ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τη δεύτερη συνάντηση είχαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας σε ζώνη που ελέγχει ο ΟΗΕ με την παρουσία και της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντεχαϊμ, οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό, από τους Ελλληνοκύπριους ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και από τους Τουρκοκύπριος ο Κουτρέτ Οζερσάι.
Στη συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση όσον αφορά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ θα έχουν και νέα συνάντηση στις 24 του μήνα. Ταυτόχρονα, καθορίστηκε ότι οι επισκέψεις των διαπραγματευτών του Τουρκοκύπριου στην Αθήνα και του Ελληνοκύπριου στην Αγκυρα θα γίνουν στις 27 Φλεβάρη. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στη διευθέτηση που εγκαινιάστηκε με την κοινή διακήρυξη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου στις 11 Φλεβάρη, που πίσω από το επικάλυμμα της ομοσπονδίας με τα 2 συνιστώντα κράτη βρίσκεται η συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της δράσης των μονοπωλίων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς πόρους που υπάρχουν στη ευρύτερη περιοχή και σχετίζεται με τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια που περιλαμβάνουν διευθετήσεις και στο Παλαιστινιακό, στη Συρία, στο Λίβανο και το Ιράν.
Στο παζάρι που γίνεται ήδη, έχουν αρχίσει οι διαφορετικές ερμηνείες του συμφωνηθέντος κειμένου. Χαρακτηριστικές οι νέες δηλώσεις του Ντ. Ερογλου, όπως παρουσιάζονται στον Τύπο στα Κατεχόμενα, που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις της άλλης πλευράς στο τραπέζι πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, που να αποδέχονται τις δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες στην Κύπρο και την ύπαρξη των δύο "λαών" και προς όφελος αυτών των δύο "λαών"».
Και παρακάτω: «Βασικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα βασίζεται στο ίσο καθεστώς των δύο συνιστώντων πολιτειών, στην πολιτική ισότητα, στη διζωνικότητα και τη δικοινότητα. Αυτές (σ.σ. οι πολιτείες) έχουν γίνει παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν είναι δυνατό να μιλάμε γι' αυτές αν δεν υπάρξει μια συμφωνία».
Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς στο «Αναντολού» ότι «το κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η λύση του Κυπριακού». Επίσης, συνέδεσε τις αποζημιώσεις για ιδιοκτησίες στη Βόρεια Κύπρο, με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες «ώστε να μην επιβαρυνθεί κανείς», είπε.