Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δέκα χρόνια από την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν»

Σαν χθες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», που με 76% απέρριψε ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός (ο τουρκοκυπριακός με 35%). Ηταν μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στους εκβιασμούς τους. Η στάση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και σήμερα σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα ίδια σχέδια, που επιχειρούν να παρακάμψουν τα ζητήματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και του εποικισμού, γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που βιάζονται να «βάλουν στο χέρι» κυρίως τους ενεργειακούς πόρους και να αξιοποιήσουν γενικότερα το νησί στο γεωστρατηγικό χάρτη. Η διαδικασία συμφέρει τις αστικές τάξεις της περιοχής και σηματοδοτήθηκε με την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, στην οποία μπαίνει το ζήτημα των δύο «συνιστώντων κρατών» που θα έχουν και δική τους νομοθεσία, κάτι που είναι στην κατεύθυνση του «σχεδίου Ανάν» του 2004.

Υπό το φόντο αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων έχει την αξία του να θυμηθούμε ποια ήταν η στάση των αστικών κομμάτων την περίοδο του δημοψηφίσματος στην χώρα μας. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός (που μετεξέλιξή του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) είχαν στηρίξει το «σχέδιο Ανάν» και συνέβαλλαν στην αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού, στον εγκλωβισμό του στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της εποχής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου.

Ο ΣΥΝ στήριξε το «σχέδιο Ανάν» και κατηγορούσε όποιους το απέρριπταν και πρωτίστως το ΚΚΕ, για «εθνικισμό» ενώ αναγόρευε και αναγορεύει και σήμερα ως ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΕ σε παράγοντα δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά για τις θέσεις τους. Για τη σταθερή του θέση και την αντίθεση που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή στο διχοτομικό σχέδιο, για το γεγονός ότι κάλεσε και τους εργαζόμενους της χώρας μας και αυτούς της Κύπρου να μην έχουν αυταπάτες ότι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, η ΕΕ, μπορεί να συμβάλει σε δίκαιη λύση για το Κυπριακό ζήτημα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις πιέσεις που ασκήθηκαν τότε, εξέφρασε τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Κύπρου. Το ίδιο κάνει και σήμερα. Στηρίζει τον αγώνα για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και το λαό αφέντη στον τόπο του, να παλεύει για συνολικότερες αλλαγές για να έχει στα χέρια του τα «κλειδιά» της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ