Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά υλοποίηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» της ΕΕ

Στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της λυκοσυμμαχίας και σε «πλήρη συμπληρωματικότητα» με το ΝΑΤΟ

Υπέρ της σύστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» της ΕΕ ψήφισε την Τετάρτη η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ζητείται η λήψη συγκεκριμένων σχετικών μέτρων σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα προγράμματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για την κάλυψη όλων των κρατών - μελών. Σχετικός εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί στη Ρουμανία ενώ αναμένεται σύντομα να εγκατασταθεί και στην Πολωνία.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου επεξεργαζόταν τουλάχιστον από το Νοέμβρη 2013 κείμενο για την «αντιπυραυλική ασπίδα», το οποίο παρουσίασε τελικά ως Εκθεση στις 14 Φλεβάρη φέτος και το οποίο κατατέθηκε ως πρόταση ψηφίσματος («Σχετικά με την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη και τις πολιτικές και στρατηγικές της επιπτώσεις») στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Το σκεπτικό του ψηφίσματος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν αποτελεσματικά» στη διάδοση βαλλιστικών πυραύλων, «το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ικανότητα Αμυνας έναντι Βαλλιστικών Πυραύλων (ΑΒΠ) που μπορεί να ανταποκριθεί στο κομβικό καθήκον της συλλογικής άμυνας (...) Η βασική συμβολή των ΗΠΑ στην ΑΒΠ είναι η επιβεβαίωση της δέσμευσής της στο ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης και των συμμάχων της». Επίσης, ότι «η κοινή ασφάλεια και αμυντική πολιτική θα αναπτυχθεί σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ, σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2013».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ψήφισμα:

-- «Καλεί την Αντιπρόεδρο / Υπατη Επρόσωπο (σ.σ.: της ΕΕ) να εμμείνει στη στρατηγική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη το ζήτημα της ΑΒΠ, το οποίο πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη κάλυψη και προστασία όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, αποφεύγοντας έτσι μια κατάσταση στην οποία θα υπάρξει διαφοροποίηση της ασφάλειας καθ' οιονδήποτε τρόπο».

-- «Χαιρετίζει την επίτευξη της ενδιάμεσης ικανότητας του ΝΑΤΟ στον τομέα της ΑΒΠ, που θα παράσχει μέγιστη κάλυψη με βάση τα διαθέσιμα μέσα για την προάσπιση πληθυσμών, εδαφών και δυνάμεων στο σύνολο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ της νότιας Ευρώπης απέναντι σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους (...) Επιδοκιμάζει επίσης τον σκοπό της παροχής πλήρους κάλυψης και προστασίας των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας».

-- «Επισημαίνει ότι πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως η πρωτοβουλία συνένωση και κοινή χρήση (Pooling & Sharing), μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ νέων κρατών - μελών σε τομείς της ΑΒΠ και τη συνεργασία σε έργα έρευνας και ανάπτυξης. Σημειώνει ότι, μακροπρόθεσμα, η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας».

-- «Καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας και το Συμβούλιο να συμπεριλάβουν τα θέματα της ΑΒΠ στις μελλοντικές στρατηγικές ασφαλείας, στις μελέτες και τις λευκές βίβλους».

-- Σε ένα πλαίσιο εύθραυστων ιμπεριαλιστικών ισορροπιών σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «το σχέδιο του ΝΑΤΟ στον τομέα της ΑΒΠ επ' ουδενί στοχεύει τη Ρωσία και ότι το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τη Ρωσία με βάση το σκεπτικό της συνεργασίας δύο ανεξάρτητων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, αυτού του ΝΑΤΟ ΑΒΠ και αυτού της Ρωσίας». Προσθέτει ότι «η μετακίνηση των ρωσικών πυραύλων πλησιέστερα στο ΝΑΤΟ και τα σύνορα της ΕΕ είναι αντιπαραγωγική»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ