσκολίες επιβάλλεται να δείξει η εργατική τάξη τον πρωτοπόρο ρόλο της και να ηγηθεί στην πάλη της λαϊκής συμμαχίας (...) Στην περιοχή μας, υπάρχει πολύτιμος ορυκτός πλούτος, τσιμεντάδικα, επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου, μετάλλου, χημική βιομηχανία, αμυντική βιομηχανία, μονάδες παραγωγής τροφίμων, ναυπηγεία, εύφορη γη. Σημαντικά εργαλεία που σήμερα ρημάζουν αλλά μπορούν να αναπτυχθούν με κεντρικό σχεδιασμό, να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις δουλειάς, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να αναπτυχθούν, να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες όταν κοινωνικοποιηθούν, όταν γίνουν περιουσία του λαού που έχει τη δύναμη να το επιβάλει.

Μόνο σ' αυτόν το δρόμο ανάπτυξης μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι αναγκαία και ρεαλιστική γιατί υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και στηρίζεται στην οργανωμένη λαϊκή πάλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(9/3/2014)
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα(14/7/2011)
Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.(6/11/2008)
Καθήκον αυτής της στιγμής η πάλη για μέτρα ασφάλειας(30/7/2008)
Στον αντίποδα της εξουσίας της πλουτοκρατίας είναι η Λαϊκή Εξουσία(8/2/2008)
Οι εργάτες δε χρωστάνε σε κανέναν(4/10/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org